Verden

Våpenhvilen : Hundretusener er allerede er drept. Når solen går ned mandag, håper de gjenlevende på fred.

USA og Russland håper en ny våpenhvile skal stanse massakreringen av sivile i Syria. I verste fall kan den gjøre situasjonen enda farligere, sier NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

Over 90 mennesker ble drept i harde kamphandlinger i Syria etter at våpenhvilen ble kunngjort. Her bærer syriske menn spebarn gjennom Salihin-nabolaget i Aleppo søndag. Foto: AMEER ALHALBI / AFP

 • Christina Pletten
  Christina Pletten

SISTE: Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at regjeringsstyrker og opprørere har angrepet hverandre med bombekastere i Quneitra sør i Syria. Regjeringshæren skal også ha gjennomført artilleriangrep nordvest i provinsen Idlib, melder NTB.

Regjeringsstyrkene i Syria kunngjorde mandag kveld at de har stanset sine operasjoner i tråd med avtalen. Operasjonene vil bli innstilt i sju dager, heter det i en uttalelse fra den syriske hæren.

Våpenhvilen i Syria har fått en lovende start, mener USAs utenriksminister John Kerry.

– De første rapportene tyder på at det har vært en viss reduksjon i volden, sier Kerry, ifølge NTB.

Han legger til at det er altfor tidlig å konkludere om våpenhvilen fungerer eller ikke.

Hundretusener er allerede døde

I helgen mistet ytterligere 91 mennesker livet i borgerkrigen i Syria, inkludert en gravid kvinne og tre små barn sammen med sin mor.

Når solen går ned mandag kveld, skal krigstrette syrere endelig få litt fred. Det er i hvert fall planen til USAs utenriksminister John Kerry, og hans russiske kollega Sergei Lavrov.

Etter lange forhandlinger har de kommet frem til en våpenhvile som skal «redusere volden og gjøre lidelsen mindre», som Kerry uttalte det.

Amerikanerne og russerne forsøkte å få i stand en våpenhvile i vinter. Den kollapset etter kort tid. Er det noen grunn til å tro at det vil være annerledes denne gangen?

Etter maratonforhandlinger i Geneve, kunngjorde USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergei Lavrov at de hadde kommet til en avtale lørdag. Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157

Avtalen gir ørlite håp om et pusterom fra volden...

Ifølge avtalen skal den syriske regjeringshæren ikke kunne fly over områder kontrollert av opprørerne. Dette skal være «grunnmuren i avtalen», ifølge Kerry. Assad-regjeringen har gitt sin oppslutning til våpenhvilen.

Russland og USA har dessuten blitt enige om en felles front mot den islamske ekstremistgruppen Al-Nusra.

Helpeorganisasjoner står klar med lastebiler med humanitær hjelp, som skal fraktes inn i de verst rammede områdene så snart krigshandlingene opphører.

 • Blodig døgn etter våpenhvilen ble kunngjort. Bombene regnet over Idlib og Aleppo.

...men en våpenhvile som ikke varer kan være farlig.

En våpenhvile som ikke varer kan gjøre situasjonen verre i etterkant, fordi det gir partene mulighet til å posisjonere seg bedre, sier forsker ved NUPI Ståle Ulriksen.

– Hvilen kan brukes av partene til å ruste opp og styrke stillingene sine. Dette er ikke uproblematisk, sier Ulriksen.

Opprørsgruppene har sagt at de frykter nettopp dette; at våpenhvilen igjen vil gi president Bashar al-Assad et kraftig overtak. Den moderate opprørsgruppen Free Syrian Army sier de vil være skeptiske til å hjelpe til med å angripe islamistiske ekstremistgrupper, fordi det i neste omgang kan gjøre regjeringshæren for sterk og opposisjonen til et lett bytte.

Assad vil «ta tilbake hver bit» av Syria.

Syrias president Bashar Al-Assad og resten av regjeringen holdt mandag bønn for den muslimske helligdagen Eid i en moske i nabolaget Daraya. Dette området har vært beleiret lenge, og var inntil nylig kontrollert av opprørere. Handlingen ble sett på som et klart budskap om Assads uforsonlighet, skriver Al-Jazeera.

– Jeg er her med hele regjeringen for å sende et klart budskap om at vi er fast bestemt på å ta tilbake hver lille bit av syria fra terroristene og gjenopprette fred og stabilitet i landet, og bygge opp igjen alt som har blitt ødelagt, sa Al-Assad, ifølge Al Jazeera.

Russland og USA forhandlet frem en fredsavtale i februar, som kollapset etter kort tid.

Den forrige våpenhvilen falt sammen kort tid etter at den trådte i kraft, som følge av dyp mistro mellom partene og hyppige brudd. Tilliten mellom partene har neppe blitt bedre de siste månedene, med harde kamphandlinger og tusenvis av drepte.

Russerne ønsker å fremstå som en supermakt, og sitter nå med de beste kortene på hånden, sier Ulriksen ved NUPI. Det er høyst usikkert hvor mye press de vil og kan legge på Al-Assad, sier forskeren.

– Russerne trenger ikke å la seg dikteretil noe som helst. Koalisjonen av Russland, Iran og den syriske regjeringshæren har vært svært slagkraftig.

Det er bred skepsis til om avtalen holder.

Mange har uttrykt skepsis til at våpenhvilen vil vare. Den moderate opprørsbevegelsen Free Syrian Army sier de har liten tro på at Russland og Assad-regimet vil overholde avtalen.

Skepsisen ble forsterket da regjeringsstyrkene intensiverte bombetoktene i helgen, etter at våpenhvilen ble kunngjort. Bombene drepte blant annet 63 mennesker som handlet på et marked i Idlib.

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson minnet om at man har hørt «brutte løfter» i Syria tidligere, skriver The Guardian.

Pengesterke velgjørere holder krigen i gang.

Både russerne og amerikanerne strever med å kontrollere de mange gruppene som slåss i Syria. Den kurdiske gruppen YPG, som har vært støttet av amerikanerne, er svekket etter at tyrkia gikk inn i nordlige Syria, sier Ulriksen.

– Det er ikke så lett å fjerne de forskjellige gruppene som kjemper i Syria. Det flyter jo store summer til dem, blant annet fra rike, private velgjørere i gulflandene, sier Ulriksen.

Les mer om

 1. Russland
 2. USA
 3. Våpenhvile
 4. John Kerry
 5. Syria
 6. Nupi
 7. Bashar al-Assad