Verden

NATO utsetter krangelen om veien videre. Men hvem klarte å temme Trump?

LONDON (Aftenposten) Tidenes korteste NATO-toppmøte ble onsdag formiddag også avsluttet før tiden. Jens Stoltenberg var fornøyd. Men det murrer fortsatt under overflaten.

Ikke helt enige om retningen: Jens Stoltenberg, Donald Trump og også Erna Solberg.
  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter uker og måneder med krangler, spenninger og gjensidige beskyldninger, skulle man tro at NATO-landene hadde behov for å snakke ut og rense luften.

Men tidenes korteste toppmøte ble enda kortere enn planlagt.

Og USAs president Donald Trump dro overraskende hjem før tiden og avlyste den planlagte pressekonferansen etter møtet.

Snakket opp NATO

Mange av lederne brukte starten av toppmøtet onsdag til «å snakke opp» NATO.

Allerede før møtet var i gang erklærte Johnson at «dette hadde vært et vellykket toppmøte».

Trump blandet seg ikke inn i den britiske valgkampen og skrøt ikke av Boris Johnson. Noe den britiske statsministeren innstendig hadde bedt om.

Da England var gode i fotball, pleide britene å bruke uttrykket «the football is coming home». Nå brukte statsminister og vert for NATO-toppmøtet, Boris Johnson den samme retorikken:

– Det føles som om NATO har kommet hjem, sa Johnson.

Det var etter at generalsekretær Jens Stoltenberg minnet om at NATOs første hovedkvarter lå nettopp i London. Derfor er det passende å markere jubileet her nettopp her, sa Stoltenberg.

Og slo fast at dette hadde vært et vellykket møte.

Og hvem temmet Trump?

Et av de mest vellykkede trekkene denne gang, var at alliansen klarte å temme Trump.

Så vellykket var trekket at Trump valgte å reise hjem før den avsluttende pressekonferansen.

På flyet hjem tvitret han at det var gjort stor fremgang på NATO-toppmøtet.

Var det Jens Stoltenberg diplomatiske evner som hadde klart å temme Donald Trump?

Vel slo Trump om seg med utfall og fornærmelser under en pressekonferanse tirsdag. Han hevdet å ha avverget tredje verdenskrig, han kalte Macron «vemmelig» og mente NATO-landene fortsatt ikke bidrar nok i alliansen.

Men Aftenposten vet at Jens Stoltenberg og andre statsledere har gjort mye forarbeid i ukene før toppmøtet i et forsøk på å disiplinere Trump.

Trump blandet seg ikke inn i den britiske valgkampen, han skrøt ikke av Boris Johnson og han skjelte ikke ut noen under selve møtet.

«Tro det eller ei! Trump viste seg fra sin beste side», skriver Quentin Letts i en lett harselerende, men seriøs kommentar i The Times.

Derimot var det andre NATO-land som gjorde seg morsomme på Trumps bekostning.

Canadas statsminister Justin Trudeau, Italias statsminister Giuseppe Conte og Boris Johnson fleipet og gjorde narr av Trump for åpne kameraer.

Det største dramaet skjedde tirsdag kveld. Under mottagelsen på Buckingham Palace ble det fanget opp en video som tilsynelatende viser Boris Johnson, Justin Trudeau og Giuseppe Conte gjøre narr av Trumps opptreden og pressekonferanser foran toppmøtet.

Videoen har gått viralt i sosiale medier. I ettertid benektet Boris Johnson at de fleipet om Trump.

Stoltenberg godt fornøyd

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg pustet lettet ut etter at NATO-møtet unngikk store skandaler.

– Møtet endte endog med applaus, sa en lettet Stoltenberg da han møtte norsk presse etter møtet.

Stoltenberg roste Tyrkias president Recep Erdogan for å ta bidratt konstruktivt på møtet.

Han var spesielt fornøyd med to ting:

– Jeg vil rose Tyrkia for at de bidro konstruktivt for å løse konflikten om NATOs nye forsvarsplaner (se fakta senere i saken).

Deretter trakk han frem Kina, som nå er blitt et nytt problemland for NATO, men som alliansen har bestemt seg for å håndtere i fellesskap.

– Kina har nå verdens nest største forsvarsbudsjett og det må vi forholde oss til, sa Stoltenberg.

Politisk refleksjon?

Der uenigheten er størst, er initiativet om en ny politisk dialog. Før NATO-toppmøtet snakket flere land om å opprette en ny vismannsgruppe, eller ekspertgruppe, som skulle fokusere mer på politiske og strategiske prosesser.

Det forslaget er nå blitt omdøpt til en gruppe som skal drive «politisk refleksjon».

– Det er i tråd med mine ønsker. Jeg ønsket ikke vi skal være mer presis på dette nå. Dette må vi utvikle over tid, mener Stoltenberg.

Skulle være en bursdagsfest

Erna Solberg var godt fornøyd med NATO-møtet.

Statsminister Erna Solberg var også enig i at det hadde vært det vellykket NATO-toppmøte.

– Nå var det jo meningen at det skulle være en feiring og ikke et ordinært toppmøte, sa hun til norsk presse etter møtet.

Hun var spesielt fornøyd med at NATO nå setter Kinas sterke militære fremvekst på dagsordenen, at NATO er blitt enige å styrke den politiske dialogen og at landene fortsetter å bidra sterkere med militære styrker.

Dette ble det enige om

Dette var de viktigste punktene NATO ble enige om:

1. Tyrkia dropper kravene om å blokkere NATOs nye forsvarsplan. Dette var kanskje møtets viktigste seier. President Recep Tayyip Erdogan truet før møtet med å blokkere den nye forsvarsplanen, som omfatter Baltikum, Polen og Norge. Tyrkia hevdet de ikke ville gi sin tilslutning, med mindre NATO støtter tyrkerne i kampen mot kurdiske grupper i Syria, grupper Tyrkia regner som terrorister.

2. Kina blir for første gang omtalt i en offisiell erklæring fra NATO. Men det er ikke meningen å stemple Midtens rike som en fiende, forsikrer de allierte.

3. NATO landene ble enige om økt beredskap med fullføringen av det såkalte 4x30-initiativet: 30 bataljoner, 30 marinefartøy og 30 flyskvadroner som skal være klare til innsats innen 30 dager. Flere land meldte inn nye bidrag, deriblant Norge: Norge har nå meldt inn seks ekstra F35 fly.

Slik foregikk NATO-toppmøtet med 29 medlemsland. Stemningen var så god at landene klappet for hverandre da møtet ble avsluttet, ifølge statsminister Erna Solberg.

Her kom de ikke i mål

Her kom de ikke i mål, hvor NATO er enige om å jobbe videre med:

  1. Medlemslandene ber generalsekretær Jens Stoltenberg legge frem et forslag til en prosess for å styrke alliansens politiske dimensjon. Dette er i tråd med et tysk forslag som ble lagt frem etter Frankrikes president Emmanuel Macrons krasse kritikk mot NATO hvor han kalte alliansen «hjernedød». NATO kaller dette en «refleksjonsprosess». Noe som viser at ikke alle stiller seg bak initiativet, men at dette er formuleringer som er valgt for å kjøpe seg tid.
  2. Donald Trump er fortsatt ikke fornøyd med NATO-landenes økonomiske bidrag, selv om han bekreftet at flere land nå viser betydelig fremgang.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Jens Stoltenberg
  2. Donald Trump
  3. Boris Johnson