Forbudt å navngi rederen

Dansk "PFU" har forbudt danske medier å omtale shippingmannen Niels-Erik Lund som ansvarlig reder av "Scandinavian Star".

  • Forf>
  • <forf>robert Gjerde <

Støttegruppen forlanger kjennelsen opphevet, etter at Oslo tingrett konkluderer med at Lund var ansvarlig reder.Den danske Pressenævnet, som kan sammenlignes med Pressens Faglige Utvalg i Norge, felte i oktober 2000 Danmarks Radio for "grovt brudd" på god presseskikk. I forbindelse med at DR viste dokumentarfilmen "Gåten Scandinavian Star", laget av den norske journalisten Tron Strand, ble Niels-Erik Lund omtalt som ulykkesbåtens ansvarlige reder, hvilket han ifølge Pressenævnet ikke var.Som Aftenposten skrev i forrige uke gir Oslo tingrett Støttegruppen for etterlatte rett i det som den har hevdet i årevis: At Lund var skipets ansvarlige reder, og ikke dansken Henrik Johansen som ble utpekt av danske domstoler som eier og dømt for å ha brutt sikkerheten til sjøs ved å sjøsette båten.— Både danske domstoler og pressens eget overvåkingsorgan har forbudt informasjon som ikke bare hevdes av Støttegruppen, men nå også slås fast i dommen fra Oslo tingrett. Den kritiske journalistikken er blitt hindret, sier Jan Harsem i Støttegruppen.I et brev til Pressenævnet i går krever Støttegruppen at kjennelsen mot DR oppheves, og at det kommer en beklagelse.

Ville stanse filmen.

Lund og hans advokater gikk knallhardt ut for å stanse filmen.- Jeg skal flå DR. Hvis ikke de bøyer nakken og for alltid skroter programmet, får stasjonen det største saksanlegg som noensinne er sett for bakvaskelser i Danmark, sa Lund til Ekstrabladet 14. april 2000. I det danske fagbladet for journalister, Journalisten DK 12/2000, truet han med erstatningskrav på 50 millioner kroner mot de ansvarlige bak filmen.Journalist i Bergens Tidende, Tron Strand, var mannen bak dokumentarfilmen, som han laget som frilansjournalist. - Det var ubehagelig å ha trusselen om millionsøksmål hengende over seg. Og tøft, rent faglig, å bli mannsoppdekket av et kobbel av advokater, når man selv ikke er fast ansatt og har en arbeidsgiver bak seg.Det kom imidlertid ingen søksmål etter at filmen var vist. Filmen ble også vist på norsk TV 2, som også ble innklaget til PFU. Klagen ble avvist i Norge.

Les også

Ny dom: Feil reder ble dømt

&quot;Scandiavian Star&quot; tok fyr mellom Oslo og Frederikshavn natt til 7. april 1990. 159 mennesker omkom.