Verden

Japan restarter den første atomreaktoren

Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester.

Reaktor 1 (til høyre) ved atomkraftverket i Sendai er nå startet opp igjen. REUTERS/Kyodo

 • Ntb

Ulykken ved Fukushima-kraftverket i 2011, som ble forårsaket av et kraftig jordskjelv etterfulgt av en tsunami, resulterte i rekordstor motstand mot atomkraft i Japan.

Myndighetene i landet kom under sterkt press og valgte i september 2013 å stenge ned landets to siste atomreaktorer. Tirsdag morgen ble det ene av dem startet opp igjen.

— Reaktor 1 ved atomkraftverket i Sendai begynte å operere igjen klokka 10.30, opplyser en talsmann for Kyushu Electric power.

Demonstrerte

Sendai-kraftverket ligger rundt 1.000 kilometer sørvest for Tokyo og reaktoren som nå startes opp ble tatt i bruk for 31 år siden. Flere hundre demonstranter hadde tirsdag samlet seg utenfor porten til anlegget, for å markere sin motstand med beslutningen om å restarte reaktoren.

Japan fikk i sin tid en firedel av energien fra atomkraft og statsminister Shinzo Abe håper at landets nærmere 50 reaktorer igjen skal kunne settes i drift.

Myndighetene understreker at Fukushima-ulykken var en vekker og at kontrollen og sikkerhetstiltakene ved atomkraftverkene nå er skjerpet.

Får ikke flytte hjem

Tsunamien som rammet Fukushima-anlegget 240 kilometer nord for Tokyo i mars 2011, slo ut kjølesystemet ved til tre av de seks reaktorene. Alle de tre reaktorkjernene smeltet ned, noe som resulterte i radioaktiv stråling.

120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flytte tilbake til sine hjem som følge av radioaktiviteten i området, og over 1.000 evakuerte fra Fukushima-området døde i fjor av sykdommer som kan skyldes forholdene de nå lever under.

Etter ulykken vedtok Japan å fase ut bruken av atomkraft, men beslutningen ble omgjort i 2014.

 1. Les også

  Klokken 08.15 bøyde de hodene for å be i Hiroshima

 2. Les også

  Japan kan sende soldater til utlandet for første gang siden andre verdenskrig

 3. Les også

  Flere tiår før oppryddingen i Fukushima kan avsluttes

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da befolkningen rømte Fukushima, overtok villsvin byen.

 2. VERDEN

  Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 2011

 3. VERDEN

  Kraftig jordskjelv ryster Japan

 4. VERDEN

  Frankrike kan stenge opptil 17 atomreaktorer

 5. VERDEN

  Nyhetene som preget det siste tiåret – sett fra verdensrommet

 6. VERDEN

  Japan vurderer å slippe radioaktivt kjølevann ut i naturen