Få oversikt: Stor antiterroraksjon i Danmark

En enorm politiaksjon har det siste døgnet preget nabolandet i sør. Politiet mener å ha avverget et islamistisk motivert terrorangrep, og PST bekrefter overfor NRK at en person i Norge er knyttet til aksjonen.

Politiet jobber på stedet i Ravnkildevej i Aalborg Øst, et av flere politidistrikter involvert i antiterroraksjonen onsdag.

Ifølge avisen Berlingske Tidende er to menn og en kvinne siktet for å forsøke å fremstille såkalt TATP sprengstoff, også kalt «Satans mor», mens fire menn og en kvinne er siktet for å ville anskaffe skytevåpen, det vil si pistoler, ammunisjon og lyddempere, til bruk under et terrorangrep.

Torsdag ble ni personer fremstilt for varetektsfengsling, åtte i København og en i Odense. I Odense ble en 29 år gammel mann fengslet i fire uker. Mannen har anket avgjørelsen til Østre Landsret, som tilsvarer norsk lagmannsrett. Siktelsen mot mannen er ikke kjent, ettersom man i Danmark kan benytte såkalt «dobbeltlukkede dører».

Av de åtte i København har syv erklært seg «ikke skyldig», mens erklæringen fra den siste ikke var kjent torsdag ettermiddag.

Får ikke innsyn i bevismaterialet

Ettersom fremstillingene har gått for lukkede dører har ikke pressen fått innblikk i politiets materiale. Men overfor Berlingste Tidende uttrykker Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef for PET i Danmark (PST i Norge), en viss skepsis til grunnlaget for terrorsiktelsene mot de arresterte.

– Det kan godt være at ransaking av bolig har styrket mistanken, men når jeg ser på siktelsene slår det meg at de er vage, sier han.

Bonnichsen reiser tvil om hvor mye bevismateriale politiet har rukket å samle inn, og at mye tyder på at de siktede var kommet kort i sine forberedelser.

Berlingske skriver selv at det ikke er fremkommet noen konkrete mål for terrorhandlinger.

1. Hva har skjedd?

 • Onsdag 11. desember klokken 12 stormet tungt bevæpnet dansk politi en leilighet i Ålborg.
 • Politiet meldte på Twitter om at en større aksjon var i gang, med flere politikretser involvert.
 • Klokken 17 opplyste dansk sikkerhetstjeneste (PET) på en pressekonferanse at det var funnet materiell for å fremstille sprengstoff.
 • 21 personer er arrestert, 13 senere løslatt, men samtlige er fortsatt siktet etter Danmarks terrorparagraf.

2. Hva har skjedd torsdag?

 1. Tilsammen ni perioder ble fremstilt for varetektsfengsling i København og Odense. Syv menn og to kvinner.
 • Grunnen til oppdelingen er trolig at det er snakk to ulike angrep, sier Frank Jensen, tidligere operativ sjef i PET, til dansk TV 2.

3. Hvem er involvert?

 • De arresterte skal ifølge PET være drevet av «et militant, islamistisk motiv».
 • Etter det NRK erfarer, hadde en terrorsiktet nordmann i 20-årene kontakt med en eller flere av de arresterte i Danmark. PST bekrefter dette overfor NRK.
 • Identitet eller nasjonalitet på de arresterte er torsdag morgen ikke gjort offentlig kjent.
 • Målet for den antatte terrorplanleggingen er ikke kjent.

4. Hvor aksjonerte politiet?

 • PET og politiet aksjonerte mot og gjennomsøkte mer enn 20 adresser i politikretsene København, Københavns Vestegn, Midt- og Vest-Sjælland, Fyn, Øst-Jylland, Midt- og Vest-Jylland samt Nord-Jylland.
 • De nøyaktige adressene for aksjonene er foreløpig ikke gjort offentlig kjent.

5. Hva var bakgrunnen for aksjonen?

 • Bakgrunnen for aksjonen var mistanke om forberedelser til terror på dansk jord.
 • Ifølge PET og Københavns politi hadde flere personer skaffet seg våpen og ingredienser for å fremstille sprengstoff.
 • Type eller mengde på det PET omtaler som «remedier», er ikke kjent og vil ikke bli opplyst på nåværende tidspunkt, sier Københavns Politi til Aftenposten torsdag morgen.
Sjefspolitiinspektør i Københavns politi, Jørgen Bergen Skov (t.h.) og sjefspolitiinspektør og operativ sjef i PET, Flemming Drejer, under pressekonferansen onsdag ettermiddag.

6. Hva skjer videre?

 • Utfallet i dag vil trolig være kortfattet informasjon om noen dagers varetektsfengsling, anslår Københavns Politi overfor Aftenposten.
 • Etter dansk lov kan terrorisme gi livstid i fengsel.
 • Terrortrusselvurderingen i Danmark betegnes som «alvorlig» og er ikke endret etter aksjonen.

7. Får dette konsekvenser for Norge?

 • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til Filter Nyheter at de er kjent med aksjonen i Danmark. De bekrefter også at en person i Norge har en forbindelse til sakskomplekset.
 • Trusselbildet i Norge er ikke påvirket.

Statsministeren: - Påminnelse om terrortruslen

Torsdag eftermiddag kommenterte statsminister Mette Frederiksen (S) politiaksjonen, i et Facebook-innlegg:

– Gårsdagen var en påminnelse om den fortsatte terrortruslen, som vi må ta alvorlig. Det finnes mennesker som vil oss vondt, som har viljen og midlene til å begå terrorangrep mot Danmark, skriver Fredriksen.

Konkret knytter hun knytter fremmedkrigere som vender hjem, personer som radikaliseres i kriminelle miljøer og mennesker som med alle midler vil bekjempe Danmarks verdier til terrortruslen.