Finansminister George Osborne har spart, spart og spart i de fem årene han har voktet den britiske pengesekken på vegne av David Camerons konservative koalisjonsregjering.

Riktignok har ikke Osborne klart å bli kvitt budsjettunderskuddet, slik regjeringen tok mål av seg i 2010. Men med en nylig oppjustert vekstprognose på 2,5 prosent for neste år, koster selv sparesjefen på seg et budsjett med noe mer valgflesk enn han tidligere har bydd på.

Det passer det konservative regjeringspartiet godt når kun 50 dager gjenstår til parlamentsvalget og Toryene ligger helt jevnt med opposisjonspartiet Labour.

Osbornes hovedbudskapet var krystallklart — nå ser Storbritannia lys i enden av tunnelen takket være hans økonomiske oppryddingsaksjon.

— Solen har begynt å skinne igjen, og vi er i ferd med å fikse taket.

Og selv om finansministeren insisterer på at dette er et gimmick-fritt budsjett har landets største avis, The Sun, døpt dette Heineken-budsjettet. Hovedkonkurrent The Daily Mail kaller det et feelgood valgbonanza-budsjett, mens Independent kaller det et gi-bort-budsjett designet for å finte ut Labour.

Dette er noen av grepene Cameron-regjeringen foreslår:

Høyere bunnfradrag

Summen man kan tjene før man må begynne å betale inntektsskatt ble jekket opp til 10.800 pund til neste år, 11.000 pund i 2017. Det tilsvarer omtrent 135.000 norske kroner.

Dette til tross for at Cameron i TV-debattene før han ble valgt i 2010 sa at det hadde vært strålende om alle briter kunne tjene sine første 10.000 pund skattefritt, men det var bare å glemme for det har landet rett og slett ikke råd til.

Nå har pipa altså fått en annen lyd. Dette betyr mye for mange deltidsarbeidende og lavtlønnede, som i praksis slipper å betale inntektsskatt.

Det er også en gledelig nyhet for landets øvrige lønnsmottagere, som slipper å betale skatt av de første 11.000 pundene man tjener, vel og merke dersom man har en årslønn på under en million i året.

Taket for toppskatt heves

Alle som tjener mer enn 40.000 pund i året, altså drøyt 480.000 kroner med dagens kurs, betaler i dag det høyeste skattenivået: 40 prosent.

Osborne lover å heve grensen fra 40 til 43.300 innen 2017, noe som i praksis vil bety en skattelette for store deler av middelklassen.

Øl og whisky blir billigere

Avgiften på øl kuttes med 1 pence per pint. Dette koster staten en drøy milliard kroner i tapte inntekter, men er en folkelig vinner og et forsøk på å stanse den pågående pubdøden.

Også i fjor rakk regjeringen ut en hjelpende hånd til landets bargjester, alkohol— og pubindustri, men i år går de noe lenger ved også å kutte avgiften på cider med to prosent og skotsk whisky med to prosent.

George Osborne nøt i fjor en klassisk britisk ale på pub. Den blir i år litt billigere.
Kirsty Wigglesworth

Heve minstelønnen

Dagen før budsjettet ble lagt frem bekreftet regjeringen at minstelønnen i landet settes opp med rundt to kroner timen — fra 6,50 til 6,70 pund.

Dette påvirker rundt 1,4 millioner ansatte. Minstelønnen er dermed hevet med mer enn 80 prosent siden ordningen ble innført i april 1999.

At minstelønnen i landet er ulevelig lav er et av Labours kronargumenter før valget, spesielt i storbyen London der prisnivået gjør det svært vanskelig å få privatøkonomien til å gå rundt selv om man jobber fulltid på dette lønnsnivået.

Oljesmøring

Også den britiske oljesektoren sliter med den lave oljeprisen, i tillegg til fallende produksjon. Oljebransjen sysselsetter mer enn 400.000, og regjeringen foreslår å kutte i petroleumsinntektsskatten og i tilleggskatten til oljesektoren.

Dette vil i praksis gi industrien skattelette verdt 1,3 milliarder pund.

Regjeringen vil også investere mer i leting etter nye oljefelt, sa Osborne.

Hjelp til førstegangskjøpere

De raskt stigende boligprisene i landet har gjort det svært vanskelig for unge førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Regjeringen har satt opp et eget spare— og låneprogram for førstegangskjøpere, og dette går de nå inn for å styrke.

Regjeringen lover å spytte inn 50 pund i hjelp for hver 200 pund en førstegangskjøper sparer selv, frem til personen har spart 12.000 pund.

En som ikke kjøper Osbornes optimistiske værmelding, er Labour-leder Ed Miliband. Han mener veksten finansministeren snakker om ikke kommer vanlige folk til gode.

Gå i dybden