Verden

Mali: President Ibrahim Boubacar Keita går av

Malis president Ibrahim Boubacar Keita kunngjorde natt til onsdag sin avgang i en tale på statlig fjernsyn. Timer i forveien ble han tatt til fange av soldater.

Malis president Ibrahim Boubacar Keita varslet natt til onsdag sin avgang. Bildet er fra en tale han holdt i FN i september i fjor.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Keita, iført munnbind da han kom med uttalelsen på kringkasteren ORTM, kunngjorde også at nasjonalforsamlingen og regjeringen oppløses.

Han sa at avgangen skjer med umiddelbar virkning.

–Jeg ønsker å bruke dette øyeblikket, mens jeg takker det maliske folket for støtten gjennom disse lange årene og for deres varme og hengivelse, og til å informere dere om min beslutning om å oppgi mine plikter, sa Keita.

Utviklingen kom få timer etter at soldater skjøt i lufta utenfor boligen hans før de tok ham til fange. Også statsminister Boubou Cisse ble omringet da de to hadde søkt tilflukt i presidentens residens i hovedstaden Bamako tidligere tirsdag.

Militære og sivile samlet seg utenfor president Keitas private residens i hovedstaden Bamako tirsdag.

Kuppmakerne lover å holde nyvalg

Lederne for militærkuppet sier de vil etablere et overgangsstyre og holde valg «innen rimelig tid».

De militære lederne som står bak kuppet, kaller seg Den nasjonale komiteen for folkets frelse.

Komiteen besluttet, stilt overfor nasjonen og historien, å ta ansvar, hevdet Ismael Wague, nestkommanderende for Malis luftforsvar, i en tale på statlig TV onsdag.

Folk feiret i gatene i Mali etter at soldater tirsdag gjorde opprør i Mali og tok presidenten til fange. Demonstranter har i lengre tid krevd Keitas avgang.

Soldatenes opprør insprerte til nye demonstrasjoner i Mali, som de siste to månedene har vært preget av protester. Demonstrantene har krevd Keitas avgang og anklager ham for å være ute av stand til å styre økonomien, håndtere korrupsjon og løse den åtte år lange konflikten med ytterliggående islamistopprørere som har krevd tusenvis av liv.

Andre land i regionen har forsøkt å mekle i striden mellom Keita og opposisjonen, som har organisert seg i den såkalte 5. juni-bevegelsen, men uten hell.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til krisemøte etter at soldater tok Malis president og statsminister til fange. Verdenssamfunnet fordømmer kuppforsøket.

Les også

  1. Malis president tatt til fange – FN fordømmer soldater bak kuppforsøk

  2. Opprørsleder i Mali hevder presidenten og statsministeren er «arrestert»

Les mer om

  1. Mali
  2. Afrika