Sviende nederlag for Trump i natt. Nå er innreiseforbudet satt på vent.

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): For en uke siden mistet opp mot 100.000 mennesker visumet sitt til USA. I natt sørget en føderal dommer for at de fikk de dem tilbake. Trump-administrasjonen kalte kjennelsen «hårreisende».

Donald Trump vedtok forrige helg å stanse innbyggere fra syv land fra å reise til USA. Nå har en dommer satt kjepper i hjulene for innreiseforbudet.

En føderal dommer i delstaten Washington beordret i natt en midlertidig stans av president Trumps innreisenekt for folk fra syv land – Iran, Irak, Syria, Somalia, Jemen, Libya og Sudan – med hovedsakelig muslimske innbyggere.

Dommeren, James Robart, skriver i kjennelsen at Trump-administrasjonen «argumenterte for at vi må beskytte USA fra individer fra disse landene, og det finnes ikke noe grunnlag for å gjøre dette».

Lørdag formiddag meldte det amerikanske utenriksdepartementet at kanselleringen av visum fra de syv landene som var berørt av Trumps presidentdirektiv om innreiseforbud, vil bli reversert.

– Presidenten ikke over loven

– Grunnloven seiret i dag. Ingen står over loven, heller ikke USAs president, sa statsadvokat i Washington, Bob Ferguson, på tinghustrappen i Seattle etter å ha vunnet frem mot Justisdepartementets advokater, melder Seattle Times.

Dommeren utnevnt av Bush

Robart er republikaner og ble nominert til jobben som føderal dommer av president George W. Bush i 2003 og godkjent i Senatet i 2004.

Avgjørelsen hans kom bare noen få timer etter at en annen føderal dommer, i delstaten Massachussetts, støttet Trumps innreiseforbud ved å avgi en kjennelse der han skrev at hensynet til rikets sikkerhet trumfet hensynene til individene som mistet adgangen til USA.

Men til tross for dette kaoset vil Robarts avgjørelse få umiddelbare og svært store konsekvenser. Blant annet betyr det at alle som mistet visumet sitt til USA da Trump innførte innreiseforbudet – estimatene varierer mellom 60.000 og 100.000 – nå får dem tilbake.

Endret praksis, slapp på passasjerer

Flyselskapene begynte allerede natt til lørdag å slippe til passasjerer som var omfattet av innreiseforbudet på fly på vei mot USA. De skal ha fått beskjed fra immigrasjonsmyndighetene like etter Robarts kjennelse at visumene nå var gyldige igjen.

Men disse titusenvis av menneskene kan miste innreisetillatelsene sine igjen allerede tidlig i neste uke dersom presidenten får medhold i en høyere rettsinstans.

Iranske Behnam Partopour, som studerer ved Worcester Polytechnic Institute (WPI) blir møtt av venner ved Logan-flyplassen på fredag. Han ble nektet innreise tidligere i uken.

Trump-administrasjonen fjernet ordet «outrageous»

Trump-administrasjonen lovet i natt å prøve å få omgjort Robarts kjennelse – som de kalte «hårreisende» («outrageous») – så fort som mulig.

– Presidentordren har til hensikt å beskytte landet vårt, og presidenten har den grunnlovsfestede retten til og ansvaret for å beskytte det amerikanske folk, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Uttalelsen ble senere endret ved at ordet «outrageous» ble fjernet.

Demokratene jubler

Statsadvokat Bob Ferguson i delstaten Washington, som sto bak søksmålet som førte til Robarts kjennelse, var svært fornøyd i natt.

– Dommer Robarts avgjørelse, som trer i kraft umiddelbart, setter en stopper for president Trumps grunnlovsstridige og ulovlige presidentordre. Den stanser det umiddelbart, over hele landet, sa han på en pressekonferanse i Seattle i natt.

Også Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, var svært fornøyd i natt.

– Dette er en seier for Grunnloven og for alle oss som mener at denne uamerikanske presidentordren ikke kommer til å gjøre oss noe tryggere, sier han i en uttalelse.

– Historiens dom

Guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, var også svært fornøyd. På Twitter skrev han til sine tilhengere at de «bør bli oppmuntret av dagens seier» og være trygge på at historiens dom vil vise at de har rett.

– Hold «ondskapen» ute

Trump-administrasjonen har argumentert med at det midlertidige innreiseforbudet gjør nasjonen tryggere og forhindrer terrorister fra å komme seg inn i landet mens nye prosedyrer iverksettes. Lite tyder på at kjennelsen fra Washington endrer det synet. Presidenten tvitret selv følgende omtrent på samme tid som saken gikk for retten i Seattle: «Vi må holde ’ondskapen’ ute av landet!».

Hva skjer hvis Trump-bølgene også tar Europa? Aftenpostens arrangerer utenrikskveld, og du kan møte opprørsvelgerne som endrer Europa og USA.

Les mer om utenrikskvelden 8. februar på vår FB-side.

Kjøp billett til her: https://aftenposten.hoopla.no/sales/2199927605