Kvinner under IS' terrorregime: «Til martyrdommen skiller oss ad»

Vestlige kvinner som slutter seg til IS, får ikke delta i kamp. De havner i et samlebåndssystem som skal forsyne de mannlige krigerne med sex, koner og barn.

42 år gamle Nabiha og hennes 17 år gamle datter Rudeina går gjennom Azraq-leiren i Jordan. Flyktningleiren ligger nordi i landet og har tatt imot syriske flyktninger som har kommet over grensen.

Et eller annet sted inne på syrisk territorium, kontrollert av militante fra IS, la en jihadist fra Nederland ut et muntert foto på Twitter. Det viste en Oreo-ostekake som hun hadde bakt.

Det var et forrykende propagandafoto som hun delte med andre som kanskje tenker på å dra til Syria for å slutte seg til saken. Bildet hadde også en typisk IS-vri: Ostekaken var fotografert ved siden av en granat.

Rundt 300 kilometer lenger sør, i en glohet flyktningleir i Jordan, forteller 17 år gamle Rudeina at livet hun opplevde under Den islamske staten i det nordlige Syria, var forferdelig. Hun flyktet i april. Før det holdt hun seg inne i hjemmet sitt i nærheten av IS-hovedstaden Raqqa i mer enn et år. Hun fryktet at hvis hun gikk ut, ville hun bli bortført og tvunget til å gifte seg med en utenlandsk kriger.

— De kuttet internettet, men vi ville uansett ikke ha det lenger, sier hun i dag.

— Hvis vi så på internett, ville vi se hvordan folk levde i verden utenfor. Det gjorde oss bare triste. Å se omverdenen var bare nok en sorg.

Kontrast til propagandaen

I propagandaen til IS er livet til kvinnene i det selverklærte kalifatet fylt med kjærlighet, barn og små og store gleder i hjemmet, som for eksempel en Oreo-dessert. Men virkeligheten er ofte langt mer brutal for kvinner som er flyttet dit fra den arabiske verden, Europa eller USA. Det opplyser eksperter som følger med på alt IS legger ut i sosiale medier.

Disse kvinnene, som vanligvis er blitt tiltrukket av romantiske forestillinger om å støtte de revolusjonære og leve i en tilstand som lovpriser religionen, opplever ofte å befinne seg i et institusjonalisert samlebåndssystem som skal forsyne krigerne med koner, sex og barn. Og når ektemennene deres blir drept, forventes det at de feirer sin «martyrdom» ved snarest å gifte seg på ny med andre krigere.

Situasjonen er til og med verre for millioner av kvinner i Syria og Irak, der hjembyene er blitt overtatt av Den islamske staten. Det fremgår av intervjuer som er gjort direkte eller via Skype, med nærmere 40 personer som lever i områder under IS-kontroll eller nylig er flyktet til Tyrkia, Jordan og regjeringskontrollerte deler av Irak.

Beretningene deres er umulig å verifisere, fordi IS ikke tillater at journalister eller uavhengige observatører reiser inn på deres territorium – flere er blitt halshugget der. Men fortellingene til folkene som ble intervjuet stemmer forbløffende godt overens, også med opplysninger som er gitt til hjelpeorganisasjoner og menneskerettighetsarbeidere.

Et propagandabilde fra IS viser at en væpnet kriger deler ut godteri til barn for å markere at den muslimske fastemåneden ramadan er over.

Tilværelse preget av frykt

— Vår største frykt var at vi ville bli satt i kvinnefengselet, sier Rudeina.

Hun sitter i en hytte av metall der hun nå bor sammen med 20.000 andre syrere i flyktningleiren Azraq nordøst i Jordan. I likhet med mange av de andre som ble intervjuet, vil hun ikke oppgi etternavnet, av hensyn til egen sikkerhet.

Hun sier de militante bruker alle mulige påskudd til å pågripe kvinner. – De bruker de kvinnelige fangene som hustruer for de utenlandske krigerne. Hvis du havner i fengsel, blir du gitt bort til hvem som helst.

Moren hennes, 42 år gamle Nabiha, sier dette skjedde med naboens datter. Hun var blitt fengslet fordi mannen hennes var soldat i den syriske hæren.

– De sa til henne, «enten gifter du deg med en kriger, eller vi kutter hodet av deg og henger det opp på torget.» Så hun giftet seg med en kriger, og vi hørte aldri mer til henne, forteller Nabiha.

Se også denne sterke videodokumentaren fra Raqqa:

Kvinnens plass i hjemmet

I Den islamske statens ideologi er en kvinnes plass i hjemmet, der hun steller for sin mann og produserer barn.

— Hennes skaper har bestemt at det ikke finnes noen større oppgave for henne enn å være sin manns kone, ifølge «Women of the Islamic State», et manifest som ble utgitt tidligere i år av al-Khanssaa-brigaden, en kvinnegruppe på innsiden av IS-kalifatet.

Manifestet er oversatt til engelsk av Charlie Winter, som er seniorforsker ved Quillia Foundation i London. Skriftet byr på et av de mest omfattende innblikk hittil i behandlingen kvinnene blir utsatt for av Den islamske staten.

Det heter at kvinner bare får forlate sine hjem under spesielle omstendigheter, for eksempel for å studere religion eller jobbe på steder der kvinnene er fullstendig adskilt. Manifestet går hardt ut mot vestlige verdier.

azraq flyktningeleir.pdf

Kvinner som velger å slutte seg til IS, enten de er utlendinger eller lokale som tror på de militantes ideologi, ser ut til å akseptere, eller til og med nyte, sin nye rolle. Noen går inn i ekteskap av kjærlighet og innordner seg i et system som avviser vestlige mote— og skjønnhetsidealer. Men mange lokale kvinner finner restriksjonene ekstreme, tilbakestående og skremmende, ifølge dem som er intervjuet.Reglene er spesielt smertefulle for dem som lever i urbane strøk som Raqqa og den irakske byen Mosul. Der hadde kvinnene alltid kledd seg beskjedent, og mange tok bare et sjal over hodet mens de brukte jeans og sandaler. Nå for tiden må de bære heldekkende ansiktsslør og kjortler på gaten, og de får ikke gå ut av huset uten selskap av en mannlig slektning.

Gifter bort niåringer

Amina Mustafa Humaidi (40), som flyktet fra Raqqa i mai, sier hun pleide å holde sin ni år gamle datter hjemme fordi hun var redd de militante.

– Vi hørte mange historier om jenter som ble bortført på gaten av de utenlandske krigerne, sier hun.

Amina Mustafa Humaidi flyktet med barna sine fra Raqqa i Syria. Byen er i dag IS' hovedsete i landet.

Også Amina bor i en hytte i Azraq-leiren.

– Da de første kom, gikk de ut med en erklæring om at de ville ta en jente fra hvert hus og gifte dem bort til utenlandske krigere. Men det skjedde ikke. Jeg tror de bare sa det for å skremme oss.

Men Humaidis uro for sin lille datter er vel begrunnet: Manifestet «Women of the Islamic State», «Den islamske statens kvinner», sier jenter kan giftes bort når de fyller 9 år.

Den islamske staten har systematisk gjort sexslaver av tusenvis av kvinner og jenter fra Yazidi-minoriteten i Irak, ifølge blant andre Human Rights Watch og Amnesty International. De militante selv forklarte i publikasjonen Dabiq i oktober i fjor at jesidi-kvinnene i hovedsak var gitt til krigerne som «krigsbytte».

Et offisielt IS-dokument som ble publisert på slutten av fjoråret, fastsatte retningslinjer for hvordan slavene skal behandles. Det slås fast at det er tillatt å slå dem og ha sex med dem før de når opp i puberteten, ifølge Human Rights Watch.

Undertrykkelse satt i system

Foreldrene til Kayla Mueller, en amerikansk bistandsarbeider i 20-årene som ble holdt som gissel av IS, fortalte til journalister i august at deres datter var blitt tatt til «kone» og voldtatt gjentatte ganger av gruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi. Det var en jesidi-jente som ble holdt fanget sammen med henne som hadde fortalt dette. Mueller døde under oppholdet hos IS, men den nøyaktige dødsårsaken er ikke kjent.

Blant deres egne medlemmer og millioner av irakske og syriske kvinner som lever i områdene IS har erobret, har de militante opprettet en solid sosial arkitektur for å sikre at krigerne får fast tilgang på bruder og sex.

Når en gift utenlandsk kriger og barna hans kommer til Den islamske staten, blir de tildelt et hus som vanligvis er beslaglagt fra lokale familier som enten har flyktet, er blitt jaget fra stedet eller er drept.

Ugifte utenlandske kvinner må bo i et hospits, der de får mat og en månedlig «godtgjørelse», ifølge en ny rapport fra Institute for Strategic Dialogue i London. De har studert erfaringene til et titalls utenlandske kvinner ved å følge med på det de har lagt ut i sosiale medier.

Mangler koner til krigerne

Shiraz Maher, som er forsker ved International Center for the Study of Radicalization and Political Violence ved King's College i London, sier single krigere får komme til de ugifte kvinnenes hospits, møte kvinnene og be dem ta av seg sløret. Hvis mennene liker det de ser, kan de bli forlovet omgående. Mather sier kvinner hos IS kan ha et visst ord med i laget om hvem de skal gifte seg med – men ikke mye.

— Det er ingen langvarig prosess. De møtes om morgenen, og er forlovet innen kvelden, sier han.

Likevel sier Maher at fordi lokale syriske familier holder døtrene sine unna de militante, har det vært mangel på tilgjengelige koner for utenlandske krigere. Han forteller at noen av dem, inkludert en fra Storbritannia, har klaget på Twitter over at det er umulig å finne seg en ektefelle. Dette er et sjeldent tegn på misnøye i flommen av rosarød propaganda fra de militante.

— Noen av disse karene er i ferd med å bli virkelig frustrert, sier Maher.

Heldekkende brudekjole

En kvinne som kaller seg Shams, en kjent propagandaaktivist på nettet for IS, har beskrevet sitt eget ekteskap på Tumblr. Hun sier hun levde som enslig kvinne i Syria i to måneder etter at hun kom dit i februar 2014. Hun følte at singellivet var «ganske vanskelig», så hun besluttet å gifte seg med en kriger etter å ha møtt ham to ganger.

Hun la ut et bilde av seg selv, helt tilslørt i hvitt slik at bare øynene synes, og ektemannen. Han har på seg en hvit, kortermet skjorte og et svart, skinnende slips. Billedteksten lyder: «Ekteskap i jihads land. Til martyrdommen skiller oss ad.»

Shams har identifisert seg som en 27 år gammel fysiker fra Malaysia og ektemannen som en marokkansk-født kriger. Hun la ut det hun kalte en selfie av brudeparet: et stetoskop surret rundt en AK-47 kalasjnikov-rifle.

Mange ønsker å kjempe

Det er voksende frustrasjon blant utenlandske kvinner som kommer til IS, ikke for å gifte seg, men for å kjempe. Noe de militante forbyr.

— Vi har sett flere kvinner som ikke er så glad for at de ikke får slåss, og de er ganske høyrøstede, sier Peter Neumann, som er direktør for radikaliserings-instituttet ved King’s College.

Han forteller at noen av klagene avspeiler en konflikt mellom vestlige samfunn – i hovedsak Europa – der disse kvinnene vokste opp, og deres nye hjem, som er utformet i tråd med det islamske samfunn slik det var for 1400 år siden.

— De er åpenbart tiltrukket av en middelaldersk ideologi, men på samme tid er noen av deres holdninger veldig vestlige, sier Neumann.

Erin Marie Saltman, som er seniorforsker ved Institute for Strategic Dialogue, sier frustrasjonen blant utenlandske kvinner kommer til uttrykk gjennom deres stadig mer krasse meldinger i sosiale medier.

— Det er flere kvinner der nå, og flere vestlige kvinner, og de blir faktisk mer voldsomme i tonen, sier hun.

Bildet er tatt i Azraq-leiren i Jordan.

Overrasket over forholdene de er kommet til

Saltman forteller at mange av disse kvinnene også er sjokkert over å oppdage at livet i Den islamske staten er fullt av vold og store forsakelser, som mangel på elektrisitet og rent vann – fjernt fra paradiset de ble forespeilet i propagandaen.

— Når du kommer til Den islamske staten, blir det aldri det samme som det står på boksen, sier Saltman.

— Du blir nesten tvunget til å radikaliseres ytterligere for å rettferdiggjøre reisen du gjorde, og for at du forlot ditt hjem for godt.

Noen kvinner har fått en kvasi-krigerrolle som medlemmer av kvinnelige politibrigader som iverksetter IS’ regler, særlig om kvinners klesdrakt og aktiviteter. Andre har angivelig vært satt inn for å hjelpe til med å kroppsvisitere kvinner på kontrollposter.

Men, ifølge IS-manifestet, vil kvinner bare bli satt til å kjempe dersom det blir utstedt en religiøs fatwa som slår fast at «situasjonen for muslimer er blitt desperat.»

Kvinnelige selvmordsbombere?

Neumann sier Den islamske staten nødvendigvis vil begynne å bruke kvinner som selvmordsbombere, slik al-Qaida – som ga opphav til IS – gjorde i Irak. Allerede nå er det tegn til at i det minste noen kvinner har selvmordsvester liggende klar hjemme.

Ifølge en rapport fra Institute for Strategic Dialogue skrev en kvinne som kaller seg Umm Khattab på Twitter i desember at hun hørte geværsalver i Raqqa og var redd for at hjemmet hennes var i ferd med å bli angrepet.

Hun skrev at hun var så bekymret at «jeg tok på meg beltet og alt.»

Per definisjon vil Den islamske staten nesten alltid være i krig, ettersom det erklærte målet er å opprette et verdensomspennende kalifat med makt. Det betyr endeløs død for krigerne og utallige unge enker som oppfordres til å gifte seg på nytt, igjen og igjen.

Når en kriger blir drept, er hans enke bundet til den tradisjonelle islamske sørgeperioden på fire måneder og 10 dager. Etter det, kan hun fritt giftes bort til en annen kriger. Selv om mange IS-ekteskap ser ut til å være rent pragmatiske ordninger for å produsere barn, sier Saltman at mange også innebærer en dyp hengivenhet mellom mann og kone.

— Det finnes et romantisk, eskapistisk element for mange av disse kvinnene, sier hun.

— Når du er yngre, når du har mistet jomfrudommen til noen og født hans barn, da er du en leverandør. Det er ikke den slags kjærlighet vi ser i vestlige tenåringsfilmer, men det er en tilknytning til noen. Og det er en veldig dyp kjærlighet på sin egen måte.

Denne saken er en del av en serie om livet i områdene som kontrolleres av Den islamske staten. Her kan du lese de andre delene:

Norsk enerett: Aftenposten

Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge Aftenposten utenriks' Facebook-side.