Demokrater angriper Trump og våpenlobbyen etter masseskytingen i Texas

ARIZONA/OSLO (Aftenposten): Bare timer etter masseskytingen der minst 20 personer er drept, er den politiske tvekampen i gang.

Mennesker samlet i Juarez, Mexico, 3. august, for en våkenatt etter masseskytingen i El Paso.

20 personer er bekreftet døde og 26 personer er skadet etter en masseskyting i El Paso i den amerikanske delstaten Texas. Gjerningspersonen er identifisert som 21 år gamle Patrick Crusius og sitter i varetekt. Politiet etterforsker en kobling til et høyreekstremt og innvandringsfiendtlig manifest som ble publisert få minutter før skytingen startet.

Presidentkandidat for demokratene og tidligere kongressmann fra Texas, Beto O’Rourke, avbrøt lørdag valgkampen og reiste hjem. Han raste mot president Donald Trump.

– Trumps rasisme fører til vold, sa O’Rourke, som er fra El Paso, i en kommentar til masseskytingen.

En annen presidentkandidat, senator Amy Klobuchar, sa at gjerningspersonene hadde ansvaret for angrepet, men la til at «Trumps retorikk har ført til mer hat i dette landet».

Borgermester og presidentkandidat Pete Buttigieg skriver at USA er «under angrep fra hvit nasjonalistisk terror» og påpeker at svak våpenregulering bidrar til å forverre problemet.

Trumps retorikk

Mange har advart om at Trumps retorikk og gjentatte angrep på minoriteter og immigranter kan føre til vold. Lørdag var det mange som satte presidentens retorikk i sammenheng med angrepet. Blant dem var demokraten Andrew Gillum.

I døgnet før angrepet i El Paso, der 20 mennesker ble drept, retweetet president Donald Trump den britiske anti-immigranten Katie Hopkins ved to anledninger. Det ene er et videoklipp av Hopkins der hun snakker om kriminalitet og drap utført av flyktninger i Tyskland.

– Angela Merkel, du brakte inn en million flyktninger, men du spurte aldri om vi ville ha dem her, sier Hopkins.

De siste ukene har Trump provosert svært mange amerikanere med sine twitterangrep på flere kongressmedlemmer med minoritetsbakgrunn.

Presidenten skrev blant annet på Twitter at fire kongresskvinner burde «reise tilbake dit de kommer fra». På et folkemøte ropte publikum «send henne tilbake!» om kongresskvinnen Ilhan Omar, som er amerikansk statsborger, men født i Somalia.

F.v. Rashida Tlaib, D-Mich., Ilhan Omar, D-Minn., Ayanna Pressley, D-Mass. og Alexandria Ocasio-Cortez.

Organisasjonen LULAC (League of United Latin American Citizens) skrev i en pressemelding at Trump «med overlegg oppmuntrer til hat mot immigranter, og til vold fra hvite nasjonalister.»

«Fryktelig skyting»

Presidenten skrev på Twitter lørdag at regjeringen samarbeidet med lokale myndigheter og politi og at han har snakket med guvernør Greg Abbott.

«Fryktelig skyting i El Paso, Texas. Er ifølge rapportene ille, mange drept,» skrev Trump.

I en senere twittermelding kalte Trump det for «en feig handling» og skrev at ingenting kan «rettferdiggjøre drap på uskyldige mennesker».

Demonstrasjoner i Washington

I Washington samlet hundrevis av mennesker seg utenfor Det hvite hus og demonstrerte for strengere våpenkontroll. Det er ifølge USA Today organisasjonen «Moms Demand Action» som har samlet seg i hovedstaden. De var opprinnelig samlet for en konferanse kalt «Gun Safety University».

– Vi vet at ikke Kongressen er her. Men vi ville snu sorgen vår om til handling, forteller Elva Mendoza til USA Today.

Hun er frivillig i organisasjonen.

Også presidentkandidaten og tidligere visepresident Joe Biden peker på våpenpolitikken.

– Dette er sykt. Dette er hinsides alt vi bør tolerere. Vi kan slå NRA. Vi kan slå våpenprodusentene, sa han lørdag til pressen.

The National Rifle Association (NRA) er USAs største lobbygruppe for retten til å bære våpen.