Verden

Trumps omstridte pressetalsmann tilbake på podiet

Donald Trumps pressetalsmann har høstet mer latter enn anerkjennelse. Tirsdag møtte Sean Spicer igjen pressen, tross spekulasjoner om at han er på vei ut.

Sean Spicer er fortsatt pressetalsmann for president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Spicer holdt tirsdag sin første direktesendte pressekonferanse på åtte dager.

Spicer lo da han fikk spørsmål om spekulasjonene om hans egen stilling i Det hvite hus.

– Det er ingen hemmelighet at vi har prøvd å fylle noen ledige stillinger i kommunikasjonsstaben, men straks det blir noen endringer, vil dere få beskjed, svarte han.

Mandag skrev Politico og Bloomberg News at Spicer i fremtiden ikke lenger vil bli å se under de daglige pressekonferansene i Det hvite hus. Årsaken er at han angivelig ønsker å spille en mer strategisk rolle i president Donald Trumps administrasjon.

Mulige etterfølgere

Flere kilder opplyste at Spicer alt har tatt kontakt med mulige etterfølgere i rollen som pressetalsmann for Trump.

– Vi har bedt om innspill fra mange mennesker i forbindelse med at vi ønsker å utvide vår kommunikasjonsoperasjon, sa Spicers nestkommanderende, Sarah Huckabee Sanders.

Blant dem Det hvite hus skal ha vært i kontakt med, er den konservative radioverten Laura Ingraham og Daily Mail-redaktøren David Martosko.

Det ryktes at Sean Spicer blir forfremmet til kommunikasjonssjef i Det hvite hus, og at han dermed blir mindre synlig i offentligheten. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Parodi

Spicers daglige pressekonferanser er verdsatt av mange, ikke minst i staben i det populære TV-programmet "Saturday Night Live" der Melissa McCarthy har gjort noen uforglemmelige parodier av ham.

Pressetalsmannens krasse utfall mot journalister, oppsiktsvekkende uttalelser og manglende evne og vilje til å svare på spørsmål, har også fått politiske journalister som dekker Det hvite hus, til å himle oppgitt med øynene mer enn én gang.

Ikke direkte

De siste ukene har det også blitt stadig færre av de TV-sendte pressekonferansene, ettersom Spicer har nektet direkte TV- og radiooverføring fra dem. Begrunnelsen han ga, var at det var Trumps stemme som skulle høres, ikke hans egen.

– Det er dager da jeg bestemmer at det er presidenten som skal høres og som skal informere om sine prioriteringer, sa Spicer mandag.

«Fake News»

Trump har fra første dag i Det hvite hus anklaget amerikanske medier for å komme med urettmessig kritikk og bringe "fake news", falske nyheter, om ham og hans politikk. I mai truet han med helt å stanse de daglige pressekonferansene i Det hvite hus.

Ifølge kilder i administrasjonen har han også vært misfornøyd med sin egen kommunikasjonsavdeling for at de ikke har lykkes med å dempe kritikken, blant annet i forbindelse med sparkingen av FBI-sjef James Comey.

Trump foretrekker å kommunisere med omverdenen via Twitter, der han daglig og uimotsagt kommer med krasse utfall mot mange som går ham imot, ofte i store bokstaver og etterfulgt av utropstegn.

Les mer om

 1. Det hvite hus

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Donald Trumps pressetalsmann trekker seg

 2. VERDEN

  I seks måneder var han en hissigpropp for Trump. Men da han fikk ny sjef, ble det for mye.

 3. VERDEN

  Sean Spicer gir ut bok om tiden i Det hvite hus

 4. VERDEN

  Donald Trump kommer hjem til en politisk storm. Slik vil han få Det hvite hus tilbake på rett kjøl.

 5. VERDEN

  Spicer: USA tror Syria muligens planlegger kjemisk angrep

 6. VERDEN

  De var Trumps nærmeste før de ble presset ut. Nå har de vært inne til hemmelig avhør.