Verden

Ber Nord-Korea følge «fredens vei»

Japans og USAs utenriksministre Koichiro Gemba og Hillary Clinton holdt en felles pressekonferanse i D.C. FOTO: AP PHOTO/SCANPIX
Nordkoreanske ledere kunne tirsdag ta farvel med Kim Jong-il, som er lagt i glasskiste. Foto: REUTERS / KRT via REUTERS TV / SCANPIX
  • USA står klare til å hjelpe det nordkoreanske folk, sier utenriksminister Hillary Clinton.
  • Eivind Sørlie

USAs utenriksminister Hillary Clinton ba natt til tirsdag norsk tid Nord-Korea om å følge «fredens vei» etter at landets diktator Kim Jong-il døde av et hjerteinfarkt lørdag.

Omverdenen visste ingenting om dødsfallet da statlige medier kunngjorde nyheten mandag.

— USA står klare til å hjelpe det nordkoreanske folk og vi ber det det nye lederskapet om å samarbeide med det internasjonale samfunnet for å skape en ny æra av fred, velstand og langvarig sikkerhet på den koreanske halvøy, sier Clinton i en uttalelse frigitt etter en felles pressekonferanse med Japans utenriksminister Koichiro Gemba i Washington D.C.

— Det er vårt håp at det nye lederskapet i DPRK (Nord-Korea)vil velge å vise nasjonen inn på en fredens vei ved å overholde Nord-Koreasforpliktelser, forbedre forholdet til nabolandene og respektere sitt folksrettigheter, heter det i uttalelsen.

Japan ønsker hastemøte

Det knytter seg nå stor usikkerhet til hva som vil bli Nord-Koreas vei videre. Kim Jong-ils sønn Kim Jong-un er utpekt til å lede landet videre, men er så godt som fullstendig ukjent for offentligheten.

Les også

Han overtar makten i diktaturet etter faren

Japan ønsker snarest mulig å holde samtaler på høyt nivå med Sør-Korea og USA om situasjonen i Nord-Korea etter Kim Jong-ils død, sier regjeringssekretær Osamu Fujimura.

USAs president Obama lovte allerede mandag å støtte sine allierte i regionen, som er bekymret for at Kim Jong-ils død skal føre til en ustabil situasjon i atomdiktaturet.