Verden

Nå åpner pubene i England. Boris Johnson håper folk vil oppføre seg ansvarlig.

Fra i morgen tidlig kan engelskmenn nyte en «pint» på sin lokale kneipe, for første gang på over tre måneder.

Den norske pubeieren Are Kolltveit forbereder seg på gjenåpning av Chandos Arms pub i London. Foto: Hannah McKay, Reuters

  • Marianne Stensland
    Journalist

– Vi har tenkt nøye over dette. Vi ønsket å åpne tidlig i juli og gi barene tid til å forberede seg. Jeg håper folk vil oppføre seg ansvarlig og glede seg over sommeren, har Storbritannias statsminister Boris Johnson tidligere uttalt i britisk radio.

Nødetatene forbereder seg

Fra klokken 6 lørdag morgen åpner engelske barer. Tidspunktet er satt til tidlig om morgenen, så ingen skal forsøke å åpne ved midnatt.

Storbritannia har så langt registrert over 285.000 tilfeller av smitte med koronaviruset, og over 44.000 personer i samme område er registrert døde som følge av covid-19.

Ifølge BBC har omtrent 35.000 skjenkesteder holdt stengt siden 20. mars for å hindre spredningen av koronaviruset.

Hovedregelen er nå at virksomheter og foretak i England får holde åpent, med unntak av enkelte tilbud som fortsatt er lovpålagt å holde stengt.

Det skjer bare en drøy uke etter at store ansamlinger av badelystne ble advart om at engelske strender kunne stenge, dersom reglene om sosial avstand ikke ble overholdt.

Les også

Tette køer og feststemning i Oslo-natten

Slik så det ut på stranden i den sørengelske byen Brighton onsdag 24. juni. Foto: Matt Dunham / AP

Nå forbereder nødetatene i England seg på en helg som kan bli av det utfordrende slaget.

Britiske helsemyndigheter i London ber innbyggerne i byen passe på seg selv, og representanter for politi-, brann- og ambulansetjenesten har bedt folk holde avstand, drikke moderat og revurdere planene sine dersom de ser at forholdene ikke er trygge.

Politiet har økt sin beredskap i forkant av helgen, og brannkorpset i London advarer mot en mulig økning i antall branner i forbindelse med at engelskmennene nå får hygge seg på bar igjen.

Vil bremse gjenåpningen dersom smittetrykket øker

Antall nye tilfeller av koronaviruset i Storbritannia har sunket siden begynnelsen av mai, viser en oversikt fra The New York Times.

Ifølge britiske myndigheter ligger reproduksjonstallet for hele Storbritannia mellom 0,7 og 0,9 før helgen.

I USA har flere delstater måttet stenge ned igjen etter at de var for raske med å åpne opp. Barer i Florida og Texas har måttet stenge på nytt, og California har gjeninnført restriksjoner etter at guvernøren der tillot en forsiktig gjenåpning.

Les også

Kraftig smittespredning i gjenåpnede delstater i USA

Johnson har uttalt at regjeringen ikke vil nøle med å bremse gjenåpningen eller innføre restriksjoner på nytt dersom man ser en økning i antall tilfeller av koronaviruset som følge av endringene.

For å beskytte mot smitte ber myndighetene serveringsstedene legge til rette for blant annet avstand, forhåndsbestilling av bord og bestilling av mat via mobiltelefon.

Engelske puber må forholde seg til en rekke retningslinjer når de får åpne igjen etter å ha vært stengt i over tre måneder. Foto: Frank Augstein / AP

– Det vil ikke bli det samme, men vi vil gjøre vårt beste for at det skal bli like bra som før, sier den norske pubeieren Are Kolltveit om gjenåpningen til avisen The Independent.

Fjerner karanteneregler for 59 land

Samtidig som deler av det engelske samfunnet gjenåpnes, fjernes karantenereglene ved innreise for 59 land fra 10. juli.

Da trenger ikke nordmenn som reiser inn til England lenger å være i karantene, men reisende fra Sverige, Portugal, Brasil, USA og Kina er blant dem som fortsatt må isolere seg i 14 dager.

Ved innreise til Norge igjen, må imidlertid alle som kommer fra utlandet i ti dagers karantene. Kravet gjelder ikke for fritidsreiser i områder i Norden med lav smitte.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Storbritannia