Verden

Moskovitter i koronakarantene overvåkes av 100.000 kameraer

Et nettverk av 100.000 kameraer med ansiktsgjenkjenning passer på at ingen med mulig koronasmitte bryter karantene i Moskva.

En uvanlig folketom Røde plass i Moskva. Politiet og helsemyndighetene i har tatt i bruk nettverket av 100.000 kameraer med ansiktsgjenkjenning for å sikre at folk i koronakarantene ikke bryter reglene og går ut på byen. Foto: Pavel Golovkin/AP/ NTB scanpix

 • NTB

Den svært omdiskuterte teknologien, som med en sikkerhet på 1 til 15 millioner kjenner igjen et ansikt, ble rullet ut i den russiske hovedstaden tross protester like før virusutbruddet spredte seg.

Nå bruker helsemyndighetene de omtrent 100.000 kameraene, som så langt er koblet til nettverket, i overvåkingen av personer som er ilagt hjemmekarantene. Mange tusen personer må holde seg hjemme etter å ha returnert fra områder med utstrakt smitte eller fordi de er diagnostisert med milde symptomer på covid-19.

Politiet har registrert personopplysningene til 95 prosent av dem i karantene og advart dem mot å ta seg en sniktur ut i byen med 16 millioner innbyggere. Mens utlendinger som bryter karantenen kan bli sendt ut av landet, risikerer russiske borgere opptil fem års fengsel.

– Vi overvåker dette kontinuerlig, blant annet ved bruk av automatisk ansiktsgjenkjenning, skrev ordfører Sergej Sobjanin i en bloggpost i slutten av februar.

Politiet opplyser at de allerede har identifisert nesten 200 mennesker som har brutt karantenereglene ved bruk av disse kameraene. Så langt har Russland oppgitt at 438 personer er smittet av koronaviruset. Ingen skal derimot har dødd på grunn av sykdommen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Ansiktsgjenkjenning
 3. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Folkefest i gatene skapte bekymring i juni. Men hva viser smittetallene om det som skjedde?

 3. NORGE

  Her har 40 personer måttet snu i døren: – Noen tror de kan bløffe seg inn i landet

 4. DEBATT

  Farlig ønsketenkning fra pensjonert professor

 5. DEBATT

  Flokkimmunitet: viktige premisser, gal konklusjon

 6. VERDEN

  På dette norske skipet har mannskap vært om bord i 11 måneder