Verden

Flere republikanske tungvektere sier de vil stemme på Clinton

Donald Trumps angrep på en død soldats familie øker splittelsen. Partiveteraner vender seg mot ham, og Trump selv sier at han ikke kan støtte partitoppen Paul Ryans gjenvalgskampanje.

Intern strid i Det republikanske parti fører til at en rekke fremtredende republikanerne nå sier de vil gi sin stemme i presidentvalget til demokratenes kandidat, Hillary Clinton.
  • Tarjei Kramviken
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tirsdag ble New York-representant Richard Hanna den første av de republikanske medlemmene av Kongressen som åpent sa han vil støtte Hillary Clinton.

– Jeg mener at Trump er en skam for nasjonen. Er han virkelig mannen du vil skal ha kodene til atomvåpnene? sa Hanna.

Han trakk frem Trumps kritikk av familien til en drept offiser som det siste eksempelet på at Trump ikke er skikket til å være president.

Hanna stiller ikke til gjenvalg til Representantens hus i november.

  • Krangelen med Khan-familien har også ført til at Trump stuper på målinger og prognoser.

Gjennom hele nominasjonsprosessen var det en slags borgerkrig i partiet mellom fløyen som sa at de kunne støtte Trump, og de som sa de ikke kunne stille seg bak ham.

Etter konflikten med Khan-familien har stridighetene igjen boblet til overflaten.

Tidligere finansminister støtter Clinton

The Washington Post har laget en liste over hvilke tidligere og nåværende partitopper som vender Trump ryggen og vil stemme på Clinton.

«Meg Whitman sluttet seg akkurat til listen over republikanere for Hillary - og listen vokser raskt», var avisens siste oppdatering onsdag.

– Uansett Hillary Clintons feil, hun er ikke uviten, hatefull eller en galning. Hun oppfører seg som et voksent menneske og forstår en amerikansk presidents ansvar, sier Mark Salter, en av John McCain mest betrodde rådgivere under valgkampen i 2008.

Henry Paulson var USAs finansminister fra 2006 til 2009. Før det var han toppsjef i storbanken Goldman Sachs.

Tidligere finansminister Henry Paulson, som fikk finanskrisen i fanget på slutten av George W. Bushs tid i Det hvite hus, vil også stemme på Clinton.

Trumps kandidatur betyr at Det republikanske partiet «går god for en type populisme som er basert på uvitenhet, fordommer, frykt og isolasjonisme. Dette bekymrer meg som republikaner, men enda mer som amerikaner», skrev hani en kronikk i juni.

De to partiene har nominert og gir hvert sitt bilde av USA. Hvordan harmonerer det med folks egen oppfatning av virkeligheten. Lytt til vår siste podkast i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Motstand i den utenrikspolitiske eliten

Særlig blant partiets utenrikspolitiske elite er det mange som sier de vil stemme på Clinton.

Brent Scowcroft er blant de mest kjente av dem. Den nå 91 år gamle tidligere generalløytnant har hatt den viktige jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver for både George H.W. Bush og Gerald Ford.

«Presidentvervet krever dømmekraften og kunnskapen til å ta vanskelige beslutninger under press. Clinton har visdommen og erfaringen til å lede landet vårt på dette kritiske tidspunktet», skriver han i en uttalelse gjengitt av Los Angeles Times.

Brent Scowcroft var nasjonal sikkerhetsrådgiver fra 1975 til 1977 og igjen fra 1989 til 1993. Han har jobbet for de republikanske presidentene Richard Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan og George H. W. Bush.

Den neokonservative republikaneren Robert Kagan vil heller ikke stemme på Trump. Han har skrevet flere spalter i The Washington Post om hvorfor Trump er farlig for USA, to av dem med titlene:

«Det er sånn fascismen kommer til Amerika» og «Det er noe veldig galt med Donald Trump».

Kagan er en fremtredende akademiker som står på pensum på en rekke universiteter rundt om i verden. Også utenriksnestorer som Kori Schake og Richard Armitage vil stemme demokratisk 8. november.

Trump støtter ikke Ryan og McCain

I et intervju med Washington Post tirsdag sa Trump han ikke ville støtte gjenvalgskampanjen til to av partiets største profiler, lederen av Representantenes hus, Paul Ryan, og senator John McCain.

Dagen etter brøt visepresidentkandidat Mike Pence med Trump og sa at han helhjertet støtter Ryan.

– Han er en venn jeg har hatt lenge, og han er en sterk konservativ leder, sa Pence, ifølge The New York Times.

Men de støtter ham fortsatt

Både Ryan og McCain har på sin side støttet Trump som presidentkandidat, men samtidig kritisert flere av hans kontroversielle utspill.

Blant annet utskjellingen av foreldrene til den døde soldaten Humayun Khan og det Ryan mente var rasistiske uttalelser om en dommer.

Sønnen til Khizr Khan ble drept da han tjenestegjorde i Irak i 2004. Under det demokratiske landsmøtet kritiserte Khan Trump for å ville nekte muslimer innreise til USA. Trump svarte med å angripe Khan og hans kone.

Overfor Washington Post hyllet Trump den republikanske utfordreren til Ryan, Paul Nehlen, for å drive «en veldig god kampanje».

– Jeg liker Paul, men dette er horrible tider for landet vårt. Vi trenger veldig sterkt lederskap. Vi trenger veldig, veldig sterkt lederskap. Og jeg er ikke helt der ennå. Jeg er ikke der ennå, sa Trump til avisen.

Avstår fra å støtte Trump

Andre fremtredende republikanere, som blant andre Barbara Bush, Mitt Romney og Jeb Bush, gjør det klart at de ikke vil støtte Trump.

Nyhetsmagasinet The Atlantic har laget en omfattende oversikt over hvor ulike tungvektere i den republikanske leiren står i spørsmålet om å støtte eiendomsmogulens kamp for å bli USAs neste president.

Charles Koch, som sammen med broren David er blant USAs rikeste, sier han ikke vil gi penger til Trumps valgkampkasse.

– På dette tidspunktet kan jeg ikke støtte noen av kandidatene, sa han søndag.

Koch-brødrene har i en årrekke støttet konservative kandidater med penger.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/94dc7fda-84b8-3936-bfa5-bfa32404e716 <http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/94dc7fda-84b8-3936-bfa5-bfa32404e716>

Les mer om

  1. Hillary Clinton
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Republikanerne, USA
  5. Demokratene, USA