Verden

Kongressen i USA blokkerer legalisering av cannabis i Washington

WASHINGTON DC (Aftenposten): Folket i USAs hovedstad stemte ja til å legalisere cannabis. Her er metoden Kongressen bruker for å hindre lovendringen.

– Narkotikapolitikken i dette landet går i hovedsak ut over fattige, svarte personer, mener Malik Burnett <i>i </i>lobbygruppen Drug Policy Alliance. Kristoffer Rønneberg

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Meningsløst, sier kirurgen Malik Burnett, som har tatt et friår fra operasjonsbordet for å kjempe for full legalisering av cannabis.

Fire delstater har allerede legalisert cannabisbruk i små mengder. Til neste år kan seks andre følge etter.

– Vil du kjøpe?

Utenfor den vakre togstasjonen Union Station i Washington, DC er det mørkt. En svært sliten mann i hettegenser har plassert seg mellom to gatelykter og forsvinner delvis inn i skyggene. Han har et stort utvalg narkotika på seg. Marihuana, amfetamin og piller. Og han har enda mer i bilen, forteller han.

Jeg takker pent nei og går videre. Noen hundre meter unna lyser kongressbygningens kuppel opp i nattemørket. Til tross for at bygningen er under oppussing er den et mektig skue, dag som natt.

Kongressen blokkerer legaliseringen

Dopselgeren skulle egentlig ikke behøvd å selge marihuana i skyggene. Ved valget i november i fjor stemte 69 prosent av velgerne i District of Columbia "ja" på spørsmålet om å legalisere marihuana. Og i februar trådte loven i kraft.

Men noen dager senere sørget lovgivere fra Kongressen for å sette kjepper i hjulene for cannabisforkjemperne. DC er ikke en delstat, og Kongressen kan på ulike måter forhindre at lover vedtatt i hovedstaden blir satt ut i livet. Blant annet kan de folkevalgte forhindre at statlige midler brukes på en måte flertallet i Kongressen er uenig i. Og Kongressen utbetaler årlig 670 millioner dollar i statlige midler til DC.

Tidligere har Kongressen benyttet seg av dette virkemiddelet for å unngå at det bygges abortklinikker i hovedstaden. Nå sørger politikerne på Capitol Hill for at pengekranen stanses dersom byens borgermester åpner for lovlig kjøp og salg av marihuana.

– Det er helt meningsløst, sier kirurgen Malik Burnett.

– Et spørsmål om borgerrettigheter

Burnett flyttet i fjor fra Massachusetts for å tilbringe et år som policydirektør ved lobbygruppen Drug Policy Alliance. Om en måneds tid vender han tilbake til operasjonsbordet, denne gangen ved prestisjetunge Johns Hopkins-sykehuset i Baltimore.

– Alle vet at dette er en tapt kamp. Amerikanerne er klare for lovlig marihuana og sier i alle meningsmålinger at de ønsker å få det innført på føderalt nivå. Politikerne henger etter, sier Burnett.

De 11 ansatte i organisasjonen holder til i luftige og lyse lokaler kun noen kvartaler fra Det hvite hus. På en av veggene henger demonstrasjonsplakater i glass og ramme. En annen vegg er prydet med ordmagneter satt sammen på en måte som er tilpasset budskapet. «Krigen mot narkotika = vold.» «Utdanning gjennom vitenskap.» «Forsvar alltid frihet.» «Narkotikabyrået er en tragedie.»

– For meg er dette et spørsmål om borgerrettigheter, sier Burnett, som opprinnelig kommer fra Jamaica.

Han utdyper:

– Narkotikapolitikken i dette landet går i hovedsak ut over fattige, svarte personer. Er du svart, har du åtte ganger så stor risiko som en hvit person til å bli arrestert for besittelse av narkotika. Sannsynligheten for å bli tatt for salg er ti ganger så stor. Og det er 20 ganger mer sannsynlig at du blir dømt for det. Samtidig ser vi at bruken av narkotika er omtrent den samme blant svarte som blant hvite. Noe er galt i dette systemet.

I flere delstater i USA er cannabis tillatt for medisinske formål. Les korrespondent Kristoffer Rønnebergs reportasje fra Los Angeles:

Les også

Her er det lov å selge cannabis til alle over 21

Kan bli lovlig i seks nye delstater

På sikt er målet å avkriminalisere all narkotika. Men i første omgang konsentrerer organisasjonen, som er finansiert av 360.000 mikrodonorer, seg på å legalisere marihuana. 37 delstater har allerede gjort cannabis lovlig til medisinsk bruk, og i fire delstater – Colorado, Washington, Oregon og Alaska – er det også lovlig til allment bruk. Ved valget i 2016 vil trolig velgerne i seks nye delstater – California, Arizona, Massachusetts, Nevada og Maine – få muligheten til å avgjøre om de skal følge etter.

– Legalisering fører til tusenvis av nye jobber og millioner av dollar i nye skatteinntekter. Rettsvesenet, politiet og fengselsvesenet får frigjort enorme ressurser. Dette er ting som de fleste unge i USA har forstått. Utfordringen vår nå er å overbevise den eldre garde, sier Burnett.

Kritisk kongresspolitiker

Republikaneren Andy Harris fra nabostaten Maryland har ledet Kongressens angrep mot legaliseringen i DC. Han sier til The Washington Post at lokalpolitikerne burde forbudt besittelse av marihuana.

— Det er ingen tvil om at etterspørselen vil øke. Jeg tror det foreløpig har en verdi å holde tilbudskjeden ulovlig. Det holder systemet litt i tømme, sier han.

Lyst på flere nyheter fra utlandet? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

 1. Les også

  Etterlyst: En kunnskapsbasert ruspolitikk

 2. Les også

  The New York Times krever cannabislegalisering i hele USA

 3. Les også

  Amerikanske delstater håver inn på cannabislegalisering

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Snart kan én av fire amerikanere røyke cannabis helt lovlig

 2. VERDEN

  Cannabis-investorer jakter den grønne gullgruven. Nå arbeider dobbelt så mange i USA med cannabis som med kull

 3. VERDEN

  Dette er konsekvensene av å legalisere cannabis

 4. A-MAGASINET

  Denne delstaten har dobbelt så mange marihuanabutikker som Starbucks-kafeer og McDonalds-restauranter – tilsammen

 5. VERDEN

  California legaliserer cannabis som rusmiddel

 6. VERDEN

  Legaliseringsbølge av cannabis: – Dagens forbud vil fremstå som gammelmodig, sier forsker.