Verden

Tom Petty er død. Slik reagerer kolleger og venner.

Den amerikanske låtskriveren og gitaristen Tom Petty er død, melder Reuters. De har fått det bekreftet av manageren til Petty.

Artisten Tom Petty and The Heartbreakers opptrer under en konsert på musikkfestivalen Norwegian Wood i Frognerbadet i 2012.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist
  • Anders Veberg
    Journalist
Tom Petty ble sendt til sykehus med hjertestans mandag kveld norsk tid. Den legendariske amerikanske låtskriveren og gitaristen døde senere omringet av venner, familie og bandkolleger.

Petty ble søndag kveld funnet bevisstløs med hjertestans i sitt hjem i Malibu i California og ble i all hast sendt til UCLA Santa Monica Hospital, meldte TMZ kort tid i forveien.

Manageren til Petty bekrefter nå overfor Reuters at han er død etter hjertestansen. Tom Petty døde 66 år gammel i sitt hjem i California.

Han døde tirsdag klokken 20.40 lokal tid, 05.40 norsk tid, omringet av venner, familier og bandkolleger.

– På vegne av familien til Tom Petty er vi knust når vi kunngjør dødsfallet til vår far, ektemann, bror, leder og venn Tom Petty, heter det i en uttalelse fra familien.

CBS News meldte mandag at politiet i Los Angeles bekreftet at Petty var død, men senere skrev TMZ at det ikke stemte.

Slik reagerer verden

Musikkverdenen har allerede reagert sterkt på rockeikonets død. Blant andre Bob Dylan, som lenge spilte sammen med Petty i The Traveling Wilburys.

– Tom var en kjernekar. Han var en stor artist, full av lys, en venn, og jeg kommer aldri til å glemme ham, sa Dylan til Rolling Stone.

I sosiale medier har en lang rekke kolleger uttrykt sin sorg, blant andre Paul McCartney og Sheryl Crow.

Også Pettys datter, Annakim Violette, har uttrykt sin sorg på Instagram. Petty etterlater seg to døtre som han fikk med sin første kone, Jane Benyo.

Stor karrière

Petty slo igjennom sammen med bandet The Heartbreakers med låten «Breakdown» i 1976 og befestet for alvor sin posisjon i rockens 1. divisjon med den tredje studioutgivelsen «Damn the Torpedoes» fra 1979.

Han innkasserte opp gjennom karrièren tre Grammy-priser og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2002.

Tom Petty var også med i suksessgruppen Traveling Wilburys, sammen med George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison og Bob Dylan. Traveling Wilburys ga ut de to kritikerroste album Volume One (1988) og Vol. 3 (1990).

Hans store sangkatalog inneholder klassikere som «American Girl», «Don't Come Around Here No More», «I Won't Back Down», «Free Fallin» og «Into the Great Wide Open».

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk