Verden

Vedum kan juble over sterk norsk EU-motstand, men vennene i utlandet har en lang vei til målet

BRUSSEL (Aftenposten): Oppslutningen om EU holder seg høy og stabil i mange europeiske land. Brexit ser ikke ut til å smitte. Foreløpig.

- Jeg ble ikke lei meg da Storbritannia stemte for å gå ut av EU, men vi har ikke en slik aktivistisk tilnærming at hvis EU kollapser, så jubler vi, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Jeg oppfatter at endel fortsatt er i en slags sorgprosess. Eller, de har en blanding av sorg og sinne. Derfor tror jeg det er bra at det går litt tid. Til nå har jeg fått følelsen av at noen er mer opptatt av å straffe britene enn å finne en god løsning, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Senterparti-lederen er på besøk i «løvens hule». Vi treffer ham utenfor EU-parlamentet i Brussel der han blant annet har møtt den danske EU-motstanderen Rina Ronja Kari som sitter i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

– Jeg føler at det er så mye som er i bevegelse etter det som har skjedd det siste året. Grunnplatene rører på seg. Derfor er det fint med noen uformelle samtaler for å høre hva folk tenker rundt det, sier Vedum til Aftenposten.

I stedet for å ta på alvor den folkelige bekymringen som Brexit er et uttrykk for, ser vi at noen tar til orde for å sentralisere enda mer.
  • Verdens rikeste mann gir bare «smuler» til barna. Nå ber han flere om å gjøre det samme.

Spår EUs død

Britenes exit-general Nigel Farage har spådd at dominoene vil falle en etter en i tiden fremover og har uttalt at han håper at hele EU vil kollapse.

Men flere meningsmålinger utført mot slutten av 2016 viser at EU-motstanderne i mange av de andre medlemslandene har en lang vei å gå for overbevise befolkningen om å melde seg ut. Dette til tross for et år preget av terror, migrasjon, Brexit og Trump.

I de to viktige medlemsstatene Tyskland og Frankrike oppgir for eksempel 74 og 68 prosent av de spurte at de ville stemt for fortsatt medlemskap om det ble holdt en folkeavstemning nå, ifølge tall fra Gallup.

Også i de skandinaviske medlemslandene er det en relativt klar margin for ja-siden.

Selv i kriserammede i Italia oppgir 60 prosent å støtte fortsatt medlemskap.

Stabil oppslutning

Målinger fra konkurrenten YouGov viser en noe større EU-skepsis, men også der er det klare ja-flertall. YouGov tar jevnlige målinger og kan dokumentere hvordan trenden har utviklet seg i de største landene over tid.

Tallene viser at oppslutningen har holdt seg relativt stabil gjennom 2016 og at den tilsynelatende har økt i noen land etter Brexit.

– Folk er blitt litt skremt etter Brexit, og det er blitt kjørt en veldig hard retorikk i pressen om hvor fryktelig det blir i Storbritannia nå. Samtidig hadde den britiske neisiden ingen klar strategi, og det gjør at det hele virker litt kaotisk, sier danske Rina Ronja Kari etter møtet med Vedum.

Rina Ronja Kari sitter i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Tirsdag møtte hun Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Hun tror motstanden vil kunne øke på sikt.

– Når britene kommer seg ut tror jeg vi vil kunne se et skifte på målingene igjen. Frustrasjonen mange har med EU, er ikke borte. Jeg tror vi vil kunne få en folkeavstemning i Danmark i løpet av fire år, sier Kari.

Advarer mot føderalisme

Sp-leder Vedum mener den retningen EU velger i årene fremover vil bli avgjørende.

– I stedet for å ta på alvor den folkelige bekymringen som Brexit er et uttrykk for, ser vi at noen tar til orde for å sentralisere enda mer. Denne føderalistlogikken vil over tid kunne skape større spenninger. Det er ingen tjent med, sier Vedum.

Tallene fra YouGov og Gallup viser at det er lite som tyder på at det kommer til å dukke opp en norsk EU-debatt med det første. Motstanden har holdt seg høy og stabil gjennom hele 2016. I desember svarer 16 prosent at de ville stemt ja til medlemskap i en folkeavstemning, mens 66 prosent ville sagt nei. Resten ville ikke stemt eller vet ikke, ifølge YouGov.

Jubler ikke hvis EU-kollapser

Vedum tar til orde for et tettere samarbeid med det han omtaler som moderate EU-motstandere. Han tar avstand fra retorikken til Farage og partiet UKIP.

– Jeg ble ikke lei meg da Storbritannia stemte for å gå ut av EU. Det var det britiske folk som valgte det, men vi har ikke en slik aktivistisk tilnærming at hvis EU kollapser, så jubler vi, sier han.

– Men er det en god eller dårlig ting hvis EU går i oppløsning?

– Hvis det skjer brått er det en dårlig ting, for det er aldri bra med brå endringer. Det må skje gradvis og kontrollert, og folket må ønske det.

– Men har ikke den tette unionen i Europa etter krigen vært med på å skape fred?

– Det er ingen tvil om at vi må ha et tett samarbeid i Europa. Handel, kulturutveksling, reising, alt det er vi helt avhengige av. Men slik det er i dag er det for mye som ligger utenfor de folkevalgtes kontroll. Folket mister makten og umyndiggjøres. Jeg er ingen tilhenger av et Europas forente stater.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Trygve Slagsvold Vedum
  2. Brexit
  3. EU
  4. EU-parlamentet