Flyalarmen gikk i hele Ukraina: – Har skutt ned 47 av 55 raketter

KYIV, UKRAINA (Aftenposten): Gjennom natten angrep dronene. Torsdag morgen var flere ukrainske byer under missilangrep. Torsdag ettermiddag melder ukrainske myndigheter at minst 11 personer er drept, og ytterligere 11 personer er skadet.

Innbyggere i Kyiv brukte T-banen som tilfluktsrom. Også torsdag måtte innbyggerne søke dekning. En rekke krysserraketter hadde den ukrainske hovedstaden som mål.

Like over midnatt natt til torsdag ulte flyalarmen igjen i Kyiv. Russland angrep med 24 iranske selvmordsdroner. Alle skal ha blitt skutt ned, skriver ukrainske medier.

Torsdag morgen gikk flyalarmen i hele landet.

Missiler skal ha blitt skutt mot flere byer. Blant annet Kyiv, Odesa og Vinnytsia. Lokale myndigheter melder at luftvernet har skutt ned de første innkommende missiler. Det har vært minst en kraftig eksplosjon i sentrum av Kyiv. I Odesa sørvest i landet skal kritisk infrastruktur være truffet av raketter.

Ifølge Reuters sier myndighetene i Kyiv at luftvernet skal ha skutt ned 15 innkommende raketter.

– Luftvernsystemet vårt fungerer, sier talsperson for det ukrainske forsvaret Jurij Ignat.

Men uansett hvor godt luftvernet er rundt Kyiv, noen raketter kommer gjennom. Ordføreren i Kyiv, Vitalij Klitsjko, meldte at det var treff i Dnipro-distriktet i byen.

Den samme Klitsjko meldte først om at en person var drept og to skadet så langt som følge av rakettnedslag i Holosiiv-distriktet i byen. Senere onsdag ettermiddag opplyste ukrainske myndigheter om at minst 11 personer er drept, og 11 er såret i de russiske angrepene.

Jurij Ignat i det ukrainske forsvaret sier at mange av rakettene ble skutt ut fra seks store bombefly (Tu-95) som hadde tatt av fra base i Murmansk nord i Russland.

Senere torsdag meldte ukrainske myndigheter at 55 raketter ble skutt mot Ukraina. 47 ble angivelig skutt ned av luftvernet.

Fire alarmer onsdag

Dagen før, onsdag, ulte flyalarmen fire ganger i Ukrainas hovedstad Kyiv og en rekke andre byer. På kvelden kom det meldinger om eksplosjoner i Dnipro, Zaporizjzja og Kherson.

Angrepene kom samme dag som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fylte 45 år.

Tidligere på dagen oppfylte Vesten et av hans store ønsker:

Ukraina skal få avanserte stridsvogner. USA sender 31 Abrams-stridsvogner. Også Norge skal gi stridsvogner, men det er uklart hvor mange.

Nyhetene kom samme dag som Tyskland meldte at de skal sende 14 Leopard 2-stridsvogner.

– Direkte involvert

Russland reagerer sterkt på avgjørelsen. Onsdag kalte landets ambassadør i Tyskland beslutningen om å sende stridsvogner som «ekstremt farlig».

Torsdag sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov at Russland mener USA og Europa med dette er direkte involvert i krigen.

– Europeiske land og USA gir stadig uttalelser om at det å sende ulike typer våpen, inkludert stridsvogner, på ingen måte betyr at de er innblandet i fiendtligheter, sier Peskov torsdag.

– Dette er vi sterkt uenige i.