Verden

Frykter IS vil bruke kjemiske våpen og bruke mennesker som skjold i kampen om Mosul

Det skal ha blitt brukt sennepsgass mot irakske styrker tidligere denne måneden. Rapportene fra Mosul er at terroren mot dem som bor der, øker.

Røyk stiger i luften etter at det man antar er IS-posisjoner har blitt bombet av fly. Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix

 • Lorns Bjerkan

Allerede har ekstremistgruppen IS’ fryktede krigsstrategi rammet styrkene som skal fri Mosul.

Samtidig som de stadig har rykket nærmere storbyen, er irakske styrker og deres støttespillere stadig blitt slått tilbake av den asymmetriske krigføringen. Soldater har møtt kanaler fylt med brennende olje, snikskyttere, selvmordsbombere, bombefeller og hemmelige tunneler.

USA forventer også at IS vil bruke kjemiske våpen for å slå tilbake offensiven, skriver Reuters.

 • Trodde du at det var den irakske hæren som skulle erobre Mosul? – Det er mye mer komplisert

Tjenestemann: Brukte sennepsgass

Til nyhetsbyrået opplyser en amerikansk tjenestemann at IS allerede har brukt sennepsgass mot irakske styrker.

Det viser prøver tatt fra granatfragmenter, som er testet for bruk av kjemiske stoffer.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

– Gitt IS' forkastelige oppførsel og åpenbare mangel på respekt for internasjonale standarder og normer er dette ikke overraskende, sier en annen tjenestemann til Reuters.

En annen som har gitt uttrykk for at de frykter at ekstremistgruppen vil bruke kjemiske våpen, er Thomas Weiss, leder av Den internasjonale organisasjonen for migrasjon i Irak.

– Det har vært noen bevis for at IS kanskje bruker kjemiske våpen. Da er barn, eldre, funksjonshemmede spesielt sårbare, sa han tirsdag, ifølge Reuters.

Omringer byen

Til tross for at tjenestemannen Reuters har pratet med tror IS vil bruke kjemiske våpen, mener han de har svært begrensede evner til selv å utvikle kjemiske våpen.

Derfor mener tjenestemannen at IS krigføring med konvensjonelle våpen fortsatt er den farligste trusselen for den irakske hæren, de kurdiske peshmerga-styrkene og de andre som kjemper for å frigjøre byen som har vært under IS’ styre i mer enn to år.

Disse har lyktes med å rømme Mosul. Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix

De omringer nå byen, og meldingene siden offensiven startet natt til mandag, har gått ut på at de stadig rykker nærmere, men at tempoet i fremrykningen har roet seg noe.

Samtidig kommer det meldinger fra innsiden av byen om at terroren mot innbyggerne øker.

IS-soldater skal ha rømt, men de som er igjen er mer brutale. De dreper alle de tror kommuniserer med verden på utsiden, skriver AP, som har pratet med tre beboere i byen.

Vil bruke mennesker som skjold

Når slaget om selve byen inntreffer, advares det mot at IS vil bruke sivile som skjold.

De vil ikke la dem rømme byen. Ifølge BBC tror man at fortsatt er 700.000 mennesker i det som er den nest største byen i Irak.

Satelittbilder fra Mosul viser røykskyer. Røyken skal være fra dekk IS brenner slik at det ikke er mulig å få innsyn inn i Mosul. Foto: Stratfor.com/AllSource Analysis/

– De som er der, er der mot sin vilje. Vi har ikke sett noen endring de siste dagene som viser at folk flykter, sier Pentagon-talsmannen Jeff Davis til TV-kanalen.

Reuters har vært i kontakt med personer i byen som nektes og dra. VG gjengir meldinger som folk i Mosul har sendt til folk på utsiden.

«IS har nå kuttet internett, til og med på kafeer, og det er veisperringer overalt. De hindrer også sivile i å forlate byen, og de har gitt ordre om å drepe alle som forsøker å dra, til og med IS-medlemmer som forsøker å dra. Situasjonen er grusom, alle her er redde», heter det i en av meldingene avisen gjengir.

Les mer om

 1. Mosul
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kilde: IS har drept 284 sivile i Mosul

 2. VERDEN
  Publisert:

  Amerikansk general: IS-ledere rømmer Mosul, fremmedkrigerne må forsvare IS-byen

 3. VERDEN
  Publisert:

  IS-leder til krigerne i Mosul: – Ikke trekk dere tilbake

 4. VERDEN
  Publisert:

  Gamle fiender har gått sammen i koalisjonen som skal erobre Mosul - nå har de begynt å krangle

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kampen om å fri Mosul fra IS har startet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Iraks militære: IS har sprengt symbolsk viktig moské i Mosul