Verden

Derfor fremsnakker Obama USAs forhold til Kina

Kinas president skal være takknemlig for at Barack Obama er USAs leder. Den neste beboeren i Det hvite hus vil trolig være langt hardere i klypa.

Xi Jinping er den eneste lederen fra et ikke-demokrati som har fått komme på statsbesøk til USA mens Barack Obama har vært president. Fredag var det galamiddag i Det hvite hus.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Barack Obama har gjentatte ganger definert utenrikspolitikken på en måte som helst bør gjengis på originalspråket: «Don’t do stupid stuff.» Av og til er det siste ordet byttet ut med en saftigere variant. Ideen er enkel: Unngå hasteavgjørelser. Forsøk å holde hodet kaldt.

Denne uken har presidenten ønsket sin kinesiske motpart, Xi Jinping, velkommen til Det hvite hus. Obama har mer enn nok å være bekymret for i USAs forhold til Kina. Cyberspionasje. Militær opprustning i Sør-Kinahavet. Stadige vanskeligere kår for menneskerettighetsforkjempere. For å nevne noen av de viktigste.

Det ville vært lett for Obama å ta en tøff tone mot Xi under statsbesøket. Og kanskje gjorde han det i løpet av de private møtene de har hatt i løpet av de siste dagene. Men utad har den amerikanske presidenten vært veldig forsiktig.

«Det vil være tider der våre land er uenige», sa han under den formelle statsmiddagen fredag kveld. «Men jeg tror vi kommer til å klare oss fint på grunn av vennskapet mellom landene våre.»

Les mer om Kinas opprustning i Sør-Kinahavet:

Les også

Xi benekter militærbaser på kunstige øyer

Thukydid-fellen

Den greske historikeren Thukydid skrev for drøyt 2400 år siden en bok om krigen mellom Athen og Sparta. Krigen var uunngåelig, hevdet han, fordi Athens fremvekst truet den etablerte stormakten Sparta.

Harvard-professoren Graham Allison påpeker i en ny artikkel i magasinet The Atlantic at det samme prinsippet gjelder også i vår moderne historie. De siste 500 årene har han funnet 16 tilfeller der en stormakt er truet av en fremvoksende makt.

I 12 av dem har konflikten endt opp med krig, fastslår Allison. Dette betyr ikke, skriver han, at en væpnet konflikt mellom Kina og USA er uunngåelig. Men han mener at begge land er nødt til å utvise svært stor forsiktighet og gjensidig forståelse.

- Dette krever mer radikale endringer i holdninger og handlinger, både fra politiske ledere og fra resten av befolkningen, enn hva noen hittil har klart å forestille seg, advarer han.

Kanskje er det et tilsvarende råd som gjør at Obama glatter over forskjellene og fremhever samarbeidspunktene mellom USA og Kina. I sluttnotatet fra besøket serverer han en lang liste med områder der landene nå lover å samarbeide tettere: Oversikten omfatter alt fra fredsbevarende styrker i Afrika til elfenbenssmugling, atomvåpen, terrorisme og studentutvekslinger.

I tillegg er Kina og USA nå enige om et klimasamarbeid som kan vise seg å ha enorm betydning for generasjoner fremover.

Les også: Norge og Kina har ikke vært på talefot siden 2010. Søndag skal Erna Solberg delta på et møte der Xi Jinping er vertskap:

Les også

Solberg håper på møte med Kinas president

Aggressive presidentkandidater

Obama-doktrinen om å unngå «stupid stuff» ser altså ut til å bety en forsiktig linje overfor Kina. I kinesisk kultur, der åpen konflikt betyr et tap av ansikt og derfor er noe man forsøker å unngå, passer nok denne linjen svært godt.

Derfor har Xi Jinping all grunn til å bekymre seg for hva som skjer etter valget i 2016. De fremste kandidatene, på begge sider, har lovet en tøffere linje overfor Kina.

Demokraten Hillary Clinton ønsker å vise mer muskler i utenrikspolitikken, og hun anses også som arkitekten bak den såkalte «omdreiningen mot Asia» da hun var utenriksminister i 2009 — et forsøk på å kontre Kinas vekst ved å bygge opp sterkere forbindelser til Kinas naboland.

Og republikanerne? De forsøker å overgå hverandre i aggressiv retorikk. Det er klart det bare er ord, men Xi Jinping er nok uansett forberedt på at forholdet til USA kan endre seg etter januar 2017.

Det bilaterale forholdet mellom Kina og USA er utvilsomt verdens viktigste. Det vil definere det 21. århundret. Så får vi håpe at landets ledere også i fremtiden vil jobbe for å unngå Thukydid-fellen.

Hør ukens podcast. Tidligere FN-ambassadør Morten Wetland forteller i denne utgaven av Aftenposten Verden at det kan gå hardt for seg under FNs hovedforsamling. Denne helgen er sirkuset i gang igjen.

Les også

  1. Norge vil ha flere land inn i verdens mektigste møterom