Liz Truss er innsatt som Storbritannias nye statsminister av dronning Elizabeth

De konservatives nye leder Liz Truss er innsatt som Storbritannias statsminister i en seremoni på slottet Balmoral i Skottland.

Liz Truss var hos dronning Elizabeth tirsdag ettermiddag  hvor hun formelt ble den tredje kvinnelige statsministeren i Storbritannias historie.

Seremonien ble ledet av dronning Elizabeth II. Det er første gang dronningen ønsker en ny statsminister velkommen på slottet Balmoral. Hun har tidligere tatt imot alle nye statsministre i enten Buckingham Palace eller på slottet Windsor.

Årsaken er dronningens helse og utfordringer med å reise. Hun er for tiden i Skottland på sommerferie, skriver avisen The Scotsman.

Truss tar over rollen som regjeringssjef etter at Boris Johnson i juli kunngjorde sin avgang etter en rekke skandaler. Mandag ble det klart at Truss vant det konservative ledervalget med 57 prosent av stemmene.

Det er ventet at Truss vil holde en tale senere på dagen tirsdag, utenfor sitt nye hjem i Downing Street 10 i London.

Lover handlekraft

Truss har lovet å gjennomføre skattelettelser og møte energikrisen med handlekraft.

– Jeg vil levere på en ambisiøs plan om å kutte skatter og få økonomien til å vokse. Jeg vil håndtere energikrisen, håndtere folks energiregninger, men også håndtere de langsiktige utfordringene om energiforsyning, sa Truss mandag i en tale.

Det er ventet at Truss' energipakke vil komme senere i uken, ifølge Sky News. På forhånd har hun lovet at det ikke vil komme skatteøkninger eller energirasjonering. Samtidig har hun antydet at det vil komme statlig støtte for å hjelpe folk med å håndtere den voldsomme prisstigningen.

Truss blir Storbritannias tredje kvinnelige statsminister. Før henne var Margaret Thatcher landets leder fra 1979 til 1990 og Theresa May fra 2016 til 2019.

Liz Truss kommer til Balmoral for å bli innsatt av dronng Elizabeth.

Sender «stafettpinnen» videre

– Stafettpinnen skal leveres videre til en ny leder i det som overraskende er blitt en stafett, sa Boris Johnson i en avskjedstale utenfor statsministerboligen.

Johnson tok over som statsminister etter Teresa May uten at det ble holdt parlamentsvalg, og nå blir han selv erstattet uten at det er blitt holdt parlamentsvalg. Det var dette Johnson etter alt å dømme viste til med uttalelsen om at regjeringsperioden er blitt til en stafett.

– Reglene ble endret underveis, men det har ikke lenger noe å si, sa Johnson.

– Jeg er som en bærerakett som har gjort jobben sin.

– På tide å samles

Han benyttet anledningen til å skryte av gjennomføringen av brexit, utrullingen av koronavaksine og våpenhjelp til Ukraina, samt at han sa regjeringen har fått fart på økonomien igjen etter koronakrisen.

– Vi har og vil fortsatt ha økonomisk styrke til å gi folk de pengene de trenger for å komme seg gjennom energikrisen som er skapt av Vladimir Putins ondskapsfulle krig. Men dersom han tror han kan presse og herje med det britiske folket, lider han av vrangforestillinger, sa Johnson.

– Jeg vet at Liz Truss og regjeringen vil gjøre alt den kan for å få folk gjennom krisen. Dette er en krevende tid for økonomien og for familier i hele landet. Nå er det på tide å legge politikken til side og samle oss bak Liz Truss, fortsatte han.

Møtte dronningen

Truss ble mandag utropt til ny leder for De konservative etter en intern valgkamp mot tidligere finansminister Rishi Sunak.

Rett etter Johnsons tale i Downing Street, der en rekke parlamentsmedlemmer og ministre hadde møtt fram for å høre den avtroppende regjeringssjefens ord, reiste Johnson og Truss til Skottland for å møte dronning Elizabeth.

Der søkte Johnson først avskjed før Truss formelt ble innsatt. Truss er den femtende regjeringssjefen i løpet av dronningens 70 år på tronen.