Sivile rammes hardt i blodig krig om Gaza

Fortvilte palestinere graver i restene av ødelagte hus for å finne noen eiendeler. De bor på fronten i den blodige krigen om Gaza.

Barn såret. — Han er truffet! Han er truffet! Kraftig skyting fra en israelsk stridsvogn forsvinner like plutselig som den kom. En guttunge som lekte på en åpen plass et par hundre meter fra der vi står, er blitt truffet av kulene. Det er ikke langt unna, men likevel umulig å ta seg dit. En ambulanse som står rett ved oss, forsøker først å komme frem, men gir opp og kjører en flere kilometer lang omvei for å slippe å krysse den åpne plassen der kulene nå og da feier over sanden.Vi er i et nabolag i Jabalya flyktningeleir på Gazastripen. Rundt oss er en lang rekke bygninger gjort om til grushauger av israelske bulldosere. Dette er nå frontlinjen i den blodige krigen om Gaza, en krig som så langt har krevd nesten 80 palestinske og fem israelske liv. Mange av bygningene som ennå står, er fulle av kulehull.- De er drapsmenn og terrorister. De israelske soldatene liker å ødelegge, sier Hisham Abu Own, en 34 år gammel barnelege som tråkker rundt i restene av det som var hans hjem inntil onsdag for en uke siden.- Bulldosere og stridsvogner kom om natten og pløyde opp alle trærne som sto her, sier han, og peker i retning den åpne plassen der guttungen nettopp er blitt beskutt.- Klokken 10 dagen etter ropte de i en høyttaler at vi skulle forlate husene våre. Vi rakk ikke ta med oss noe, rett etterpå kom bulldoserne og rev alt, forteller Hisham.Flere står og drar i madrasser og klær, pledd og andre eiendeler som ligger delvis begravd i ruinene.- Det finnes ingen grunn for dette. Det er ikke blitt avfyrt en eneste Qassam-rakett fra dette området, men de angriper oss likevel, hevder han.

Sentrum for militante

Skytingen tar seg kraftig opp mens vi snakker, og mange sivile har søkt dekning inntil et hus like ved.Jabalya flyktningeleir regnes som et kraftsentrum for radikale palestinske militante grupper, spesielt Hamas, men også Al-Aqsa Martyrenes Brigader. Mange av de trange smugene i leiren har nå fått provisoriske tak i form av tepper eller plast som er trukket mellom husveggene. Det er for å hindre israelske dronefly eller helikoptre fra å oppdage militante palestinere. En rekke av ofrene i krigen om Gaza er blitt drept av raketter fra luften.Rundt på veggene er det tegnet graffiti av palestinere som er blitt drept under den andre palestinske intifadaen. De er martyrer, helter, for en lutfattig befolkning som lever under grusomme forhold som bare blir verre og verre, og som fører til ytterligere radikalisering.Dette er også leiren der en lang rekke såkalte Qassam-raketter er blitt skutt mot Israel. Rakettene er oppkalt etter den militære delen av Hamas. Onsdag for en uke siden ble to israelske småbarn drept av en slik rakett i den israelske byen Sderot.Og nå er Jabalya blitt sentrum for den militære aksjonen som Israel sier har til hensikt å knuse de militante, og hindre at palestinere skal klare å skyte flere raketter mot Israel.- De tror at dette skal svekke oss, men da tar de feil. Det gir oss i stedet enda mer kraft til å kjempe mot Israel, sier barnelege Hisham. - Rakk ikke ta med meg noe En bil lastet med eiendeler som er gravet frem fra ruinene, kjører bort. Flere har familie andre steder som de kan bo hos.Andre har ingen steder å reise.- Jeg er redd, sier 10 år gamle Noha. Hun sitter inne i det som var hennes families hus et par hundre meter borte i gaten fra dr. Hisham. Nå er to av husets vegger helt borte. Det samme er taket. Og inne ligger betongbiter spredt sammen med glassbiter og knust inventar. Mens vi hører intens skyting fra den åpne plassen der gutten ble beskutt, samler Noha sammen noen skolebøker som ligger i en grushaug.- Jeg vet ikke hvorfor de kastet oss ut fra huset vårt og så ødela det. Jeg rakk ikke ta med meg noe, sier hun.Moren Jamile Abu Rukba sitter på det som var en av husveggene mens hun slår ut med armene og roper av sinne.- Det er ødeleggelse over alt. Vi forlanger erstatning.Både hun og ektemannen benekter at noen Qassam-raketter noen gang er blitt skutt fra dette nabolaget.Nå dukker plutselig to militante palestinere opp på et gatehjørne på den andre siden av de ødelagte husene. Kledd i uniformer og bevæpnet med AK47 automatvåpen speider de etter den israelske stridsvognen oppe i gaten.Nok en gatekamp er i gang.

Mange barn ofre

Men hvordan gikk med med gutten som ble truffet av kuler mens han lekte?Direktør og overlege Manar El-Farra ved det nærliggende Al-Awda sykehuset vet svaret. Fra hans kontor i femte etasje har han god utsikt over flyktningeleiren, og mens vi sitter der, hører vi automatvåpen smatre. En israelsk stridsvogn er plassert på en åskam noen hundre meter unna sykehuset.- Situasjonen er kritisk, vi er under daglig bombardement. Legene mine har ikke forlatt sykehuset på en uke. Det har ikke jeg heller, forklarer dr. El-Farra. Inntil i går var det kommet 163 sårede til dette sykehuset alene.33 prosent av dem er barn under 16 år.- Vet du hvordan det gikk med gutten som ble truffet av skudd på en sandslette for en time siden?- Ja visst, han klarer seg. Han ble truffet i overkroppen, men kommer til å bli bra. Han ble kjørt til et annet sykehus, og her er ambulansesjåføren som hentet dem, sier direktøren.Men vi rekker ikke snakke med sjåføren, for akkurat da smeller det kraftig utenfor, og en flere titalls meter høy røyksky slikker mot himmelen. En stridsvognsgranat har slått ned i et hus, og ambulansesjåføren kaster seg ned trappen. Ett minutt senere hører vi sirenene.- Dette er vårt liv, sier direktør El-Farra.I etasjen under ligger 12 år gamle Adnan Hamid og 13 år gamle Muhammad Abed i hver sin seng. Muhammad ble lagt inn natten i forveien etter at familiens hus ble truffet av en stridsvognsgranat. Ti medlemmer av familien ble såret. Nå har han en stor bandasje på den ene armen, og det er tydelig at han har grått.Adnan har ligget her i en uke. Han ble skutt i maven rett utenfor skoleporten da han skulle gå hjem fordi skolen var stengt.- Det var veldig vondt. Kamerater holdt meg inntil ambulansen kom for å. . . .12-åringen rekker ikke fullføre setningen før nok en voldsom eksplosjon smeller utenfor, denne gangen enda nærmere sykehuset. Adnan ser tydelig skremt ut, men sier:- Det er uansett tryggere her enn hjemme.

<b>Frykt. </b>Noha (10) er redd. Automatgeværsalver kan høres rett i nærheten av ruinene av familiens hjem.
<b>I ruinene.</b> - Det er ikke blitt avfyrt en eneste Qassam-rakett fra dette området, men de angriper oss likevel, hevder Hisham Abu Own, her i det som var hans hjem for litt over en uke siden.