Storbritannia åpner for Europa-ferie. Ja til Norge – nei til Sverige.

Storbritannia vil fjerne behovet for 14 dagers karantene for besøkende som kommer fra land med lav smitte, etter press fra flyselskaper og turistsektoren.

  • NTB-AFP

Myndighetene opplyste fredag at de neste uke skal legge frem en liste over land som får unntak fra regelen om at alle tilreisende må i 4 dagers karantene.

Listen blir lagt frem etter samtaler med andre land, blant dem Hellas, Frankrike og Spania, og endringene trer i kraft i uken som starter 6. juli.

Ifølge BBC vil Norge være blant landene det åpnes for, sammen med Spania, Frankrike, Hellas, Italia, Finland, Belgia, Tyrkia og Tyskland. Portugal og Sverige står derimot ikke på listen.

Parallelt skal det åpnes for at briter kan reise til de samme landene. I dag frarådes briter å reise ut av landet overhodet.

Alle passasjerer som kommer på fly eller ferge, må bære munnbind under hele reisen.

Storbritannia innførte regelen om karantene for alle tilreisende 8. juni, men regelen ble møtt med hard kritikk fra flyselskapene, som er hardt rammet av epidemien, og andre i reisesektoren som mener regelen vil legge turisme i Storbritannia i grus.

Storbritannia vil opfertte et system med «trafikklys» basert på smittesituasjonen. Ifølge BBC vil regjeringen «ikke nøle med å sette på bremsene hvis situasjonen endres.