Hele aktoratet i saken mot Roger Stone trekker seg

Alle fire medlemmene av aktoratet i saken mot Trump-rådgiver Roger Stone har trukket seg fordi USAs justisdepartement vil gripe inn og anbefale lavere straff.

Roger Stone kan få lavere fengselsstraff etter at USAs justisdepartement grep inn i straffesaken mot den tidligere Trump-rådgiveren. Men tross departementets inngripen er det fortsatt dommeren i saken som avgjør straffen.

At justisdepartementet overkjører sine egne statsadvokater og endrer deres påstand i en straffesak, er svært uvanlig.

Men tirsdag varslet departementet at dette vil skje i saken mot Stone.

Aktoratet i saken ba dagen før om at Stone må dømmes til mellom sju og ni års fengsel. Han er kjent skyldig i å ha løyet for Kongressen og forsøkt å påvirke vitner.

– Dette er en grusom og veldig urettferdig situasjon, skrev president Donald Trump om aktors påstand på Twitter tirsdag.

Les også

BAKGRUNN: Ba om 7 til 9 års fengsel for tidligere Trump-rådgiver

Trakk seg umiddelbart

Senere samme dag opplyste justisdepartementet at det vil anbefale lavere straff for Stone.

Den høyst uvanlige handlingen fikk ett av medlemmene av aktoratet å trekke seg fra sin stilling som visestatsadvokat noen timer senere. Jonathan Kravis sa i retten at han trakk seg fra stillingen og derfor ikke lenger representerte staten i saken.

To av de andre juristene i aktoratet, Aaron Zelinsky og Adam C. Jed, trakk seg deretter fra saken. Zelinsky trakk seg også fra en stilling som spesialetterforsker ved påtalemyndighetens kontor i Washington.

Et fjerde medlem av aktoratet, Michael J. Merendo, trakk seg også, skriver The New York Times.

Oppsigelsene anses som en protest mot Trump-administrasjonens håndtering av Stone-saken og har sendt sjokkbølger gjennom det juridiske miljøet, skriver nyhetsbyrået DPA.

Les også

BAKGRUNN: Tidligere Trump-rådgiver arrestert og siktet av spesialetterforsker Robert Mueller

Demokratene krever gransking

Roger Stone ble tiltalt i forbindelse med etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

Stone var blant annet tiltalt for å ha løyet for de folkevalgte om sine forbindelser til Wikileaks. Han var også tiltalt for å ha hindret en etterforskning i etterretningskomiteen i Representantenes hus om hvorvidt Trumps valgkamp var koordinert med Russland i et forsøk på å påvirke valgresultatet.

67 år gamle Stone er en eksentrisk og mangeårig aktør i Det republikanske partiet.

Lederen for demokratene i Senatet, Chuck Schumer, reagerer svært sterkt på justisdepartementets beslutning. Han mener det forgår en forvrengning av rettsstaten i USA for å tilfredsstille Trumps ønsker og behov.

– Generalinspektøren i justisdepartementet må umiddelbart starte en etterforskning, sa Schumer.

Justiskomiteens leder Jerry Nadler advarer om farene ved at presidenten blander seg inn i det juridiske systemet og sier komiteen i Representantenes hus vil granske saken.