Seks ting Putin sier for å sjarmere Vesten

Russlands president Vladimir Putin er på sjarmoffensiv i Vesten. Slik prøver han å overbevise oss.

I et intervju med amerikanske 60 Minutes som TV-kanalen CBS sendte i natt, startet president Vladimir Putin et velregissert forsøk på å komme ut av Ukraina-krisen og bedre forholdet til Vesten.

I dette bildet fra 19. desember 2006 håndhilser og smiler Vladimir Putin og hans syriske kollega Bashar al-Assad i Kreml i Moskva.

I denne saken får du svar på:

  • Hva respekterer Putin mest ved USA?
  • Hvorfor mener han Sovjetunionens oppløsning var en katastrofe?
  • Hva vil han gjøre i Syria?
  • Og hvorfor kommer han alltid til å være en KGB-mann?
    Her er budskapet den russiske presidenten i natt formidlet til det amerikanske folk. Det vil han trolig gjenta når han taler til FNs hovedforsamling i ettermiddag, for første gang på 10 år.

LES OGSÅ:

Les også

I New York venter alle nå spent på Putin

1. Syria: Vil ikke sende soldater — foreløpig

Russland har flere ganger lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot resolusjoner som er kritiske til Syrias diktator Bashar al-Assad. Russerne støtter den brutale presidentens side i borgerkrigen i landet med blant annet våpenleveranser og diplomatisk ryggdekning.

– Russland vil ikke delta i noen bakkeoperasjoner på syrisk territorium eller i andre stater. Vel, vi planlegger i det minst ikke det nå. Men vi vurderer å intensivere vårt arbeid med president Assad og med våre partnere i andre land, sa Putin i intervjuet.

  • **Russland og Putin har en nøkkelrolle i konflikten i Syria.
Les også

Men hva vil egentlig Putin i landet? Det kan du lese mer om her

.**
– Flere en 2000 krigere fra Russland og tidligere sovjetrepublikker er på syrisk territorium. Det er en trussel mot oss når de returnerer. Så i stedet for å vente på at de returnerer, er det bedre for oss å hjelpe Assad å bekjempe dem i Syria. Det er det som oppmuntrer og presser oss til å støtte Assad, sa Putin.

– Hva synes du om de som støtter opposisjonen – i stor grad terrororganisasjoner – bare er der for å styrte Assad, uten å tenke på hva som vil skje med landet etter at alle statsinstitusjoner er ødelagt? fortsatte han retorisk.

– Det er min dypeste oppfatning at en handling som går ut på å ødelegge de legitime myndighetene, vil skape en situasjon som man er vitne til i andre land i regionen, for eksempel Libya. Der er alle statsinstitusjoner gått i oppløsning. Vi ser en tilsvarende situasjon i Irak. Og det er ingen andre løsninger på krisen i Syria enn å styrke de effektive myndighetsstrukturene og gjøre dem i stand til å bekjempe terrorisme.

2. «Tragedien» da Sovjetunionen kollapset

I en tale til det russiske folket i 2005 sa Putin at Sovjetunionens kollaps var, ifølge APs oversettelse fra russisk, «den største geopolitiske katastrofen» i forrige århundre.

– I et øyeblikk oppdaget 25 millioner russere at de befant seg utenfor grensene til den russiske stat, selv om de levde innenfor grensene av Sovjetunionen. Plutselig kollapset Sovjetunionen, faktisk over natten. Og det viste seg at i de tidligere sovjetrepublikkene bodde det 25 millioner russere, sier Putin i det ferske TV-intervjuet.

Putin er en svært populær mann i Russland. Her kan du lese noen forklaringer på hvorfor:

Les også

Fem myter som forklarer støtten til Vladimir Putin

– Dette er et stort problem. Først av alt, så er det hverdagsproblemer. Familier som blir splittet, sosiale og økonomiske problemer. Listen er for lang til å ramses opp.

– Russland var den største nasjonen i verden som er blitt splittet. Er ikke det et problem? Vel, kanskje ikke for dere. Men det er et problem for meg, fremholder Putin.

3. Benekter fortsatt militær inngripen i Ukraina

Til tross for en rekke bevis på at Russland støtter de prorussiske opprørerne i Ukraina med folk, våpen og utstyr, nekter fortsatt Putin for at Russland ikke respekterer Ukrainas suverenitet.

President Vladimir Putin skal tale til FNs hovedforsamling mandag.

Krigen har så langt kostet 8000 mennesker livet.

– Vi har alltid sagt at dette er vårt søsterland. Vi har felles historie, felles kultur, felles religion og mange ting til felles.

Aftenpostens Per Kristian Haugen kommenterer:

Les også

Putin i tiårets hestehandel om Syria

– Jeg mener det er absolutt uakseptabelt å løse interne politiske spørsmål i tidligere sovjetrepublikker med "fargede" revolusjoner – gjennom statskupp og grunnlovsstridig maktovertagelse. Det er totalt uakseptabelt. Våre partnere i USA støttet de som styrtet Janukovitsj.

– Respekterer du Ukrainas suverenitet?

– Absolutt. Men vi vil at land respekterer suvereniteten til andre land – og Ukraina spesielt. Respekt for suverenitet betyr at man ikke tillater grunnlovsstridige handlinger, statskupp og fjerning av den legitime makten.

Fra talestolen mandag ettermiddag kritiserte Barack Obama Russland for å ikke respektere Ukrainas grenser:

4. Dette respekterer Putin mest – ved USA

– Jeg liker kreativiteten, svarte Putin på spørsmål om hva Putin beundrer mest ved landet.

– Kreativiteten i hvordan dere takler problemer. Deres åpenhet og åpne sinn. Det gjør det mulig for dere å slippe løs det indre potensial i folket. Og takket være det, så har USA oppnådd fantastiske resultater i utviklingen av landet deres, fortsatte den russiske presidenten.

Forsker Sverre Lodgaard ser tegn på en opptining av forholdet mellom Vesten og Putins Russland. Les kronikken her:

Les også

Det går mot normalisering av forholdet mellom Russland og Vesten

5. Homofiles stilling i Russland

Putin sa at han mente homofiles problemer i Russland blir overdrevet i utenlandske medier av politiske grunner og for å skape et fiendtlig bilde av Russland.

– Jeg mener at ingen skal straffeforfølges eller fratas rettigheter basert på deres rase, etnisitet, religion eller seksuell legning. Vi har ikke det. Folk med en utradisjonell seksuell legning jobber, lever i fred, blir forfremmet og får priser for ting de oppnår innen vitenskapen, kunsten eller andre områder. Men vi har et forbud mot homofil propaganda mot mindreårige. Jeg ser ikke at det er udemokratisk, sa han.

– Vil de leve i det normalt, naturlig ekteskap eller et utradisjonelt? sa han.

6. Om å være KGB-mann

Den amerikanske reporteren spurte også Putin om hans fortid som agent i den sovjetiske etterretningstjenesten KGB under den kalde krigen. Putin var blant annet stasjonert i Øst-Tyskland under sin spionkarrière. «En gang en KGB-mann, alltid en KGB-mann?» ble presidenten konfrontert med.

– Alt vi gjør – all kunnskapen og erfaringen vi samler opp – varer evig. Den beholder vi. Og den kan vi bruke. Så på den måten: ja, det stemmer, sa Putin.

Vladimir Putin har styrt Russland siden år 2000. Her kan du lese mer om hvordan han gikk fra å være en ukjent byråkrat til en av verdens mektigste menn.