Verden

Britene har delt forslag til løsning for irskegrensen

Den britiske regjeringen har delt uformelle dokumenter med EU om Storbritannias planer om en alternativ løsning for irskegrensen.

Her ligger en nedlagt grensestasjon på grensen mellom Nord-Irland og Irland. Når Storbritannia forlater EU, vil dette bli unionens yttergrense.
  • NTB

Tidligere i uken sa britene at de hadde et forslag om et alternativ til den såkalte backstop-løsningen som ligger i utmeldingsavtalen med EU.

De ønsket foreløpig ikke å dele denne planen med EU ennå, men torsdag har regjeringen snudd:

– Etter uker med detaljerte diskusjoner, har vi delt konfidensielle, uformelle dokumenter som gjenspeiler ideene Storbritannia har lagt fram. Vi vil komme med formelle, skriftlige løsninger når vi er klare og når EU gjør det klart at de vil behandle dem konstruktivt som et alternativ til backstop-løsningen, sier en talsperson for den britiske regjeringen.

Boris Johnson sier den foreliggende løsningen for irskegrensen er uakseptabel og ikke innebærer et klart nok brudd, ettersom den binder britene i en tollunion med EU på ubestemt tid.

Les også

  1. Denne bekken er blitt britenes største hodepine. Han har laget seg en bakvei til nabolandet i tilfelle kaoset bryter løs.

  2. Boris Johnson vil heller gå i fengsel enn å utsette brexit. Nå blir strategien hans mat for høyesterett.

De tekniske samtalene mellom EU og Storbritannia fortsetter etter at britene har delt uformelle dokumenter om en alternativ løsning for irskegrensen. Fredag er det også politiske samtaler om brexit mellom EUs sjefforhandler Michel Barnier (bildet) og brexitminister Steve Barclay. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

EU bekrefter

EU bekrefter at de har mottatt dokumentene, men vil ikke si om de kan karakteriseres som et konkret og troverdig forslag til løsning, slik unionen har etterlyst.

– Foreløpig er dette bare papirer. Inntil vi har fått sett ordentlig på dem, vil jeg ikke komme med noen nærmere karakteristikker av dem, sa EU-kommisjonens talsperson Mina Andreeva på en pressebrifing i Brussel torsdag.

Hun sier papirene vil danne grunnlag for tekniske samtaler denne uken om enkelte aspekter ved toll, varer og hygieneregler. Fredag blir det politiske samtaler når EUs sjefforhandler Michel Barnier møter Storbritannias brexitminister Steve Barclay.