Verden

Kim Jong-il er død

Nord-Koreas leder Kim Jong-il er død, melder nordkoreansk fjernsyn.

Kim ble 69 år gammel. Han overtok som leder i Nord-Korea da faren Kim Il-sung døde i 1994.FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX KCNA/Reuters

 • Ntb
 • Eivind Sørlie

Statskanalens svartkledde nyhetsoppleser gråt da meldingen om «Den kjære leders død» ble kunngjort. FOTO: REUTERS TV/KRT/SCANPIX REUTERS TV/Reuters

Nord-Koreas soldater fotografert under en markering i år for nasjonens 63-årsjubileum. Kim Jong-il FOTO: REUTERS/KYODO/SCANPIX KYODO/Reuters

Valutameglere ved Korea Exchange Banks hovedkontor i Seoul mandag morgen. FOTO: AP PHOTO/SCANPIX Lee Jin-man/Ap

Dette bildet, levert av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA, er fra en fødselsdagsmarkering for nå avdøde Kim Jong-il. FOTO: REUTERS/KNS/SCANPIX KNS Korean News Agency / Reuters/Reuters

Statskanalens svartkledde nyhetsoppleser gråt da meldingen om «Den kjære leders død» ble kunngjort. Ifølge kunngjøringen døde Kim Jong-il klokken 8.30 lørdag morgen, «fysisk og mentalt overarbeidet». Ifølge nyhetsbyrået KCNA døde Kim av hjerteinfarkt under en togreise utenfor hovedstaden.

Kim ble 69 år gammel, forutsatt at den offisielle fødselsdatoen er riktig. Han overtok som leder i Nord-Korea da faren Kim Il-sung døde i 1994.

I 2008 ble Kim Jong-ils helse sterkt svekket da han ble rammet av slag. Han mistet da delvis førligheten på venstre side.

Sønnen overtar

Nordkoreanerne bes nå om å følge Kim Jong-un, ifølge KCNA. Han er Kim Jong-ils yngste sønn og antas å være i slutten av 20-årene.

— Alle partimedlemmer og militærtjenestemenn og allmennheten bør trofast følge kamerat Kim Jong-uns lederskap og forsvare og styrke partiet, militæret og allmennhetens felles front, sa statskanalens nyhetsoppleser.

Kim Jong-un ble gitt viktige politiske og militære verv i 2010, en sterk indikasjon på at han var utpekt som landets neste leder.

Kim Jong-un er nå også satt til å lede begravelseskomiteen.

Gravferden skal holdes i hovedstaden Pyongyang den 28. desember, og det er erklært landesorg i perioden fra 17. desember til 29. desember.

Ubeskrevet blad

Foreløpig vet omverdenen svært lite om Kim Jong-un. Selv alderen er usikker, men mest sannsynlig ble han født i 1984. Kim Jong-il har også to eldre sønner.

Kim Jong-uns navn betyr «rettskaffen sky». I mediene omtales han som «den unge generalen». Han er utdannet i Sveits, antas å snakke engelsk og tysk og har et utseende som minner om farfaren Kim Il-sung.

Ifølge eksperter kan Kim Jong-un antas å følge samme kurs som sin far, det vil si en militaristisk kurs. Flere eksperter mener det kan oppstå maktkamp innad i regimet, men tror Kim Jong-un vil ha militærets støtte.

— Et militærkupp er svært usannsynlig, sier professor Yang Moo-jin ved University of North Korean Studies.

Situasjonen er dog vanskelig for sørkoreanerne, ettersom de nå må finne ut hvem som er de reelle maktpersonene i regimet, tilføyer han.

— Sør-Korea ønsker ingen ustabilitet i Nord-Korea, så de vil trolig legge til rette for styrket samarbeid, sier Yang.

Det hvite hus i Washington D.C. skriver i en uttalelse at de følger situasjonen i landet tett, og at USA «vil fortsette å fremme stabilitet på den koreanske halvøy og våre alliertes frihet og sikkerhet», skriver BBC.

— Presidenten er orientert, og vi er i tett kontakt med våre allierte i Sør-Korea og Japan. Vi står fast ved vårt engasjement for stabilitet på Koreahalvøya og for frihet og sikkerhet for våre allierte, sier pressesekretær Jay Carney i Det hvite hus.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kim Jong-un i Kina: Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya

 2. VERDEN

  Nord-Korea bekrefter flere missiltester

 3. VERDEN

  Nord-Korea mislykkes med ny rakettest

 4. VERDEN

  Nord-Korea feirer atomprøvesprengning

 5. VERDEN

  Formelt har de to landene vært i krig i nesten 70 år. Nå rykker en fredsavtale nærmere.

 6. VERDEN

  Sør-Korea: – Nord-Korea har skutt opp rakett