Slik reagerte verden på innsettelsen av Trump

Noen kaller det D-dagen, en ny verdensorden, og ber til høyere makter. Andre fokuserte på Batman-skurker og TV-serier. Slik opplevde resten av verden innsettelsen av USAs 45. president.

I stort sett hele verden var innsettelsen av Donald Trump nyhetsoverskriften i dag. Her leses den taiwanske avisen Liberty Times.
  • Caroline Enge

Innsettelsen av Donald Trump preger i dag avisforsider og sosiale medier verden rundt.

De aller fleste har fått med seg at det nå er Amerika som er førsteprioritet for den nyinnsatte presidenten, og overskrifter som «Amerika først» og «Amerika for Amerikanere» gikk igjen i flere aviser.

"Fra nå av er det bare Amerika først", siterer britiske The Guardian Trumps tale på sin forside.

D-dagen

Mange spør seg om hva det betyr for resten av verden, og mange politikere tolker det som trusler om handelskrig. Om det er bra eller dårlig for amerikanerne, er det delte meninger om.

Flere briter peker på ironien i at folk kritiserer Trumps slagord «Amerika først», siden det ikke er lenge siden de også satte seg selv først da de valgte brexit og gikk ut av EU.

«Det er sjokkerende at Trump setter Amerika først! - roper millioner av briter som akkurat stemte for å sette Storbritannia først», tvitret den britiske journalisten og redaktøren Piers Morgan.

Mens Trump støttespillere ikke overraskende er mer begeistret for at globaliseringen nå skal være avlyst.

  • Klikk gjennom bildene under for å se hvordan avisforsidene så ut i andre land i dag:

At «The Donald» nå vil sette sitt preg på verden passer også godt med ordspillet «D-dagen», med referanse til kodenavnet på invasjonen av Normandie og begynnelsen på slutten på andre verdenskrig.

Tabloidavisen The Sun med flere påpekte også med begeistring at bysten av Winston Churchill, som var blitt flyttet av Obama, nå var tilbake på plass i «the oval office».

When I met Trump as President elect I asked him to return the Churchill bust to the Oval Office. First day: https://t.co/zZ4TBppeuZ

– Gud hjelpe oss

Det er tradisjon at den amerikanske presidentens innsettelsestale slutter med ordene «so help me God», mens eden sverges på Bibelen.
Flere medier svarte dermed på presidentinnsettelsen med å påkalle høyere makter.

Siterte Batman-skurk

I talen lovet president Trump med knyttneven i været at han skulle bli folkets president og gi makten tilbake til folket.

Den egyptiske avisen Alhayat skriver at "Trump gir makten tilbake til folket".

Men var det ikke noe merkelig kjent med denne delen av talen til Trump?

Flere, deriblant The Guardian, mente det var som å høre skurken Bane tale til folket i Batman-filmen «The Dark Knight Rises».

Døm selv i videoen under:

Hvor mange tilskuere?

Foruten selve innsettelsesseremonien og talen, gikk diskusjonen om hvor mange som egentlig hadde møtt opp for å overvære begivenheten.

I likhet med innsettelseskonserten kvelden før, sammenliknet mange Trumps arrangement med Obamas fest som dro både flere artister og publikummere.

Mens noen mente det var glissent blant publikummerne på The Mall, la andre ut bilder hvor det så tettpakket ut fra plenen foran det hvite hus.

Flere hadde det også morsomt på bekostning av dem som hadde kjøpt seg en rød caps eller lue med slagordet «Make America Great Again» som ble solgt under arrangementet.

Mens Trump talte om å ta produksjonen tilbake til USA og kjøpe amerikanske varer, reagerte mange med sjokk da det viste seg at hodeplaggene er laget i Vietnam, Kina og Bangladesh, kunne Reuters melde.

Dyster stemning

Sitatet «blodbadet må stoppes» fra Trumps innsettelsestale var overskriften i The New York Times.

Ordbruken i talen var et kapittel for seg.

Retorikkekesperter kaller det historiens kanskje styggeste innsettelsestale.

Trump beskyldte blant annet eliten i Washington for å ignorere det amerikanske folket og for å la gjenger og dop florere i byene.

– Det amerikanske blodbadet stopper her og nå, siterte blant andre The New York Times.

Avisen skriver at den dystre ordbruken heller ikke er helt treffende, ettersom kriminaliteten i landet har vært synkende de siste tiårene.

Andre uhyggelige ord som ble brukt var smerte, blod og gravstøtter.

– Velkommen til dystopia, tvitret historiker Ruth Ben-Ghiat.

Mange tok det derfor som en gledelig overraskelse da BBCs teksting av innsettelsestalen ved en feil ble byttet ut med tekster fra TV-serien The Dumping Ground, skriver nettstedet Buzzfeed.

Hilsen fra paven

Verdens ledere reagerte kanskje med engstelse, men som seg hør og bør var mange av dem raskt ute for å gratulere den nybakte presidenten.

Også paven sendte sin hilsen til Trump:

Andre var kanskje ikke like begeistret under seremonien. Også Hillary Clinton overvar innsettelsen, trolig ikke det hun hadde mest lyst til å gjøre denne dagen.

Det ble lagt merke til at heller ikke tidligere president George W. Bush så spesielt komfortabel ut under arrangementet.

The George W. Bush reaction cam during Trump's inauguration speech was lit https://t.co/x33V19MLTn

Lanserte dyster trailer

For de som synes amerikansk politikk fortsatt er best på TV, kom det også en gladnyhet fredag.

TV-serien «House of cards», som portretter den korrupte og usympatiske Francis Underwoods vei inn i det hvite hus, benyttet nemlig anledningen til å slippe en trailer for sin femte sesong midt under innsettingstalen.

Traileren viser blant annet det amerikanske flagget som vaier opp-ned i vinden, og ble delt med teksten «We make the terror». Så gjenstår det å se om serien kan overgå den virkelige amerikanske presidenten.