Verden

Europas «siste diktator» rasende på Russland - holdt verdens lengste pressekonferanse

Europas «siste diktator» ble så sint på Russland og Putin at hans pressekonferanse varte i 7 timer og 20 minutter.

- Jeg skal prøve å legge bånd på meg for ikke å si for mye, sa president Aleksandr Lukasjenko da han innkalte til pressekonferanse. Først etter 7 timer og 20 minutter var pressekonferansen over etter en lang utskjelling av særlig Russland. Foto: Sergei Grits / TT / NTB Scanpix

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Da presidenten kom blid og fornøyd inn til pressekonferansen i Minsk, ante hverken journalistene, tusenvis av TV-seere eller president Vladimir Putin hva de hadde i vente. Temaet var «Den store samtalen».

– Jeg skal prøve å legge bånd på meg for ikke å si for mye, sa Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Det klarte han ikke.

I stedet leverte han en skjennepreken som Kreml og Vladimir Putin neppe vil glemme.

– Jeg er veldig god venn med Putin, selv om vi krangler ofte, sier Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, som anklaget Vladimir Putin for ikke å ha styring på Russland. Foto: Maxim Guchek / TT / NTB Scanpix

Mente Putin ikke har kontroll

Først snakket presidenten i to timer om de indre problemene i Hviterussland, og berørte alt fra undertøyproduksjonen til vannmelondyrking.

Så gjøv han løs på Kreml.

Årsaken er at det har brutt ut både handelskrig, olje- og gassbrudd og full grensekrangel mellom de to landene – og alt har gått galt på en gang.

– Jeg er veldig god venn med Putin, selv om vi krangler ofte, sa Lukasjenko. Så anklaget han «sin venn Putin» for ikke å ha styring på hva som skjer i Russland.

– Det er et faktum at det er mange ulike krefter i Russland, også i landets lederskap. Dessverre finnes det her folk som tar avgjørelser som er i strid med Putins egne beslutninger, mente den hviterussiske presidenten.

– I Russland kan alt kjøpes for bestikkelser.

 • Russisk TV-kanal med uvanlig påstand om Norge. Hevder nordmenn må rasjonere grønnsaker.

Presidentene Aleksandr Lukasjenko og Vladimir Putin spiller ishockey i et PR-show i 2014. Nå har forholdet med de gode vennene nådd et historisk bunnpunkt. Foto: Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix

Krangel 1: Russerne satt opp grensekontroll

Den umiddelbare årsaken til at Hviterusslands president var så rasende, er at russiske vakter i forrige uke satte opp vaktstasjoner på grensen.

Dette er Kremls reaksjon på at Hviterussland nylig innførte visumfrihet til 80 land for korte turistopphold.

– Vi var enige om åpne grenser. Så kommer en minister og en FSB-fyr. Så er alt forandret med et pennestrøk, sa Lukasjenko.

– Er det normalt at din familie og dine nærmeste venner begynner å rive opp dine neper i åkeren, spurte presidenten retorisk. Før han startet sin 23 år lange presidentkarrière, ledet han et sovjetisk landbrukskooperativ.

- Vi er gode venner, men vi krangler ofte, sa Lukasjenko om Putin, som mener den russiske presidenten ikke har kontroll med sine medarbeidere og hva de finner på. Foto: RIA Novosti / Reuters

Krangel nr. 2: Olje- og gasspriser

Raseriet til presidenten dreide seg første og fremst om olje og gass.

Hviterusserne mener russerne ikke har satt ned gassprisene i samsvar med oljeprisfallet, mens Russland mener prisen allerede er sterkt subsidiert.

Hviterusserne har nektet å betale, mens russerne har svart med redusere oljeleveransene.

– Vi hadde en avtale. Men Russland sparker avtalen både foran og bak – i halen og i manen, sa Lukasjenko.

– Vi skal klare oss uten russisk olje. Ja, det vil bli vanskelig, men frihet kan ikke måles i penger, sa Lukasjenko.

President Aleksandr Lukasjenko og hans sønn Nikolai, som følger faren på de fleste arrangementer for å lære seg å bli sjef, høster poteter på et jorde ved presidentpalasset utenfor Minsk i Hviterussland i august 2015. Foto: Handout / REUTERS

Krangel nr. 3: Handelskrig

Etter at Russland innførte «anti-sanksjoner» mot EU og forbød en rekke matvarer, steg eksporten fra Hviterussland kraftig.

Nå har Kreml innført importrestriksjoner. I tillegg er kjøttprodukter stoppet. Offisielt var begrunnelsen at hviterusserne brøt sanitær- og veterinærreglene i Den euroasiatiske økonomiske unionen.

Lukasjenko annonserte på pressekonferansen at sjefen for det russiske mattilsynet vil bli pågrepet, straffeforfulgt og fengslet hvis han våger seg til Minsk.

På direkten under den syv timer og 20 minutter lange pressekonferanse annonserte Hviterusslands president av sjefen for Russlands mattilsyn skulle straffeforfølges for å «skade nasjonen». Det er nå brutt ut handelskrig mellom de to landene. Foto: Sergei Grits / TT / NTB Scanpix

Slo Fidels historiske tale

Lukasjenko satte trolig verdensrekord i varighet på en pressekonferanse, ifølge russiske aviser. Den gamle rekorden hadde Fidel Castro, som i 1960 holdt det gående i fire timer og 30 minutter.

Putins årlige pressekonferanser varer i nesten fire timer.

– Det er umulig å gjenfortelle alt han sa. Men det meste dreide seg om sammenbruddet i det russisk-hviterussiske forholdet, skrev en sliten journalist fra Novaja Gazeta etterpå.

Ingen av journalistene våget å spørre om det var lov å gå på toalettet i løpet av maratonpressekonferansen.

– Ikke ødelegg kvelden, Volodja, sa Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko til president Vladimir Putin da presidentene kranglet til to om natten i Kreml. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

– Ikke ødelegg kvelden, Volodja!

Lukasjenko klaget også over at russere behandler hviterussere dårligere.

Hviterussiske ministre ble sendt til Moskva for å forhandle om problemene, men det gikk dårlig:

– De ble sittende natt og dag i resepsjonen, og ingen snakket med dem. Jeg fortalte dette til Putin, og han lovet å undersøke det. Men tiden går og ingenting skjer.

Lukasjenko fortalte også om nattlige gass-krangler i Kreml.

– Jeg dro til Moskva og diskuterte til klokken to om morgenen med Putin. Til slutt sa han at vi ikke ble enige.

– Da sa jeg til ham: Volodja, ikke ødelegg denne kvelden.

Langet ut om Putin og Trump

Lukasjenko kritiserte Russland for å være naive om Trump.

– Hvis det nå er du som har fått Trump valgt: Hva gjør du hvis dette går dårlig? Det er på tide russerne skjønner at USA har valgt en proamerikansk president, ikke en prorussisk. Og amerikanerne er ikke så dumme som mange tror.

– Russland sliter med å beholde sine allierte

Flere russiske medier mener konflikten viser at Hviterussland nå for alvor beveger seg vekk fra Russland, selv om det har vært mange konflikter og stridigheter de siste årene.

Den Kreml-kontrollerte TV-stasjonen Rossija har invitert til TV-debatter i Moskva under temaet «Hvem vil erstatte Lukasjenko?».

Hviterussiske opposisjonelle i organisasjonen Charter 97, som rømte landet da organisasjonens grunnlegger Aleh Byabenin ble funnet hengt på mystisk vis i 2010, fikk slippe til med kritikk av Hviterusslands president på russisk TV.

– Selv om enkeltspørsmål kan løses, så er den overordnede trenden klar. Det blir stadig vanskeligere for Russland å beholde selv sine nærmeste allierte fra det tidligere Sovjetunionen, skriver avisen Gazeta.ru på lederplass.

Les mer om

 1. Russland
 2. Hviterussland
 3. Olje og gass
 4. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hvem vant egentlig annen verdenskrig? De to presidentene er ikke helt enige.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Diktatoren frykter at Russland vil ta over landet. Han ga Putin fire sekker poteter i nyttårsgave.

 3. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Hviterussland er i ferd med å kaste en president. Men vil Putin tillate det?

 4. VERDEN
  Publisert:

  Det gikk ikke helt som planlagt da Putin øvde krig langs grensen mot NATO

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Vil Russland gripe inn militært i Hviterussland?

 6. VERDEN
  Publisert:

  Han sitter med nøkkelen til utviklingen i Hviterussland. Nå kan Putin ha bestemt seg.