Putin vil ha kvinner til å føde. Russlands fremtid står på spill.

Det store slaget om Russlands fremtid handler ikke om IS eller terror. Det skjer i den lille russiske familien.

Mikhail og Ekaterina Kuzmina venter sitt første barn i Moskva. De gjør det viktigste russere kan gjøre – finne kjærligheten og lage mange barn.
  • Per Anders Johansen

Hvordan kan det ha seg at russisk kjærlighetsliv er en av de store hodepinene for president Vladimir Putin?

— Jeg må selge nyren dersom vi skal få råd til å kjøpe en leilighet. Jeg er engstelig og skremt over hva jeg ser rundt meg, sier Ekaterina Kuzmina (29) i Moskva. Hun venter sitt første barn.

I en liten, leid toromsleilighet i Moskva gjør hun og mannen Mikail Kuzmin (29) det viktigste unge russere kan gjøre for landet og Putin: De har funnet kjærligheten og bestemt seg for å lage barn. Men Ekaterina er bekymret:

— Akkurat nå leser jeg biografien om Boris Pasternak, som handler om livet i Moskva før de store utrenskningene til Stalin på 30-tallet. Jeg synes jeg ser så mange likhetstrekk. Jeg spør meg selv hva slags liv min datter vil få hvis ting fortsetter som nå, sier hun.

Mannen Mikail prøver å berolige sin høygravide kone.

— Husk at vi har spart penger og at familiene våre vil hjelpe oss. Blir det virkelig ille, så pakker vi bare koffertene og reiser.

Putins største mareritt

Mikail og Ekaterina Kuzmina (29) i Moskva venter sitt første barn. Fødselsraten til russere har økt med 50 prosent siden 90-tallet. Men dette er likevel ikke nok til å løse Russlands kanskje største problem, nemlig at landet står overfor en demografisk katastrofe.

De siste fire årene har Putin brukt ca. 470 milliarder kroner på ulike tiltak for å forhindre at verdens største land går tom for mennesker.Mødrene får "morskapital"-støtte i form av 95.000 kroner fra andre barnefødsel. Pengene kan bare brukes til huskjøp, utdannelse eller pensjon for moren.

Den enorme pengebruken på fødselsstøtte tilsvarer halvparten av Russlands samlede utgifter til utdannelsessektoren.

Russisk kvinner føder nå langt flere barn enn på 1990-tallet og har en fødselsrate på linje med tyske kvinner.

Problemet er at det hjelper så lite:

  • De neste årene halveres antall russiske kvinner mellom 20 og 29 år. Årsaken er svært små barnekull fra de kaotiske 90-årene. Etter flere år med nedgang har dødeligheten økt med 5,2 prosent i 2015.
  • I 2015 har 2,3 millioner flere russere falt under fattigdomsgrensen med en månedlig inntekt på 1200 kroner.
  • Antallet russere som flytter utenlands er femdoblet de siste årene.
    — Vi vet at våre tiltak ikke har vært nok til å løse de demografiske sårene fra fortiden, innrømmet Putin da han før jul oppsummerte Russlands største utfordringer.
Srussisk-demografi-fikset-PDRc8j54zV.jpg

— Russland står overfor den største befolkningskollapsen vi har sett i verden som ikke skyldes krig, sult eller sykdom, sa storinvestoren Jeffrey Gundlach til CNN under en investorkonferanse i november.Les også:

Les også

Putin la seg ut med lastebilsjåfører fra Sibir. Det skulle han aldri gjort.

Her prøver russiske par å berge kjærlighetslivet

En ting er de økonomiske utfordringene, men for å lage barn trenger par også et minimum av privatliv. I en by som Moskva med over 15 millioner innbyggere er det lettere sagt enn gjort.

Mange unge par bor sammen med foreldrene. I leilighetene er det alltid flere mennesker enn rom.

Derfor strømmer par til "kjærlighetshotellet" Poduskhin for å få anledning til å dyrke samlivet en time eller to.

-Jeg ville selvfølgelig ikke likt det hvis min mann gikk hit med en annen kvinne, sier Marina, som driver putehotellet beregnet på Moskva-par. Men dersom han tar med meg, er dette en fin og spennende avveksling.

Det ringer kontinuerlig på telefonen til Marina.— Hvilket rom vil dere ha? Marilyn Monroe-rommet eller romfartsrommet, spør Marina.

— Samme som sist? Ja, vi har ledig kl. 14. Bare kom.

— Vi har heldigvis ikke merket noe til den økonomiske krisen, sier forretningsmannen Aleksej Voskobojnikov, som driver 22 "putehoteller".

— Folk kommer ikke bare fordi de bor trangt. Kjærlighetslivet deres trenger et løft.

Her er favorittkanalen til mange unge russere:

Les også

Avslørte korrupsjon, en uke etter kom Putins kontrollører

Dårlig odds for kjærligheten

Rommene er innredet etter ulike temaer: Marilyn Monroe-rommet er billigst og koster ca. 300 kroner for en time. Vannrommet er dyrest.

Parene må skrive under en erklæring på at det ikke er prostitusjon.

— Om det er mann og kone, kan ikke vi vite. Mange har kommet hit i mange år, sier Marina.

— Jeg ville selvfølgelig ikke likt det hvis min mann gikk hit med en annen kvinne. Men dersom han tar med meg, er det en fin avveksling.

1,2 millioner russiske par blir gift i år. 700.000 skiller seg. Skilsmisseraten til russerne er på verdenstoppen, og har økt fra en tredjedel til 50 prosent de siste ti årene. Ifølge en undersøkelse fra VTsIOM er utroskap den vanligste årsaken, deretter barnløshet og fattigdom.

- Jeg er redd alt blir verre

IT-spesialisten Mikhail og frilansjournalisten Ekaterina har vært uten fast jobb de siste månedene mens de venter på barnet.

— Nå prøver jeg og mine venner å lage vårt eget selskap, sier Mikhail.

Mikhail og Ekaterina Kuzmina venter sitt første barn i Moskva. De gjør det viktigste russere kan gjøre – finne kjærligheten og lage mange barn.

— Jeg tror de fleste unge menneskene i Russland føler seg mye tryggere nå enn for 10–15 år siden. Vi har mer penger og litt mer makt over våre liv, sier Ekaterina.- Jeg kaller meg "politisk impotent", men med barnet i magen tenker jeg mye på om hun vil vokse opp i en bedre verden. Når jeg leser nyhetene, forstår jeg at det ikke vil skje. Alt blir verre.

— Vi lager ikke barn på grunn av Putin eller andre politikere. Vi elsker hverandre, sier Mikhail.

— Mine gamle skolevenninner er forlengst gift. De gjorde det som ble forventet, sier Ekaterina.

- Hva tenker du om at så mange familier går i stykker?

— Da vi giftet oss, spurte våre venner om hva som var den egentlige årsaken. For å gifte deg må du være gravid, ha fått penger, en leilighet i Moskva eller noe annet, sier Ekaterina.

— Kjærligheten er ikke nok i Russland.

En familietragedie som sjokkerte Russland

En grusom familietragedie i Novosibirsk utløste i november en debatt i Russland om samlivsproblemer i unge russiske familier:

Den unge, vakre og dyktige politikeren og forretningskvinnen Bobrovskaya Oksana ble spådd en strålende fremtid i Putins eget parti.

Hennes mann ville det annerledes:

Han sprengte både kona og seg selv i luften med en granat etter at de hadde hatt sex i bilen hennes.

Bilen var en splitter ny Toyata Rav-4 hun hadde fått i gave av sin sjef.

— Terrorangrep, hevdet først lokalmyndighetene, men måtte raskt trekke påstandene.

Vennene skyldte på sjalusi og at mannen trodde kona fikk bilen fordi hun var utro.

— Familieproblemer, sa ordføreren.

— Donbass-syndromet, mente en lokalpolitiker fra Putins parti, og viste til at mannen var offiser med seks måneder bak seg i Ukraina som soldat for de russiskstøttede opprørerne.

- Ting gikk dårlig for mannen

Viseguvernøren i millionbyen meldte seg også på i debatten, og pekte på at mannen var arbeidsledig.

— Ting gikk dårlig for mannen. Sammenlignet med konas raske karrière, så hadde mannens egne ambisjoner falt i grus, sa viseguvernøren til flere russiske medier og Daily Beast.

Halvparten av alle gifte russiske kvinner har vært utsatt for fysisk vold fra sin mann, ifølge en undersøkelse utført av Gorbatsjov-fondet. Minst 3700 kvinner drepes hvert år, ifølge en FN-undersøkelse.

Andre russiske anslag er mye høyere.

Statistikken peker nedover, men er fortsatt skyhøy.

I forhold til folketallet drepes det 25 ganger flere kvinner i Russland enn i Norge.

"Jeg" er siste ordet i alfabetet

— Så du lurer på hvordan det går med kjærligheten i Putins tid? Det kan jeg si deg. Vi har noen alvorlige problemer, sier psykolog Irina Karsjagina.

For 13 år siden stiftet hun senteret "Den glade familie".

Hun er en hyppig deltager i de eviglange TV-programmene hvor russernes kjærlighets- og familieliv brettes ut så hemningsløst at selv Oprah Winfrey ville rødmet.

De to ingeniørene Helena og Viktor Preznikov tar brudebildet på Den røde plass. Oddsene for evig lykke er bekymringsverdig lave. Skilsmissraten til russere er på verdenstoppen. 1,2 millioner russiske par gifter seg i år, men hele 700.000 skiller seg.

De fleste som kommer, er kvinner som er i ferd med å bli forlatt.— Mange menn dumper konene til fordel for en ny, ung kjæreste. De rikeste mennene klarer også å overtale dommeren til å gi dem foreldreretten.

Et annet problem er at kvinnene oppdager at mannen lever et dobbeltliv med flere elskerinner som de forsørger.

— Nylig kom en kvinne til meg og ba om hjelp. Hun og mannen hadde vært gift i ti år, hadde barn og levde meget nøkternt i en liten leilighet. Da oppdaget hun at mannen var søkkrik, eide hotell og flere hus hvor en elskerinne bodde. I Russland er vi flinke til å skjule ting, sier Irina.

Idealet om flere kvinner

Flere russiske kjendiser, velstående forretningsfolk og fremtredende politikere og kulturpersonligheter setter tonen.

Putin fikk ros i russiske medier da han skilte seg fra sin kone. Ryktene om en ung kjæreste er aldri bekreftet, men det er ingen tvil om hva russere flest tror.

Da Putin skilte seg, ble det presentert som en galant handling i russiske medier. I Russland er det et ideal for mange menn i 50-årsalderen å skaffe seg ny, yngre kone.

— Å få seg en ny kone eller elskerinne som er 25 år yngre er blitt idealet for mange menn, sier Karsjagina.- For mannen er utroskap et tegn på virilitet, styrke og å være vellykket.

- Hvorfor finner russiske kvinner seg i dette?

— Jentene læres opp til å holde ut, være lydig og ikke sette seg selv først. Jeg sliter med at mange kvinner gjør seg for små, sier Karsjagina.

— Jeg sier også til kvinnene at de må oppdra guttebarna strengere og lære dem å respektere kvinner.

Fremtidsdrømmer i Moskva

I den lille leiligheten i Moskva prøver Ekaterina og Mikhail å tenke positivt mens de venter på barnet.

— Jeg tror vi kan løse det fordi vi er sammen, sier Mikhail.

— Vi bor jo tross alt i Moskva, og helsevesenet er bedre. Noen mil utenfor Moskva er det fortsatt som i Sovjet-tiden.

- Hva sier du til Ekaterina når hun går rundt og bekymrer seg?

— Jeg sier at vi reiser den dagen russiske politikere begynner å snakke om å innføre visa for å reise ut av Russland. Da er det på tide å hente pass og dokumenter, pakke kofferten og dra så raskt som mulig, sier Mikhail.

- Og hvor skulle det være?

— Interessant spørsmål. Vi er veldig glade i Italia, sier Mikhail.

Dermed bryter de unge ekteparet ut i en diskusjon om hvilken italiensk by de elsker mest.

— Selv når hele verden faller sammen, så er alt ok så lenge du har noen å holde i hånden, sier Ekaterina.

Er du opptatt av hva som skjer i Russland? Da bør du få med deg disse sakene: