Verden

Høyreradikal provokatør og koranbrenner kan bli valgt inn i Folketinget

To ferske meningsmålinger viser at det innvandringsfiendtlige og antimuslimske partiet Stram kurs kan bli det danske valgets store overraskelse.

Politibeskyttelse er snarere regelen enn unntaket når Rasmus Paludan demonstrerer – og det gjør han ofte.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

På to ferske meningsmålinger er advokaten og internettkjendisen Rasmus Paludans parti Stram kurs over det danske sperregrensen på 2 prosent.

Det unge partiet ønsker blant annet å forby islam i Danmark, og de ønsker å utvise alle ikke-vestlige personer uten danske statsborgerskap, som i dag har oppholdstillatelse.

I en måling fredag for avisen Berlingske fikk partiet 3,9 prosent oppslutning. I en felles måling dagen før for avisen Politiken og dansk TV 2 fikk partiet 2,7 prosent. Det er spesielt de etablerte innvandringsmotstanderne Dansk Folkeparti, som denne perioden er støtteparti for landets blå regjering, som ser ut til å tape på det.

Les også

LES OGSÅ: I årevis marsjerte nynazistene i øst. Så fikk Putin nok.

Påskeopptøyer i København

Paludan fikk i påsken oppmerksomhet utover Danmarks grenser. Han avholdt en markering i København-bydelen Nørrebro, som ble møtt av motdemonstranter. Kraftige sammenstøt mellom dem og politiet, førte til at politiet måtte stanse markeringen og eskorterte Paludan vekk. I kjølvannet var det ildspåsettelser og sammenstøt med politiet flere steder i København. Et 20-tall ble pågrepet.

Blant etablerte danske politikere og partier er fordømmelsen av Paludan nær unison. Lars Løkke Rasmussen, statsminister i Danmark, er blant dem som har markert tydelig avstand – men samtidig forsvart Paludans rett til å demonstrere.

– Jeg kan ikke helt forestille meg at jeg skal gå i noen slags dialog med Paludan. Jeg aner ikke hva prosjektet hans går ut på, utover «muslim-bashing» og provokasjon for provokasjonens skyld, uttalte han nylig til TV 2.

Les også

KOMMENTAR: «Tilliten til politikerne kollapser i Danmark. Kan vi unngå at det skjer i Norge», spør Kristin Clemet

Dømt for rasisme

Paludan er nylig dømt til 14 dagers betinget fengsel for rasisme.

Markeringen hans i påsken var den 17. demonstrasjonen han avholdt i år. Noen uker tidligere sto han i spissen for en markering hvor en Koran pakket i bacon ble satt fyr på, og hvor deltagere skal ha sunget «de skal ikke integreres, de skal hjem».

Brenning av Koranen offentlig er blitt et av hans fremste kjennetegn, senest 1. mai gjentok han øvelsen, og han har flere ganger oppfordret til å urinere på muslimenes hellige bok.

I 2018 avholdt han 53 markeringer. En oversikt rikskringkasteren DR har innhentet, viser at politiregningen for å beskytte hans rett til å demonstrere i 2018 og hittil i 2019 er beløpt seg til rundt 24 millioner danske kroner.

Ofte er det bare han selv som deltar, eventuelt med en liten gruppe personer. Mange av markeringene er blitt lagt til områder hvor en stor del av befolkningen har innvandrerbakgrunn, ofte til områder på danske myndigheters «getto-liste», og han blir regelmessig møtt av motdemonstranter.

Han filmer seansene og legger klipp opp på nettstedet Youtube, som han deler på Facebook. Flere hundre slike videoer i løpet av de to siste årene gjort ham til kjendis i Danmark. Fredag ble det imidlertid kjent at Facebook har blokkert ham i én måned for å dele innhold i strid med reglene.

Les også

LES OGSÅ: Nytt ytre høyre-parti Spania gjorde et brakvalg

– Politikk, ikke provokasjon

Paludan, som blant annet kaller seg «frihetens soldat», forsvarte markeringene sine slik i et TV-intervju hos Danmarks Radio for en uke siden:

– I et demokrati må man hver dag finne seg i å bli krenket av andre menneskers ytringer. Mye av det som statsministeren sier, krenker meg. Jeg provoserer ikke, jeg ytrer meg bare om vår politikk.

– Hvis alle muslimer forlot Danmark og reiste hjem, hvor mange dansker ville være lei seg for det, sa han videre.

Bakgrunnen for dommen for rasisme var, ifølge Berlingske, at han i en video trakk en parallell mellom afrikanere og lav intelligens. Paludan har anket dommen.

Les også

DEBATT: «Å vokse opp som muslim er å bli verdensmester i å takle dehumanisering», skriver Nor Sarira

Fikk 164 stemmer

Paludans parti ble stiftet i 2017. Samme år stilte det ved lokalvalget i flere kommuner, men ble ikke valgt inn noe sted.

Det beste resultatet fikk de i København, hvor Paludan selv sto på topp, hvor de fikk 164 stemmer. Paludan måtte blant annet se seg slått av tøyselisten Sunsine party, som gikk til valg på «mer glede og solskinn til byen».

I de to årene som er gått, har han imidlertid markert seg kraftig. I slutten av april ble det klart at han og partiet har samlet inn de mer enn 20.000 underskriftene som trengs for å stille partiliste til folketingsvalget. At Stram kurs har samlet inn nok underskrifter, vil blant annet gi partiet tid på TV.

Folketingsvalget skal senest avholdes i midten av juni. Ifølge målingene de siste månedene ligger venstresiden an til å få et flertall og sosialdemokratene dermed an til å overta regjeringsmakten.

Men også et annet nytt parti på høyresiden ligger, ifølge målingene, an til å komme inn: Nye borgerlige. De ledes av en utbryter fra de regjeringspartiet Konservative, og de går til valg på et nasjonalkonservativt program.

Les mer om

  1. Høyreekstremisme
  2. Europa
  3. Dansk valg
  4. Danmark