Verden

Netanyahu var sinnastille i 44 sekunder

Israels statsminister brukte øredøvende stillhet som metode da han kjeftet FN-landene huden full i dag.

Benjamin Netanyahu tok en lang pause under talen sin i New York. Seth Wenig/AP/NTB-Scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

31 år etter at han som FN-ambassadør talte til hovedforsamlingen for første gang, gjorde statsminister Netanyahu det klart i dag at han er klar til å forhandle med palestinske ledere om en fredelig løsning på konflikten mellom dem.

Han unnlot derimot å nevne ordet «tostatsløsning», men han gjorde det klart at han tror på en løsning dersom partene kan «sette seg ned og anerkjenne hverandre».

Utspillet kom dagen etter at palestinernes president, Mahmoud Abbas, fastslo in sin FN-tale at han ikke lenger vil anerkjenne Oslo-avtalen eller andre avtaler Palestina har inngått med Israel dersom Israel ikke endrer kurs.

Den israelske statsministeren var også energisk talende på FNs talerstol. Seth Wenig

Netanyahu brukte mesteparten av sine 45 minutter ved podiet til å lange ut mot atomavtalen USA, Russland og andre har inngått med Iran.– Denne avtalen vil ikke øke sannsynligheten for fred. Den vil øke sannsynligheten for krig, sa han, og ramset opp en lang liste med det han omtalte som Irans aggressive oppførsel de siste årene – inkludert forsendelser av militært utstyr til Syria, Hizbollah og opprørere i Jemen.

Nye initiativ for fred i Midtøsten:

Les også

Midtøstenkvartetten ønsker å gjenoppta fredssamtalene

La inn 44 sekunders stillhet

I et teatralsk øyeblikk tordnet Netanyahu mot tilhørerne i salen og anklaget FN-landene for å ignorere Irans trusler mot Israel.

– Svaret fra myndighetene som sitter her har vært absolutt ingenting. Fullstendig stillhet. Øredøvende stillhet, ropte Netanyahu.

Som et utropstegn ble han deretter stående stille i hele 44 sekunder før han fortsatte:

– Nå forstår dere kanskje hvorfor Israel ikke vil være med på denne avtalen, sa han.

Den israelske statsministeren gjorde det klart at han under ingen omstendigheter vil akseptere iranske trusler mot landet sitt.

– Til Iran har jeg følgende beskjed: Deres forsøk på ødelegge Israel vil mislykkes. Til alle dere andre vil jeg si: Uansett hvilke resolusjoner dere vedtar, uansett hva dere avgjør, vil Israel gjøre alt vi må for å forsvare vårt land og våre innbyggere.

Tålmodigheten slutt på palestinsk side:

Les også

Palestinas president skrinlegger Oslo-avtalen

– Abbas må være forsiktig med å rope ulv

Konflikten mellom Israel og Palestina har fått langt mindre oppmerksomhet på årets toppmøte i FN enn hva som er vanlig. Hverken USA, Russland eller Kina nevnte konflikten i sine taler til hovedforsamlingen. I stedet har kampen mot den islamske staten i Syria og Irak stått øverst på manges prioriteringsliste.

President Abbas kunngjøring om at han er klar til å trekke seg fra Oslo-avtalen og andre etablerte samarbeidsmekanismer med Israel, tolkes som et tegn på misnøye med at verdens oppmerksomhet er rettet mot andre konflikter.

Kilder Aftenposten har snakket med tror likevel ikke at Abbas er klar til å si opp avtalene med Israel helt ennå.

– Hadde han ment alvor og faktisk sagt opp avtalene, ville han jo ikke vært i stand til å returnere til Vestbredden. Det er jo sikkerhetssamarbeidet med Israel som gjør ferdsel over den grensen mulig, sier en FN-kilde med god kjennskap om palestinakonflikten til Aftenposten.

Kilden legger til at det likevel er grunn til å ta Abbas seriøst.

– Det ligger en klar trussel der om at tålmodigheten hans snart har tatt slutt. Samtidig skal han være forsiktig med å rope ulv for mange ganger uten å faktisk gjøre alvor av truslene, sier kilden.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Farlig forverring i Midtøsten

 2. VERDEN

  Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

 3. VERDEN

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

 4. VERDEN

  Trump vil anerkjenne Israels annektering av Golanhøydene – bare to uker før det israelske valget.

 5. VERDEN

  Eriksen Søreide: – Norge ønskes som tilrettelegger for mulige nye fredssamtaler

 6. KOMMENTAR

  Kommentar: Ideen om en palestinsk stat drepes, mens Trump hedres med egen togstasjon ved Klagemuren