Verden

Minst 12 døde og 78 på sykehus etter storbrann i 24 etasjer høy boligblokk i London

Over 250 brannfolk kjempet i natt mot flammene i den 24 etasjer høye boligblokken i London. Torsdag morgen var situasjonen livstruende for 18 kritisk skadde.

Det ryker fortsatt av den 24 etasjer høye boligblokken.
  • Tarjei Kramviken
  • Thomas Olsen
    Journalist

12 personer er nå bekreftet døde i brannen, og dødstallene vil trolig fortsette å stige, melder London-politiet.

Brannen startet mens mange lå og sov. Brannvesenet ble varslet 00.54 London-tid. Seks minutter senere var den første brannbilen på stedet.

Politiet i London bekrefter onsdag kveld at minst 12 personer omkom i storbrannen i natt. Politisjef Stuart Cundy sier til The Guardian at de ikke forventer å finne flere overlevende, og at «det er veldig, veldig utfordrende» å anslå hvor mange som fortsatt er savnet.

Ifølge The Telegraph kan det ha vært så mange som 600 mennesker i bygningen da brannen brøt ut.

Øyenvitner forteller at flere personer ikke greide å komme seg ut.

Boligblokken Grenfell Tower ligger i nærheten av undergrunnsstasjonen Latimer Road mellom bydelene Notting Hill og White City.
  • Vitner forteller hjerteskjærende historier: – Han sa at brannvesenet skulle komme og hente ham. Siden har jeg ikke hørt noe.

Brannvesenet reddet ut 65

Londons ambulansetjeneste melder på Twitter at de har brakt 68 personer til behandling ved seks ulike sykehus. 18 av disse er kritisk skadet.

Ytterligere ti personer som ble skadet i brannen har kommet seg til sykehus på egenhånd.

Helsepersonell har også behandlet folk for mindre skader og lettere røykforgiftning utenfor Grenfell Tower.

Brannvesenet skal ha evakuert 65 personer fra bygningen, men mange greide å komme seg ut selv.

Steve Apter, nestleder i Londons brannvesen sier i kveld til BBC at «brannen fortsetter å være en utfordring», men at de nå har gjennomsøkt nesten hele bygningen.

Døde mennesker fraktes vekk fra brannområdet.

Flere øyenvitner sier til britiske medier at de så folk som ikke kom seg ut av bygningen.

De beskriver kaotiske scener i gatene i natt der beboere forsøkte å finne hverandre etter evakueringen. I bakgrunnen kunne man høre knitringen fra flammene og lyden av at deler av bygningen falt i bakken, skriver NTB.

Brannen spredte seg svært raskt fra fjerde etasje og opp mot toppen av blokken.

Øyenvitner beskriver hvordan brannen spredde seg svært raskt på utsiden av bygningen, ifølge The Mirror.

We can see how quick the fire spreads via the external panels. It's unbearable hearing someone screaming for their lives at #grenfelltower
Brannmenn forsøker å beskytte seg mot glødende bygningsdeler som falt ned fra høyblokken onsdag.

Baby ble pakket i teppe og kastet ut av vindu

Flere barn skal ha blitt kastet ut av vinduene i den brennende bygningen, melder flere medier.

Radiokanalen LBC har intervjuet Samira Lamrani, som bor i en nabobygning. Hun ble vitne til at en desperat mor kastet ut ungen sin fra den brennende blokken.

– Moren sto i vinduet og signaliserte at hun ville slippe babyen sin og forsøkte å få noen til å ta imot den. Hun pakket babyen inn i et slags teppe. Deretter kastet hun babyen ned. Dette var fra niende eller tiende etasje.

– En mann som sto ved siden av meg løp frem og tok imot babyen, forteller vitnet, som bekrefter til LBC at barnet kom ned uskadet.

En beboer ved navnet Zara, forteller også om en kvinne som kastet sin sønn på rundt fem år fra femte eller sjette etasje, ifølge The Guardian.

– Jeg tror han er ok. Kanskje noen brukne ben og blåmerker, sier hun til radiostasjonen LBC.

Brannvesenet gjør undersøkelser og leter etter døde i det utbrente bygget.
Nærområdet er dekket av bygningsdeler som falt fra den brennende boligblokken.

– Aldri sett så stor brann

– Jeg kan ikke bekrefte hvor mange det er på dette tidspunktet fordi bygningen er så stor og kompleks. Brannårsaken er heller ikke kjent på dette stadiet, sier London-brannmester Dany Cotton.

Hun forteller at hun i løpet av sine 29 år i brannvesenet aldri har sett en brann av et så stort omfang. Ingeniører vurderer nå om bygningen kan stå i fare for å kollapse, men foreløpig ser den ut til å være stabil.

Parlamentsmedlem Mike Penning, som også tidligere har jobbet i brannvesenet sier i et radiointervju med BBC at han aldri har sett en brann spre seg så raskt før.

– Jeg tror ikke vi har sett en slik brann i Storbritannia før, sier Penning.

Omkring 250 brannfolk, 40 brannbiler og rundt 20 ambulanser ble natt til onsdag sendt til stedet, som ligger vest i London ikke langt fra Notting Hill. I tillegg var over 100 politifolk og 100 personer fra helsevesenet på stedet for å hjelpe til.

«Hold dere inne»

The Guardian skriver at folk på stedet kan høre folk rope om hjelp, mens BBC refererer øyenvitner som så lys som kan være mobiltelefoner eller lykter, som blinket på toppen av bygningen.

Ifølge BBC har andre vitner fortalt at de først hørte brannalarmen, men at den stanset etter kort tid.

Branninstruksen i blokken sier at beboere kun skal evakuere dersom det brenner i deres egen leilighet. I tilfelle brann andre steder i bygget oppfordres beboerne til å holde seg inne med dører og vinduer lukket.

The Guardian skriver at «stay put»-regelen har vært et grunnprinsipp i sikkerhetsinstruksene i denne typen boligblokker siden 1950-tallet.

Nå varsler blant andre bydelsmyndighetene i London at de vil gjennomgå brannrutinene.

Ordføreren: Må stille spørsmål ved rådene fra brannvesenet

Flere av beboerne som ringte brannvesenet fikk beskjed om å holde seg inne i leilighetene. London-ordfører Sadiq Khan sier i et intervju med BBC at rådene beboerne fikk underveis, må evalueres i etterkant.

– Heldigvis holdt ikke beboerne seg inne i leilighetene, men de flyktet i sikkerhet, sier Khan.

– Det ser forferdelig ut. Jeg har aldri sett noe lignende. Det er en enorm brann, sa et øyenvitne til BBC i natt.

Videre sa han at det er bekymringsfullt at røykdykkerne ikke hadde noen mulighet til å nå opp til toppen av den 24 etasjer høye bygningen.

Brannmesteren forteller at brannfolk var så høyt oppe som 19. og 20. etasje.

Flere hundre beboere

Nick Paget-Brown, lederen av bydelsutvalget i Kensington og Chelsea, sier til TV-stasjonen Sky News at han forsøker å finne ut hvor mange som var i blokken da brannen startet.

– Flere hundre kan ha vært der. Spørsmålet er hvor mange som var der under brannen, sier han.

Man kan se røyken fra brannen fra store deler av London.

Ekstreme forhold

Visebrannmester Dan Daly i London sier at brannen er en «stor og alvorlig hendelse».

«Brannfolk med røykdykkerutstyr jobber under ekstremt vanskelige forhold for å håndtere denne brannen», heter det i et sitat fra Daly i en pressemelding.

Ifølge bydelsmyndighetene er boligblokken fra 1974, men den ble nylig pusset opp for over 90 millioner kroner, skriver The Guardian.

Store flammer sto ut fra store deler av leilighetsbygget i London i natt. Minst 30 leiligheter i andre bygninger i området er evakuert.

Forsikret i norsk selskap

Bygningen eies av bydelen Kensington og Chelsea. Den er forsikret gjennom det norske selskapet Protector Forsikring, opplyser selskapet i en børsmelding.

Les mer om

  1. London
  2. Storbritannia
  3. Brann