Verden

Møtet mellom Barack Obama og Benjamin Netanyahu oppsummert i fire punkter

Etter syv år med kjekling hadde Benjamin Netanyahu og Barack Obama ingen vonde ord å si om hverandre da de mandag møttes i Det hvite hus.

Tilsynelatende bedre stemning mellom Israels Benjamin Netanyahu (t.v.) og USAs Barack Obama enn noen gang.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

1 Syv år med dårlig kjemi

Forholdet mellom de to verdenslederne har vært kjølig og stivt helt siden vinteren 2009 da president Barack Obama overtok Det ovale kontor. Bunnpunktet ble trolig nådd sist vinter da Netanyahu bak Obamas rygg sørget for å bli invitert til å holde tale i den amerikanske kongressen. Da fikk han ikke engang møte Obama. Denne gang snakket de i over to timer – tre kvarter over avsatt tid.

— Det var ingen krangler og ingen konfrontasjon, sa Netanyahu til israelsk presse. Han vedgikk at tidligere samtaler kan ha minnet mer om møter i en debattklubb, men altså ikke denne gangen.

Her kan du lese en artikkel fra januar om det bedrøvelige forholdet mellom Obama og Netanyahu:

Les også

10 grunner til at de ikke akkurat er bestekompiser

2 USAs militære støtte til Israel

USA har siden 1948 støttet Israel økonomisk og militært. De siste årene er nesten all bistanden militær. Den årlige amerikanske støtten på drøyt 3 milliarder dollar – tilsvarende ca. 26 milliarder kroner – utgjør mellom en femtedel og en syvendedel av Israels forsvarsutgifter – alt etter hva som regnes med. Ingen andre land som mottar militær støtte fra USA, får bruke en andel av pengene til å kjøpe utstyr fra egen militærindustri.

Israel bruker pengene til blant annet å kjøpe avanserte jagerfly. De har bestilt 33 F-35A og kan kjøpe ytterligere 42. De første leveres neste år. Flere fly var mandag et diskusjonstema. Dessuten ønsker israelerne seg bomber med mindre sprengradius for lettere å kunne unngå sivile tap.

En god del av pengene går for øvrig til kjøp og utvikling av rakettforsvarssystemer kjent under navnene Jernkuppelen (Iron Dome) og den nye Davids slynge. Den siste er ment å komme i virksomhet fra neste år.

Den nåværende tiårsavtalen varer til 2018, men begge parter vil ha en ny på plass før. USA sender en delegasjon til Israel allerede i desember for å se på behovene. Netanyahu antydet etter møtet at de ønsker å få økt støtten til 4 milliarder dollar årlig, men sa at de to ikke hadde diskutert summer.

Opptakten til forsoningsmøtet ble preget av en israelsk utnevnelse som vakte oppsikt:

Les også

Beskriver Obama som antisemitt og John Kerry som 12 år i hodet

3 Fred med palestinerne

De siste måneden har uro blusset opp med palestinske knivangrep, bilangrep og opptøyer. Netanyahu har det siste året gikk sprikende signaler på om han fremdeles støtter tanken om en tostatsløsning, men USA ønsket seg en forsikring om han står ved dette.

— Vi har ikke gitt opp håpet om fred. Jeg står fast ved en visjon om fred mellom to stater for to folk, en demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner den jødiske staten, sa Netanyahu.

På hjemmebane i Israel ble det imidlertid mandag kjent at myndighetene hadde gitt en foreløpig godkjennelse av opptil 2.200 nye boliger på den okkuperte Vestbredden. Og tirsdag gikk en statsråd, Elie Bennett fra partiet Jødisk Hjem, ut på israelsk radio kritiserte sin statsminister. Han sa at «æraen for en palestinsk stat er over».

Hvorfor blussen volden opp i Israel og de palestinske områdene? Hør Aftenposten Verdens podkast om temaet her:

Nylig fikk arabiske foreldre i Jerusalem et brev fra skolen som minner lite om de brevene norske elever har med hjem:

Les også

Brev fra skolen: Hold barna unna kniver og snakk med dem om døden

4 Krangelen om Iran

Den internasjonale atomavtalen med Iran regnes foreløpig som en av Obama-administrasjonens utenrikspolitiske suksesser, mens Israel skarpt har advart mot avtalen og motarbeidet den. Nå beskriver Obama uenigheten med Israel som «avgrenset».

— Vi er ikke uenige om behovet for å sørge for at Iran ikke skaffer seg atomvåpen, sa Obama. De to skal derimot ha snakket om hva de sammen kan gjøre for å forhindre at Iran bryter avtalen.

I september ble det klart at Iran-avtalen ville bli stående:

Les også

Demokratene blokkerte forsøk på å velte Iran-avtale

Kilder: Congressional Research Service, Jerusalem Post, Times of Israel, Reuters, Associated Press, The Washington Post

Les også

  1. Kvinne skutt etter nytt knivangrep på Vestbredden

  2. Forvekslet sprukket rør med Messias

  3. 76 år gammel fredsaktivist seneste terroroffer i Israel