Verden

Til Russland med sko

Billige bleier, pulverkaffe og enklere grensepassering lokker rekordmange russere til shopping i Kirkenes.

Tabukashirili Nona, Shantadze Tamara og Tamura Decanadze fyller opp bilen med varer fra Kiwi i Kirkenes. Trafikken over grensen mellom Norge og Russland er doblet på fire år. De fleste har samme ærend som damene fra Murmansk: Shopping i Kirkenes. KRISTINA OVERN

 • Kristina Overn

I kassen på Sparkjøp i Kirkenes står Vitaliy Kirischenko og betaler for syv par helt like damesko i samme størrelse.

Han og kona Jelena har reist fra hjembyen Nikel, fire mil fra Kirkenes og åtte kilometer fra grensestasjonen på Storskog, for å handle i Norge. Skoene er innkjøpt til egne barn og venners barn — og for å selge videre på andre siden av grensen.

Rekordstor trafikk

Russere som Vitalij og Jelena står for 70 prosent av omsetningen til Sparkjøp-butikken. Seks av de tolv fast ansatte her er russere, og alle skilt og plakater er skrevet på russisk - med små norske oversettelser ved siden. Våre nordligste naboer valfarter over grensen som aldri tidligere:

I 2008 passerte 104 584 personer grensen mellom Russland og Norge. I fjor var antallet 194 762, og i år regner man med rundt 230 000.

Mellom 80 og 85 prosent av disse er russere. Aldri har det vært flere grensepasseringer på en måned enn i august, da 22 904 krysset grensen.

En rapport lagt frem av politiet i fjor spår at antallet vil nå 400 000 personer årlig i 2014. Antallet visumsøknader mottatt ved det norske konsulatet i Murmansk har hittil i år økt med 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I fjor mottok konsulatet 20700 søknader.

Vitaliy har handlet sko til egne døtre, venners døtre og for videresalg på Sparkjøp i Kirkenes. Russere står for 70 prosent av butikkens omsetning. Enkelte anslag sier at russerne står for 30 prosent av omsetningen totalt i Kirkenes. KRISTINA OVERN

Status med kaffeTil den lille byen i Sør-Varanger med ca. 3500 innbyggere kommer russerne for å handle klær, sko, kaffe og bleier. Mange bleier.

— Jeg pleier å si at jeg er størst i landet på bleie - og kaffesalg, sier Jørn Malinen.

Han har drevet Rema-butikk i Kirkenes i 17 år. Fredag fikk han inn ti paller med Pampers-bleier. Lørdag formiddag var alle borte. Bleiekrig blant norske dagligvarekjeder har også kommet russiske foreldre til gode. Men hva med kaffen?

— Det jeg har hørt, er at det ligger en status i å kjøpe "vestlig" kaffe. Jeg vet ikke om det er noen forskjell på brenningen, som gir en annen smak enn den de har i Russland. Men norske kaffeglass skal visstnok være et statussymbol, sier Malinen.

Enklere passering

Tro det eller ei - norske priser en av hovedgrunnene til det ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør- Varanger kaller «omvendt harryhandel». Varer på salg i Kirkenes, fratrukket moms, gir ofte en gunstigere pris enn hjemme i Russland. Dessuten er kvaliteten på og utvalget av norske varer gjerne langt bedre.

Etter at det ble innført mulighet for flerreisevisum uten invitasjon, såkalt pomorvisum , for borgere i Murmansk og Arkhangelsk fylke i 2008, er det blitt langt enklere å krysse grensen. I sommer ble grenseboerbevis innført for norske og russiske borgere i en 30 kilometers radius fra grensen.

Ca. 1200 nordmenn og 600 russere har så langt fått grenseboerbevis. Og mens russerne handler bleier i Kirkenes, reiser nordmennene til Nikel og fyller bensin og kjøper sigaretter.

- Vi kjøper sko av dere, og dere kjøper bensin av oss, sier Vitalij, som i likhet med mange av sine bekjente har skaffet seg grenseboerbevis. Han synes det er helt topp å kunne bytte litt med naboen.

— Nå er jo både ulver og sauer mette og fornøyde, ler han.

 1. Les også

  Handelsrekorder i grenseland

 2. Les også

  Grensehandel i trengsel og sneglefart

 3. Les også

  Rekordbillig alkohol i Norge

kirkenes-harryhandel.ai

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Fem russlandstips til den nye utenriksministeren | Lars Georg Fordal

 2. VERDEN

  Grafene som viser hvorfor Norges forhold til Russland er alt annet enn positivt

 3. VERDEN

  Russerne ble mottatt som helter i Kirkenes. En biltur fra Russland til Norge forklarer hvorfor.

 4. NORGE

  Her er det norske og russiske hverdagslivet flettet sammen. Men spionsaken kaster skygger over lokalmiljøet

 5. NORGE

  Ber de hemmelige tjenestene ligge unna lokalbefolkningen i Kirkenes

 6. NORGE

  Her patruljerer norske soldater med skarpt i våpenet året rundt. Noen kilometer unna holder 10.000 russiske soldater til.