15-åring død og mange skadet i kraftig jordskjelv på Filippinene

En 15 år gammel elev omkom etter å ha blitt truffet av fallende gjenstander under et jordskjelv med styrke 6,6 på øya Mindanao på Filippinene tirsdag morgen.

En kvinne på en båre i Davao får oppfølging etter å ha måttet gå utendørs etter jordskjelvet på Filippinene tirsdag. Alle skoler og kontorer er stengt, og pasienter må ut av sykehus.

Ifølge landets jordskjelvinstitutt ble skjelvet registrert klokka 9.04 lokal tid. Lokalt ble styrken målt til 6,4. Ifølge det amerikanske overvåkingssenteret USGS var skjelvet 15,3 kilometer dypt og målt til 6,6. Det var ikke fare for tsunami.

Det første dødsfallet ble meldt inn i provinsen Davao Del Sur, ifølge kommunikasjonsansvarlig i byen Magsaysay, Anthony Allada. En 15 år gammel elev ble truffet i hodet og døde da elever tok seg ut av klasserommet under rystelsene i landsbyen Casuga. Flere av de andre elevene skal ha blitt skadd av fallende gjenstander.

– Rådhuset vårt er ødelagt. Vi får inn mange meldinger om personskader, men vi må få dem bekreftet, opplyser borgermester Reuel Limbungan i byen Tulunan, som ligger nærmest skjelvets episenter i provinsen Cotabato, 972 kilometer sør for hovedstaden Manila.

Det er kommet mange meldinger og videoer på sosiale medier der folk strømmer ut av kontorer, skoler og sykehus i berørte områder, men redningsmannskaper er fremdeles i startfasen av å ta seg frem til de mest berørte områdene, der tilgangen er begrenset på grunn av ødeleggelser. Kommunikasjonen er også komplisert fordi telefonlinjer, strømtilførsel og internett er nede.

Kontoransatte i Davao måtte ut i gatene da jordskjelvet inntraff tirsdag.

Får ikke være inne

Limbungan sier han har sendt folk hjem fra kontorer og skoler slik at bygg kan sikkerhetsklareres før noen går inn igjen. Alle bes om å holde seg utendørs, fordi det kan komme etterskjelv.

– Alle pasienter på sykehus skal også flyttes utendørs inntil videre. Dette skjelvet var sterkere enn sist, sier han til radiostasjonen DZMM i Manila.

16. oktober mistet syv personer livet og 215 ble skadet i et skjelv med styrke på 6,3, der flere skoler og andre bygninger i samme region fikk store skader.

I juli omkom tilsammen åtte personer i to skjelv i tynt befolkede Luzon nord på Filippinene.

Utsatt land

Skjelvet tirsdag var nær byen Kisante og dessuten under 100 kilometer fra storbyen Davao. Davao er landets tredje største by, med mer enn 1,6 millioner innbyggere.

Landet opplever jevnlig store jordskjelv, og til tider noen voldsomme tragedier på grunn av dem. I 1990 mistet nesten 2.000 mennesker nord i landet livet da et skjelv med styrke 7,7 rystet nordlige deler av Filippinene.

I 2013 omkom 220 personer etter et skjelv på 7,1 sentralt på Filippinene.