Verden

Libya-avhopper kobles til 31 år gammelt drap

Tidligere utenriksminister Moussa Koussa må forklare seg om mer enn Lockerbie.

Libyas tidligere utenriksminister Moussa Koussa har vært delaktig i Lockerbie-attentatet, leveranser av sprengstoff til IRA, og trolig også i drapet på en advokat i London i 1980. Her er han sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i fjor høst.
  • Nicolai Heyerdahl

Moussa Koussa valgte å hoppe av fra regimet i Tripoli, og kom seg til Malta med en fiskebåt for halvannen uke siden.

Den tidligere diplomaten og etterretningssjefen sitter nå i Storbritannia, der kravet om at han må stilles for retten blir sterkere og sterkere.

Sprengstoff til IRA

Fra før er han avhørt om Lockerbie-katastrofen i Skottland i 1988: Koussa har vært en nær medarbeider av Gadafi siden 70-tallet, og skal ha vært en av hjernene bak bombeattentatet over den skotske byen, som kostet 270 mennesker livet.

Ifølge avisen The Times kobles han nå også til drapet på den libyske advokaten Mahmoud Nafa i London i 1980.

Moussa Koussa var et sentralt medlem i Muammar al-Gadafis innerste krets før han hoppet av. FOTO: SCANPIX

Nafa hadde før han kom til London vært forsvarer for flere regimekritikere som ble stilt for retten av Gadafi på 70-tallet. Han var også en åpen kritiker av Libyas diktator.Koussa var Gadafis ambassadør i London da drapet skjedde, og samtidig sjefen for Libyan People’s Bureau. En av de to som ble arrestert for drapet på advokaten, var ansatt i dette byrået.

Denne mannen, som ikke er navngitt, ble senere løslatt. Dokumenter The Times har fått tilgang til, indikerer at mannen uten navn var en etterretningsagent som ble styrt av Koussa, og som bisto mannen som drepet advokaten.

Koussa sa i et intervju at advokaten hadde blitt drept for å stilne kritikken av Gadafi-regimet i utlandet, og ble utvist fra Storbritannia på grunn av uttalelsene.

Sønnen til den drepte advokaten mener Koussa må stilles til ansvar.

— Min far var en intellektuell som kritiserte regimet fordi han så at det gikk i gal retning. Det kostet ham livet, sier sønnen til The Times.

I tillegg til drapet på Mahmoud Nafa og Lockerbie-attentatet, har Moussa Koussa ifølge Sunday Times også tidligere sørget for leveranser med sprengstoffet Semtex til motstandsgruppen IRA .

Feil signal

Tidligere denne uken ble det kjent at britiske myndigheter presser EU for å lette på Koussas reiserestriksjoner og frossingen av hans bankkonti.

Pårørende etter Lockerbie-ulykken reagerer kraftig på nyheten, og mener dette har en svært uheldig signaleffekt:

- Dette er å belønne en person som har vært anklaget for et terrorangrep, sier Brian Flynn, broren til et av ofrene på flyet, til Daily Mail.

Les også

  1. Flystyrker fra NATO bombet 17 stridsvogner

  2. – Gadafi-styrker angriper opprørsby

  3. Demonstranter drept