Verden

Nå vil Obama skrive og hvile

President Barack Obama vil skrive, bruke tid med familien og bare være stille og ikke høre sin egen stemme så mye når han går av som president.

  • Arve Henriksen
    Journalist
  • NTB

Det kom frem på den siste pressekonferansen til president Barack Obama i Det hvite hus. Den ble innledet med at han ønsket å

rose USAs tidligere president George H.W. Bush (92) og kona Barbara (91). Begge ble i helgen innlagt på sykehus.

– Jeg har vært i kontakt med Bush-familien etter at de ble innlagt på sykehus nå i helgen. De har ikke bare dedikert sine liv til dette landet, de har også vært en viktig støtte for Michelle og meg gjennom disse årene, sa Obama.

Gitt mange råd

I godt over en time fikk Obama spørsmål om alt fra forholdet til Russland, om situasjonen i Midtøsten, om hvilke råd han har gitt kommende president, Donald Trump og hva han selv skal bruke tiden til når han må forlater Det hvite hus.

Barack Obama ankommer sin aller siste pressekonferanse i Det Hvite Hus.

– Jeg vil aller først bare være stille, og ikke høre min egen stemme så mye. Så vil jeg skrive, tilbringe tid med min døtre og Michelle. Vi har 25 års bryllupsdag i år. Men jeg vil fortsatt være innbygger i Washington, sa han litt kryptisk, på spørsmål om han fortsatt vil engasjere seg i det politiske liv.

Les også

I dette nabolaget blir Obama og Ivanka Trump naboer

Obama ble også spurt om hvilke råd han hadde gitt til den kommende president Donald Trump, som blir tatt i ed som president i USA fredag.

– Jeg vil ikke gå inn på hva jeg konkret har sagt i våre samtaler. Men noe av det jeg sa til Trump, var at dette ikke er en jobb du kan gjøre alene. Du er enormt avhengig av å ha et team rundt deg. Mye av Trumps syn vil derfor være formet av hans rådgivere, sa Obama.

Forsvarer løslatelsen av Manning

Barack Obama møter pressen i Det Hvite Hus for siste gang.

Det store spørsmålet på forhånd var hva Obama kom til å fokusere på i løpet av den timelange pressekonferansen nå i kveld. Ett av de mest interessante spørsmålene den sittende presidenten kommer til å bli konfrontert med, er nyheten om løslatelsen av etterretningsanalytikeren Chelsea Manning. Det fikk han også tidlig.

Og Obama forsvarte avgjørelsen.

– Hun ble stilt for retten, tok ansvaret for sin forbrytelse, hun fikk en dom som var svært disproporsjonal i forhold til hva andre som har lekket hemmeligstemplede dokumenter, har fått, og hun har sonet mye av straffen. Det var fornuftig å ettergi resten, sa Obama.

Chelsea Manning løslates 17. mai i år.

Manning ble i 2010 pågrepet og siktet for å ha lekket 700.000 sider med hemmeligstemplede dokumenter til varslernettstedet Wikileaks. Manning ble i 2013 dømt til 35 års fengsel og skulle egentlig ha sonet frem til 2045. Men tirsdag denne uken omgjorde president Barack Obama straffen. Manning, som i fengslet har skiftet kjønn, skal etter planen løslates 17. mai i år.

Obama fikk også spørsmål om det anstrengte forholdet til Russland som har utviklet seg i løpet av hans tid i Det hvite hus.

– Jeg tror at det er i USAs og verdens interesse at vi har et konstruktivt forhold til Russland. Det har vært min tilnærming gjennom hele presidentperioden, var alt Obama ville si om dette.

Under pressekonferansen ba Obama Trump også om å trå varsomt i Midtøsten.

Obama forsvarte beslutningen om ikke å legge ned veto da FNs sikkerhetsråd før jul slo fast at de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder er ulovlige og krevde at all byggeaktivitet straks må stanse.

– Det var viktig for oss å sende et signal, en vekker om at tiden er i ferd med å renne ut for en tostatsløsning, sa Obama.

Fredag overtar Donald Trump som USAs president etter Barack Obama. Mange lurer på hvordan de kommende pressekonferansene i Det Hvite Hus blir heretter.

– Håpet er at det kan føre til ny debatt, både blant israelere og palestinere, og en mer sober vurdering av hva alternativene til en tostatsløsning er, sa Obama.

Høyredreining i Israel

Han snakket videre om den sterke høyredreiningen i Israel og hvordan den har bidratt til å svekke palestinernes president Mahmoud Abbas forsøk på å bygge en levedyktig palestinsk stat.

– En tostatsløsning er den eneste måten Israel kan forbli en jødisk og demokratisk stat på. Dersom vi ikke får en tostatsløsning, så vil Israel ende opp som en stat med millioner av annenrangs borgere som lever under okkupasjon. Dette har jeg også sagt direkte til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, sa Obama.

Eksplosive spørsmål

Donald Trumps trussel om at USA som første land vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, og utnevnelse av bosetnings-forsvareren David Friedman til ambassadør i landet, har vakt sterke reaksjoner fra flere hold. Obama ber etterfølgeren trå varsomt.

– Noe av det vi har forsøkt å kommunisere overfor det kommende teamet, er at de må være forsiktige, dette er eksplosive spørsmål, sa Obama.

– Om man skal gjøre store endringer i Midtøsten-politikken, så sørg for å tenke nøye gjennom det først. Det vi gjør, kan få enorme følger. Vi er den største gutten i gaten, sa Obama.

Ros til pressen

Obama benyttet også sin siste pressekonferanse som president til å rose pressekorpset i Det hvite hus og understreket at en fri presse er helt sentral i et demokrati som USA.

– Et demokrati fungerer ikke om vi ikke har velinformerte innbyggere, og dere er helt sentrale når det gjelder å fortelle folk hva som skjer i maktens korridorer, sa Obama.

Christi Parsons i LA Times var den som fikk æren av å stille Obama det aller siste spørsmålet som sittende president. Hun ville vite hvilke råd han og kona Michelle hadde gitt sine døtre etter valgresultatet.

Lærer av dem

– De var selvfølgelig skuffet over resultatet. Men vi forsøker å lære dem at det er håp. Når du blir slått over ende, så reiser du igjen og kjemper videre. Samtidig har begge vokst opp i et miljø hvor det ikke er til å unngå at du blir patriotisk til dette landet. Likevel er det ingen av dem som ser for seg en fremtid innen politikken. Sånn sett har påvirkningen fra deres mor fungert, sa han lurt.

Mange har spekulert i om Michelle Obama en dag kommer til å stille som presidentkandidat, noe både hun og Barack Obama har benektet.

Les også

  1. Obama viser en ny og nådeløs side i sluttspurten. Nå er han på krigsstien for radikale hjertesaker.

  2. Obama løslater Chelsea Manning

  3. Republikanere raser mot Obama

  4. Her er Obamas ni viktigste snubletråder før Trump overtar som president

  5. Hundretusener av kvinner vil lørdag gi et stikk til Trump