Verden

Det tok Trump én dag å endre kurs for USA. Her er noe av det som er i vente.

Donald Trump prioriterte økonomisk reform knallhardt på sin første dag som president. Her er de fire viktigste signalene, og hva de betyr.

President Donald Trump møtte lederne i Kongressen mandag ettermiddag.Han startet med en offensiv agenda på sin første dag.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Donald Trump kastet ikke bort tiden på sin første arbeidsdag som president. Trump prioriterte å sette i gang en krapp dreining av landets økonomiske politikk, og begynte med det som utgjør kjernen i hans «America First»-program.

Mandag hadde presidenten møter med begge parter i arbeidslivet - toppsjefene i noen av USAs største selskaper og lederne for en rekke fagforeninger. Ifølge Det hvite hus var Trumps mål med møtene først og fremst å lytte til representantene næringslivet. På sin første dag varslet han også at han vil utfordre Kina om Sør-Kina-havet.

Her er de fire viktigste økonomiske signalene fra Trumps første døgn:

Tiden er forbi for store, multinasjonale handelsavtaler

Hva han har gjort: På sin første dag på jobb trakk Donald Trump USA ut av forhandlingene om en handelsavtale med 11 nasjoner rundt Stillehavet, kalt Trans Pacific Partnership (TPP).

Hva det betyr: Motstanden mot brede, internasjonale handelsavtaler blir stadig større, spesielt blant republikanere. Det var en hjørnestein i Trumps valgløfter, men også Bernie Sanders og Hillary Clinton har sagt at de var mot TPP. Det bebuder et skarpt skifte i måten USA driver handel med omverdenen.

Under Obama har USA jobbet med å få til både TPP og en avtale med EU, kalt TTIP. USA har allerede en frihandelsavtale med nabolandene Mexico og Canada, kalt NAFTA. Trump har sagt at han ikke aksepterer denne avtalen slik den er, og vil ha den enten reforhandlet eller fjernet fullstendig.

Hva han vil gjøre videre: Pressetalsmann Sean Spicer sa mandag kveld at Trump omgående vil ha samtaler med Mexicos president Enrique Peña Nieto og Canadas statsminister Justin Trudeau om NAFTA.

– Hvis de viser vilje til å reforhandle [NAFTA], er det mulighet for å gjøre det innenfor de parametrene som eksisterer, sa Spicer.

Spicer sa videre at Trump ønsker å prioritere å få til gode avtaler direkte med enkeltland. Presidenten vil forhandle frem bedre vilkår for amerikanske selskaper, blant annet i Kina, sa Spicer.

Et av landene Trump håper å få i stand en god enkeltavtale med er Storbritannia, ifølge Spicer. Presidenten tar imot statsminister Theresa May i Washington fredag.

  • Ingen har fått mer tyn fra Trump enn Mexico. Men nabolandet har et farlig trumfkort som kan ramme USA hardt.

Skatter skal kuttes «massivt», og reguleringer skal fjernes

Hva han har gjort: Trump sa mandag at han vil kutte skatter «massivt» for middelklassen og selskaper. Han anslo en skatt på mellom 15 og 20 prosent. Skatteløftene kom på et møte med lederne for noen av landets største selskaper, inkludert toppsjefene i Tesla, Ford, Whirlpool, og Lockheed Martin.

Trump sa også at han skal redusere reguleringer med 75 prosent, blant annet når det gjelder miljø og klima.

Næringslivslederne på møtet opplyste etterpå at de fikk 30 dager på seg til å komme opp med konkrete ideer om hvordan USA kan øke produksjon og vekst, skriver Wall Street Journal.

Hva det betyr:

Trump stadfester med sine kommentarer at han står fast ved kjernen i sin økonomiske plan. Sammen med signaler om at økonomien skal stimuleres med investeringer i infrastruktur, har denne planen har skapt optimisme på børsene.

President Trump er imidlertid ikke enig med sine partifeller i Kongressen om hvordan og hvor mye skattene skal kuttes, og hvordan staten skal kompensere for inntektstapet.

Hva han vil gjøre videre:

Trumps økonomiske team arbeider allerede med et innledende budsjettforslag, som skal legges frem for Kongressen innen 45 dager, ifølge The Hill.

Pressetalsmann Sean Spicer sa at presidenten trolig vil prioritere skattekutt og mindre reguleringer først når det gjelder saker han ønsker å få gjennomslag for i Kongressen den kommende tiden.

Trump hadde en travel første dag. Her møter han med fagforeningsledere i Det hvite hus mandag.

Staten skal på en dramatisk slankekur

Hva han har gjort: Trump signerte en ordre om at det blir statlig anettelsesstopp, bortsett fra militære stillinger. Dette var et punkt i Trumps «kontrakt» med sine velgere og et viktig signal om at han vil følge opp løftene. Han har også instruert sitt team om å saumfare budsjettet for å finne poster som kan kuttes.

Hva det betyr: Det er bred enighet blant republikanerne om at statens utgifter må ned, men straks man skal identifisere konkrete områder som skal kuttes, blir det vanskeligere. Trump har for eksempel lovet å ikke røre pensjonsprogrammet Social Security, som utgjør er en stor del av USAs fremtidige utgifter. Mange republikanske ledere ønsker å reformere eller privatisere dette programmet.

Hva han vil gjøre videre: Det er et forslag fra den konservative tenketanken Heritage Foundation som ligger til grunn for Trump-teamets slanking av staten. Blant de institusjonene og programmene som kan forvente å bli kraftig amputert, nedlagt eller privatisert er USAs offentlige kringkasting, kunst og kulturtilbud, flyplasser på avsideliggende steder og fri rettshjelp til fattige.

Forslagene til kutt og innsparinger vil relativt raskt bli sendt til høring til de forskjellige statlige departementene, før budsjettet legges from for Kongressen, skriver The Hill.

Selskaper som flytter ut av USA skal straffes

Hva han har gjort: I møtet med næringslivstoppene advarte Trump om at han kom til å gjøre alvor av truslene om å straffe selskaper som flagger ut av USA til billigere produksjonsland.

Trump gjentok at han kom til å sørge for at de vil bli møtt med en heftig tollavgift.

Hva det betyr:

Også her står Trump klippefast på sine valgløfter, til tross for at mange partifeller i Kongressen er uenig. Speaker Paul Ryan har forsøkt å lansere en alternativ plan, men Trump avviste den i forrige uke som «altfor komplisert».

Dersom Trump får det som han vil, betyr det at mange selskaper vil revurdere sine flytteplaner. Vi har allerede sett at en håndfull selskaper har kansellert planer om å bygge fabrikker i Mexico. Trump ser på det som sin viktigste oppgave å beholde og skape nye arbeidsplasser, sa han mandag.

– Dette er det folket ønsket. Det er en av grunnene til at jeg sitter her i stedet for noen andre, sa Trump.

Hva han vil gjøre videre:

Presidenten vil innføre en straffetoll på varer fra selskaper som flagger ut. Samtidig lover han belønning i form av skattelette til de som blir værende, og en enklere og raskere etableringsprosess til de som ønsker å flytte sin business til USA.

– Hvis du vil åpne en fabrikk....så skal du få kjempeservice, lovet president Donald Trump mandag.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Mexico
  4. Theresa May