— Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai, Leger uten grensers (MSF) internasjonale styreleder.
Organisasjonen krever åpenhet om saken.
— Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir henlagt som utilsiktet skade, sier Nicolai i en uttalelse.
19 drept, 37 såret
Lørdag kveld var tapstallene steget til 19 drepte. 12 av dem var ansatte, syv var pasienter. Tre av de drepte pasientene var barn. Antallet sårede var i går kveld kommet opp i 37. Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene.
Organisasjonen opplyser at angrepene startet kl. 02.08 om natten og varte over en time. Hovedbygningen, hvor intensiven, akutten og fysioterapiavdelingen lå, ble truffet svært presist ved hvert eneste bombetokt, samtidig som de andre bygningene rundt ble svært lite skadet, melder MSF.
— Bombene traff, og så hørte vi flyet sirkle over oss, sier Heman Nagarathnam, programansvarlig for Leger Uten Grenser nord i Afghanistan.
Derfor rystet Talibans erobring av Kunduz det internasjonale samfunnet:
— Pasienter brant ihjel
Etter en pause kom det flere bomber, forteller Nagarathnam.
— Dette skjedde igjen og igjen. Da jeg kom meg ut av kontoret var hovedbygningen oppslukt av flammer. De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkerne for å søke tilflukt. Pasienter som ikke kunne rømme, brant ihjel i sengene sine, sier Nagarathnam.
Opplyste om koordinater
MSF opplyser om at de hadde gitt GPS-koordinatene for sykehuset til koalisjonsstyrkene, det afghanske militæret og sivile myndigheter så sent som tirsdag – nettopp for å unngå at sykehuset ble rammet. Ifølge MSF fortsatte også angrepene i en halv time etter at de hadde slått alarm overfor afghanske og amerikanske militære.
- Muligens kriminelt
I tillegg til MSFs egne protester meldte blant andre FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein seg med krav om en hurtig, total og åpen granskning av tragedien.
— Hendelsen er ytterst tragisk, utilgivelig og muligens kriminell, sier Zeid i en uttalelse.
Stoltenberg kondolerer
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier bombingen av sykehuset som Leger Uten Grenser driver i Kunduz, var en tragisk handling.
– Jeg er dypt berørt av den tragiske hendelsen ved sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz, og jeg sender mine kondolanser til alle som er berørt, sier Stoltenberg i en uttalelse til NTB.
Den afghanske presidentens kontor opplyste i går at en amerikansk general hadde kontaktet president Ashraf Ghani og beklaget bombingen, men dette ble senere i går endret til at generalen hadde kondolert.
Forklaringer av hvorfor nettopp Kunduz er så viktig :
Bekreftet angrep
De amerikanske styrkenes talsmann i Afghanistan bekreftet imidlertid i en uttalelse at de hadde gjennomført luftangrep klokken kvart over to lokal tid i Kunduz mot truende individer og at angrepene «kan ha ført til utilsiktet skade på et medisinsk anlegg i nærheten».
USAs forsvarsminister Ash Carter kalte hendelsen tragisk og kunngjorde at en full granskning er i gang for å «finne ut nøyaktig hva som hendte».
Talsmenn for flere afghanske departementer hevdet lørdag at terrorister hadde tatt seg inn i sykehuskomplekset og brukte sykehuset og folk der som skjold i sin kamp mot afghanske sikkerhetsstyrker. Dette er ikke bekreftet fra annet hold, heller ikke MSF.
Provisorisk
Etter angrepet satte MSF-teamet opp en provisorisk operasjonsstue i et rom som ikke var ødelagt av bombene. Noen av de hardest sårede pasientene ble fraktet til et sykehus to timers kjøretur unna.
— Dette angrepet har ikke kun resultert i våre kolleger og pasienters død, men har også avskåret befolkningen i Kunduz for livsviktig medisinsk behandling når de trenger det som mest, sier Nicolai.
Harde kamper
De siste dagene har det vært flere harde kamper i og rundt byen Kunduz, som er hovedstad i provinsen med samme navn. Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. Opprørsgruppen hadde fredag kontroll over deler av byen, og det var fortsatt kamper i byen.
Etter at kampene brøt ut mandag har Leger Uten Grenser behandlet flere hundre sårede på sykehuset.
Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook