Verden

Minst én drept og flere skadet i Venezuela-valg

Minst én person er drept og flere ble skadet i en skuddveksling under Venezuelas opposisjons uoffisielle folkeavstemning mot presidentens grunnlovsreformer.

Over hele verden har tusenvis av venezuelanere stemt mot presidentens grunnlovsreformer. Disse kvinnene avla sine stemmer i Roma i Italia. Foto: Claudio Peri / AP / NTB scanpix

 • NTB

Opposisjonen i Venezuela åpnet søndag formiddag valglokaler i det som er en symbolsk folkeavstemning om president Nicolás Maduros grunnlovsreformforslag.

Søndag kveld ble det meldt om skuddveksling ved valglokalene i byen Catia, nordvest for hovedstaden Caracas. Minst én person ble drept i angrepet, mens opptil fire ble skadet.

På Twitter anklager opposisjonsleder Henrique Capriles Maduro og hans «korrupte regjering» for å ha sendt paramilitære for å angripe velgerne i Catia.

Rundt 500 mennesker søkte tilflukt i en kirke under angrepet.

Ikke bindende

Søndagens folkeavstemning er ikke bindende fordi den ikke har støtte fra det nasjonale valgrådet. Men opposisjonen vil bruke den uoffisielle avstemningen til å måle folkets syn på Maduros forslag om å endre grunnloven. Opposisjonen er sterkt kritisk til presidentens plan.

Delegater og frivillige, mange av dem kledd i hvitt, har etablert 14.300 valglokaler over hele landet. Lokalene stenger klokken 22 norsk tid, men opposisjonen har sagt at valglokalene er åpne så lenge det fortsatt er folk som vil avlegge stemme.

Presidenten selv mener at avstemningen er meningsløs og oppfordrer sine tilhengere til å boikotte initiativet. Maduro ber også om at velgerne gjør det på fredelig vis.

Nicolás Maduro har varslet folkeavstemning 30. juli der han ber folket si ja til å opprette et borgerråd som skal endre grunnloven.

Det meldes om bevæpnede menn på motorsykler som drepte en kvinne og skadet flere andre personer i Caracas under den uoffisielle avstemningen.

Over 7 millioner stemte

Nærmere 7,2 millioner mennesker avga sin stemme søndag.

6.492.381 mennesker avga sin stemme i Venezuela, mens 693.789 stemte i utlandet. Det opplyste opposisjonen da 95 prosent av stemmene var telt opp. Venezuela har drøyt 31 millioner innbyggere.

Valglokaler ble også satt opp i blant annet Brasil, Argentina, Panama, Chile, Mexico, og Colombia. Det anslås at om lag 50.000 mennesker stemte her søndag.

Det ble også satt opp valglokaler i Spania og USA. I USA bor det ifølge tall fra 2015 273.000 venezuelanere, og halvparten av dem er bosatt i Florida.

– Venezuelanere er så mye mer enn det regjeringen representerer. Og når vi samles på en demokratisk måte, kan vi utrette så mye mer enn det folk tror er mulig, sier Jose Hernandez, som er representant for den venezuelanske opposisjonen i Miami.

Ettersom situasjonen i Venezuela stadig blir dystrere, øker antall venezuelanere som søker asyl i andre land. I fjor søkte 27.000 personer asyl i utlandet, mens i 2017 har så langt 52.000 søkt om asyl, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Les mer om

 1. Venezuela

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Blodig valg i Venezuela – USA overveier sanksjoner

 2. VERDEN
  Publisert:

  Styrte landet ut i en enorm økonomisk krise - i natt ble han gjenvalgt for seks nye år

 3. VERDEN
  Publisert:

  I tåregassen og gummikuleregnet spiller han nasjonalsangen på fiolin

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump holder Maduro personlig ansvarlig for fengslinger

 5. VERDEN
  Publisert:

  Enda to døde i opptøyer i Venezuela

 6. VERDEN
  Publisert:

  Opposisjonen i Venezuela vil ha nok en generalstreik