Verden

Hundene er løs i Kaukasus. Spørsmålet er hvem som holder i tømmene

Volden og den nådeløse maktbruken mot kritiske stemmer i Russland kommer nærmere oss når en norsk journalist blir overfalt, mishandlet og slått til blods fordi han gjør jobben sin i vårt naboland.

Hvor god kontroll har egentlig Putin på sin viktige støttespiller Ramzan Kadyrov?
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Tsjetsjenias mektige leder Ramzan Kadyrov har absolutt all makt i den russiske republikken. Og hans sikkerhetsstyrker opererer fritt langt utenfor republikkens grenser.

Minibussen med ni journalister og menneskerettighetsaktivister kom kjørende på en tett trafikkert motorvei i sørlige Russland onsdag ettermiddag. De var på vei til Tsjetsjenia for å undersøke bruken av tortur.

3–4 store biler presser bussen inn til siden, og ut hopper ca. 20 maskerte menn med køller. De går løs på journalist Øystein Windstad og hans kolleger, slår dem til blods og stikker dem med små kniver i beina. Da de ble dratt ut av bussen mens bøllene hamret løs med køllene, trodde de at deres siste time var kommet. — Jeg trodde jeg skulle dø, fortalte Windstad på telefon fra sykehuset.

Selv Kreml er enig i hva som skjedde:

— Opprørende. Pøbelstreker. Så vidt vi vet, var livet til disse menneskene i fare. Slikt er fullstendig uakseptabelt, sa Kreml-talsmannen Dmitri Peskov torsdag.

Dette skjedde da de ble overfalt i Russland:

Les også

- Det var helt forferdelig. Jeg trodde jeg skulle dø.

Putin og Tsjetsjenias diktator

Boris Nemtsov ble drept for ett år siden et steinkast fra Kreml. De tsjetsjenske drapsmennene jobbet for sikkerhetstyrkene til Kadyrov.

Når selv journalister fra Norge og Sverige blir ofre for grov vold og mishandling, er det ingen som kan føle seg helt trygge.Derfor vekker det brutale overfallet også en del oppmerksomhet.

De mange drapene på mennesker som har våget å kritisere makten i Russland, har skapt et inngrodd bakteppe av angst.

Fellesnevneren for både drapene på Boris Nemtsov, Anna Politkovskaja, Anastasia Baburova og Natalia Estemirova er at alle var kompromissløse kritikere av Tsjetsjenias mektige alenehersker, Ramzan Kadyrov.

Vold, mishandling og drap er blant virkemidlene Kadyrov har brukt for å sikre kontrollen over denne svært usikre og farlige delen av Kaukasus.

Journalistene og aktivistene som ble mishandlet onsdag, er ikke tvil om at Kadyrovs støttespillere står bak.

Den store, brutale operasjonen ble utført med militær disiplin. Angrepet kom etter flere dagers spaning — og voldsmennene kjente deres navn og bakgrunn.

— Dere er ikke menneskerettighetsaktivister! Dere er terrorister, ropte voldsmennene.

Han er en av Russlands mektigste og farligste menn:

Les også

  1. Nå kan ha gått over streken.

  2. Kona til skadet norsk journalist i Ingusjetia: - Frykter at han kan bli angrepet igjen

En stat i staten

Russlands president Vladimir Putin i Kreml.

Putin vet godt at det er en stigende uro i Russland rundt Kadyrov, langt utover den lille, isolerte liberale opposisjonen.De færreste russere, enten de er kommunister eller nasjonalister, liker tsjetsjenere som gjør hva de, hvor de vil. Kadyrovs menn opererer som en stat i staten også utenfor republikkens grenser, dokumenterte avisen Novaja Gazeta nylig. Russisk politi våger ikke røre dem.

Dette går på respekten løs til den virkelige makten i Russland — Den føderale sikkerhetstjenesten FSB.

Det kan være forklaringen på at FSB valgte å arrestere de meget forbløffede drapsmennene bare noen dager etter at de myrdet Nemtsov rett utenfor Putins kontorer. Kadyrovs menn trodde de var immune.

Her går morderne på lukusrestaurant:

Les også

Samme dag som de skjøt Nemtsov, dro morderne på et av Moskvas dyreste hoteller

Putin, russerne og Kadyrov

Selv om Putin fortsatt har stor popularitet, er splittelsen dyp i det kriserammede russiske samfunnet.

I forrige uke overrasket han ved å utpeke Ella Pamfilova til ny leder for valgkommisjonen. Hun er en sterk kvinne med tillit på begge sider av frontene, og valget ble tolket som et ørlite signal på forsiktige reformer.

Det livsfarlige overfallet på Windstad og hans kolleger bryter fullstendig med bildet som tegnes hver dag i statskontrollerte medier av Russland som et land med lov, demokrati og orden, mens resten av Europa ellers er i oppløsning.

Det svekker Putin dersom russerne føler at han ikke har kontroll.

Organisasjonen Reportere uten grenser har allerede lagt ansvaret på Kadyrov, og pekt på at hans ekstreme uttalelser skaper et klima som avler vold og drap.— Dette er ærekrenkelser fra Vesten, svarte Kadyrovs pressetalsmann lynraskt til Interfax. Kadyrov selv sa nylig at han stilte sin plass til disposisjon hvis Putin ikke ville ha ham.

Den "sårede" diktatoren spiller for galleriet. Han vet at Putin fortsatt trenger ham.