Den amerikanske drømmen som aldri ble

Bildet av en mann og hans snart to år gamle datter som druknet på vei over grensen er blitt et symbol på migrantkrisen på grensen mellom Mexico og USA.

Oscar Alberto Martínez Ramírez og hans datter Valeria ble funnet tett omslynget i elven Rio Grande mandag, der de skulle svømme over grensen til USA.

Bildene av Oscar Alberto Martínez Ramírez og hans nesten 2 år gamle datter Valeria ble først publisert i den mexicanske avisen La Jornada, og har i løpet av kort tid spredt seg over hele verden.

De to migrantene druknet da de forsøkte å krysse elven over til den amerikanske grensen fra for å ankomme Texas.

Avisen The Guardian har intervjuet reporteren som tok bildene og møtte Tania Vanessa Ávalos, kvinnen som mistet mann og barn i elven.

Martinez’ kone fortalte meksikanske myndigheter at hun så mannen og datteren forsvinne i de sterke strømmene. Ifølge henne skulle familien søke om asyl, men immigrantkontoret var stengt.

Offisielle myndigheter har bekreftet hendelsesforløpet, skriver AP.

Tania Vanessa Avalos forteller meksikanske myndigheter hva som skjedde da mannen og datteren ble tatt av de sterke strømmene i elven Rio Grande på vei til grensebyen Brownswille, Texas.

Døde mens han forsøkte å redde datteren

Familien valgte derfor å forsøke å krysse elven for å komme seg over grensen. Martinez rakk å krysse elven sammen med datteren, men da han snudde seg for å hente kona fulgte datteren etter. Begge ble da tatt av strømmen, fortalte journalist Avalos til The Guardian.

En leteaksjon ble igangsatt, men først neste dag ble de to funnet tett omslynget og med ansiktet ned i vannet nær bye Mataros i Mexico.

Myndighetene i El Salvador uttalte til Sky News at de jobber med å gi støtte og hjelp til familien. De omkomne skal etter planen flys til El Salvador torsdag.

I 2018 ble det rapportert om 283 omkomne migranter på grensen mellom Mexico og USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Samtidig som det stadig kommer meldinger om sprengt kapasitet ved grensmottakene, meldte fungerende sjef for grensekontrollen, John Sanders, at han trekker seg fra stillingen. Han er den tredje toppsjefen som går av på kort tid.

Les også

Hvorfor krangler USA om Mexico-grensen? Her er striden forklart i seks grafer.

Migranter krysser Rio Grande for å søke asyl i USA, tett på grensebyen El Paso i Texas. Ved å overgi seg til grensen håper de på asyl eller andre former for lovlig opphold. Kapasiteten på migrantmottakene i grensestatene har de siste månedene blitt sprengt.

Flere familier og barn på grensen

Oppsigelsen kommer etter en storstilt kritikk mot tilstanden ved de amerikanske grensemottakene hvor barn og tenåringer sitter uten såpe, tannbørster eller tilstrekkelig med mat og vann. Rundt 100 av de 249 barna som ble hentet ut av et overfylt migrantmottak i Texas, har onsdag returnert til mottaket, skriver BBC og The New York Times. Bakgrunnen for dette er ikke kjent.

Sanders har forklart at problemene i de lukkede mottakene skyldes pengemangel.

Tusenvis av familier har de siste månedene tatt seg til USA og rundt 15.000 mennesker venter på å få sine saker behandlet. Tidligere denne måneden opplyste amerikanske grensepoliti at over 132.000 mennesker er anholdt eller pågrepet på den amerikanske grensen mot Mexico.

Tirsdag godkjente Representantenes hus en hjelpepakke verdt 35 millioner kroner, som skal bedre forholdene til migrantene på grensen mellom USA og Mexico. Republikanerne jobber med en egen versjon av krisepakken, og president Donald Trump har varslet å legge ned veto mot den vedtatte avtalen, skriver Reuters.

Trump uttalte samtidig at han er «svært bekymret» for forholdene på grensen, men hevdet samtidig at forholdene er bedre enn tidligere.