Australia vil bli først med papirløs passkontroll

Med ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykksjekk vil Australia innen få år erstatte passkontrollen. Og ID-sjekk på flyplassen skal bli selvbetjent.

Australia vil bekjempe lange passkøer med ny teknologi.

Lange passkøer kan snart være historie i Australia, dersom immigrasjonsmyndighetene får det som de vil.

De har nemlig bedt om anbud på en løsning for selvbetjent ID-kontroll som kan innføres allerede i år, ifølge den australske TV-kanalen ABC.

Dermed kan det være slutt på både passkontroll og annet papirarbeid for reisende til Australia.

Les også

Flyreisende må forberede seg på lange passkøer også i år, varsler statsråden

Automatisk kontroll

Med ny ID-teknologi som fingeravtrykklesere, ansiktsgjenkjenning eller irisskanning skal folk kunne passere grensekontrollen «selvbetjent».

– Dette vil gjøre det enklere og raskere for folk som passerer inn og ut av flyplassene våre, sier immigrasjonsminister Peter Dutton til ABC.

Ministeren påpeker at reisende foreløpig må ha med seg passet sitt på tur. Men de trenger trolig ikke å vise det frem.

Vil bli først i verden

John Coyne, sjef for grensesikkerhet ved tenketanken Australian Strategic Policy Institute (ASPI) sier til avisen The Sydney Morning Herald at han tror systemet kan bli verdens første i sitt slag.

Målet er at 90 prosent av de reisende kan gjøre hele ID-kontrollen automatisk innen 2020, skriver avisen.

Nøyaktig hvordan løsningen skal se ut, er ikke bestemt. Departementet har bedt om «innovative løsninger» til gjennomføringen av det ambisiøse prosjektet.

Teknologien krever at store mengder data om passasjerene blir analysert, ifølge Coyne, som mener Australia nå ligger milevis foran de fleste andre land i verden.

Les også

ID-kontroll ved grensen skaper problemer

– Skal bedre sikkerheten

Prosjektet har fått navnet «seamless traveller». Budsjettet for de «problemfrie reisene» er 93,7 millioner dollar, eller nesten 600 millioner kroner over en femårsperiode, ifølge australske myndigheter for immigrasjon og grensesikkerhet.

Ordningen skal gjøre det enklere å oppdage sikkerhetstrusler, men myndighetene skal også ha håp om at det vil øke turisttrafikken til landet.

– I vår fremtidige driftsmodell vil vi bygge mindre inngripende, mer sømløse og raskere behandlingsprosesser og systemer for det legitime og lovlydige flertallet av de reisende, sier sekretær i departementet, Michael Pezzullo til The Guardian.