Verden

«Mama Maggie» leder Nobel-kampen

Allerede nå er det mulig å sette penger på årets vinner av Nobels fredspris. En relativt ukjent koptisk nonne fra Egypt ligger foreløpig best an på bookmakernes lister.

Maggie Gobran er nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid for fattige koptiske kristne i Egypt.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Hun blir kalt Egypts Moder Teresa. Nå tror mange at Maggie Gobran kan følge i den indiske nonnens fotspor og vinne Nobels fredspris.

Om en måned vil Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, stille seg ved podiet i Henrik Ibsens gate 51. Han vil se ut over de mange journalistene som er samlet og inn i TV-kameraene før han leser opp fra arket som forteller hvem som skal inn i den eksklusive rekken av fredsprisvinnere.

Hvem blir det i år?

Nobelkomiteen har ennå ikke hatt det avgjørende møtet for å avklare den saken, men det betyr ikke at spekulasjonene lar vente på seg. Nå har bookmakerne også åpnet for veddemål om årets fredspris. Unibet er først ute.

Og øverst på deres liste står et navn som er ukjent for mange: Maggie Gobran. Med 6,5 i odds ligger hun foran den cubanske legen Oscar Elias Biscet Gonzales og akademikeren Gene Sharp, mannen som har laget selve dreieboken for hvordan man skal rive ned diktaturer med fredelige midler.

Så – hvem er Maggie Gobran, eller «Mama Maggie», som hun også er kjent som?

Nominert av fem nordmenn

Svaret ligger ikke på Wikipedia. Så ukjent er hun at hun ikke er oppført i det enorme nettbiblioteket. Men i sitt lokalmiljø, blant de 8-10 millioner koptiske kristne i Egypt, er hun en helgenfigur. I 1987 ga Gobran, som kom fra en velstående familie i Kairo, opp en lovende akademisk karrière og dedikerte sitt liv til den kristne minoriteten i hjemlandet sitt.

Via organisasjonen «Stephen's Children» driver Gobran ett av de største hjelpearbeidprosjektene for fattige mennesker i Midtøsten. Rundt 20.000 familier – 150.000 mennesker – får i dag hjelp av «Mama Maggie» og hennes 1500 ansatte.

– Egypts koptiske kristne er en sterkt marginalisert gruppe som nektes mange sentrale støtteordninger. Maggie Gobran representerer den største religiøse minoriteten i Midtøsten, og ville vært en svært verdig vinner av fredsprisen, sier Dagfinn Høybråten (KrF).

I januar slo han seg sammen med fire andre stortingspolitikere fra tre andre partier for å nominere Gobran til fredsprisen.

– Det er veldig spennende at hun nå topper listen. Det har nok en sammenheng med at det er et sterkt fokus på denne regionen på grunn av den arabiske våren, sier Høybråten, som har møtt Gobran personlig.

– Hun er en sterk personlighet men også et beskjedent og stillfarende menneske. Man kan ikke unngå å bli sterkt berørt av det eksempelet hun setter når det gjelder å hjelpe de aller svakeste i samfunnet, sier han.

Finalen gjenstår

Geir Lundestad, Nobelkomiteens sekretær og Nobelinstituttets direktør, humrer lett når han hører om bookmakernes liste.

– Dette er jo ikke avgjort ennå. Det er jo litt forunderlig at man skal kunne vedde på noe der noen faktisk har svaret, spesielt når det svaret ennå ikke er avgitt, sier han.

Det siste, avgjørende møtet i komiteen gjenstår. Av 231 nominerte er det nå et fåtall som fortsatt er aktuelle, sier Lundestad, som også ser det positive i at noen nå setter penger på utfallet.

– På ett vis er det jo en kompliment for prisen at de spekulerer. Men ... ja. Punktum, avslutter Nobeldirektøren.

 1. Les også

  Fredsprisvinnere med TV-protest

 2. Les også

  Kjent cubansk dissident død i trafikkulykke

 3. Les også

  «Om vi svetter i UD nå? Neida.»

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5