Aktivister roper slagord mot regimet fra hustak i Teheran

Aktivister roper slagord mot regimet fra hustak og vinduer i Teheran, men det er ikke meldt om nye demonstrasjoner i den iranske hovedstadens gater.

Det har vært store protester mot regimet i Iran siden den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september.
  • NTB

Det var torsdag heller ingen utbrente søppelkonteinere eller andre spor etter ferske protester, som iranske sikkerhetsstyrker har slått hardt ned på de siste ukene.

Protestene brøt ut da den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt, tre dager etter at hun ble stanset på gata, angivelig fordi hun bar hijaben feil.

Rasende iranere har siden demonstrert i Teheran og flere andre iranske byer, men er møtt med brutal maktbruk fra sikkerhetsstyrkes side.

Brennende søppelkonteinere har vært et vanlig syn i Teherans gater de siste ukene. Torsdag var situasjonen i den iranske hovedstaden derimot rolig.

Ifølge statlig iransk TV er minst 41 mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, mens nyhetsbyrået Fars har oppgitt at minst 60 er drept og andre kilder hevder at tallet er enda høyere. Minst 1.500 mennesker skal være pågrepet.

Avsluttet

Irans president Ebrahim Raisi har langet ut mot demonstrantene og understreket i et TV-intervju onsdag at det er forskjell på protester og opptøyer.

– Fienden har på målrettet vis forsøkt å ramme det nasjonale samholdet og forsøker å sette folk opp mot hverandre, sa han.

Guvernøren i Teheran-provinsen, Mohsen Mansouri, hevdet torsdag at protestene i hovedstaden nå er avsluttet og at sikkerheten er gjenopprettet.

Roper fra hustak

Fra hustak og vinduer ble det imidlertid fortsatt ropt slagord som «Død over diktatoren», og på enkelte universitetsområder har studenter fortsatt å demonstrere.

Irans president Ebrahim Raisi har lite til overs for dem som protesterer mot myndighetenes behandling av kvinner.

Myndighetene har sperret sosiale meldingstjenester som WhatsApp og Instagram, som demonstrantene har benyttet for å organisere seg. Det er også innført streng sensur av internett om ettermiddagen i et forsøk på å stanse protester om kvelden og natten.

Advarer kjendiser

Myndighetene har også økt presset på kjendiser som har sluttet seg til protestene, blant dem idrettsfolk, skuespillere og musikere. Iranske journalister opplever også økt press fra regimet.

– Vi vil iverksette tiltak mot kjendiser som har skvettet bensin på bålet under opptøyene, sier Mansouri til nyhetsbyrået ISNA.

Sjefen for landets rettsvesen, Gholamhossein Mohseni Ejei, kommer også med en klar advarsel til kjente iranere.

– De som har blitt berømte takket være støtte fra systemet, slutter seg til fienden i vanskelige tider, sier han.