Verden

Sleper ut husokkupantene

Israelske sikkerhetsstyrker tvangsevakuerer nasjonalistiske jøder fra omstridt bygning i Hebron.

En jødisk gutt kjemper mot sikkerhetsstyrkene som har dratt ham ut fra den okkuperte bygningen i Hebron.
  • Anders Hedeman
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Israelske sikkerhetsstyrker gikk torsdag til aksjon mot en bygning i Hebron som er okkupert av 250 jødiske bosettere. Aksjonen kommer etter flere dager med kraftige sammenstøt mellom den palestinske majoriteten og rundt 600 israelske bosettere i byen Hebron på den israelsk-okkuperte Vestbredden.

Evakuert og beskyttet

— Huset vil bli evakuert og beskyttet av den israelske hæren (IDF) i påvente av rettens kjennelse om hvem som eier huset, uttalte forsvarsminister Ehud Barak, som tidligere på dagen var i samtale med okkupantene, melder NTB. I Hebron lever titusener av palestinere sammen med noen hundre jødiske nybyggere. Situasjonen mellom dem er spent, og staten Israel har nå valgt å gripe inn. Striden står om en bygning i Hebron som de jødiske bosetterne hevder de har kjøpt av en palestiner. Israels høyesterett mener bosettelsen er ulovlig, og har gitt dem en frist på 30 dager til å fjerne seg. Fristen utløp egentlig 15 desember, men torsdag ettermiddag melder BBC at sikkerhetsstyrker nå er i ferd med å tvangsevakuere beboerne.

- Åtte såret

En etter en ble de jødiske okkupantene dratt ut av bygget. Bosetterne forsøkte å motsette seg utkastelsen ved å kaste steiner, egg og rengjøringsvæske mot opprørspolitiet, og det brøt ut slåsskamper der minst 20 mennesker på begge sider ble såret, ifølge Reuters. Bilder fra en israelsk TV-stasjon viser soldater som sleper nybyggere ut fra bygningen. Ifølge Reuters måtte de bruke tåregass og batonger for å hanskes okkupantene. Flere hundre israelske sikkerhetsstyrker deltok i aksjonen, som varte i mindre enn en time. De vel 250 nasjonalistiske okkupantene har erklært at de vil sette hardt mot hardt dersom noen forsøker å fjerne dem. De har kalt huset Beit HaShalom - Fredens hus. Flere hundre støttespillere og aktivister har reist inn i byen for å vise solidaritet med okkupantene. Artikkelen fortsetter under bildet.

— Her er det kaotisk

- Det er svært kaotisk her nå. Flere hus står i brann, og flere hundre bosettere demonstrerer mot tvangsevakueringen utenfor bygningen. Den israelske hæren forsøker å spre dem med tåregass, sier pressekontakt Marie Anell i organisasjonen TIPH til Aftenposten.no. Hun befinner seg nå i Hebron, og er en del av en internasjonal observasjonsgruppe som overvåker situasjonen i byen. Anell forteller at utkastelsen av de 250 okkupantene har satt byen på hodet. Det skal være kraftige sammenstøt mellom jødiske bosettere og palestinere i sentrum av Hebron, der en palestiner er skadet. - Bosetterne plager og angriper palestinerne. Situasjonen er så uoversiktelig at det er umulig å si hva som kommer til å skje den nærmeste tiden, sier Anell. Organisasjonen har fått meldinger om at ytterligere bosettere har forsøkt å ta seg inn i Hebron på torsdag, men de har foreløpig blitt stoppet av israelske soldater.

«Bosetternes aksjoner truer med å sette hele regionen i lys lue»
Uttalelse fra den israelske fredsorganisasjonen Peace Now

Rasende ekstremister

Hensikten med tvangsevakueringen skal være at israelske myndigheter ønsker å stoppe de kraftige sammenstøtene den siste tiden, der rasende jødiske ekstremister har skjendet muslimske moskeer og gravplasser i byen. De har også gått til angrep på israelske soldater som er utplassert for å opprettholde ro og orden mellom partene. Israelske tjenestemenn frykter at spenningene mellom palestinere og israelere i Hebron skal spre seg til andre områder av den israelsk-okkuperte Vestbredden. Omkring en halv million jøder har fordelt seg på over 100 bosetninger på Vestbredden siden Israel okkuperte området i 1967. De fleste av dem har sagt seg villig til å flytte tilbake til Israel dersom de blir kompensert for eiendommene de mister. Artikkelen fortsetter under bildet.

Kritiske

Forsvarsminister Ehud Barak og bosetterne er nå på full kollisjonskurs. Den største israelske bosetterorganisasjonen Yesha hadde bedt ham om å utsette evakueringen med to uker. — Jeg tror Ehud Barak gjør en kjempetabbe ved å tillate en konfrontasjon som er som hånd i hanske for ekstremistene, sier Danny Dayan, talsmann for Yesha til den israelske TV-kanalen Channel 10. Venstresiden og deler av israelsk presse er svært kritisk til at hæren ikke har gått til aksjon tidligere, melder NTB. - Regjeringen må begynne å ta ansvar, og gripe inn mot disse lovbryterne. Bosetternes aksjoner truer med å sette hele regionen i lys lue, het det i en uttalelse fra den israelske fredsorganisasjonen Peace Now torsdag. Utkastelsen torsdag vil utvilsomt føre til sterke reaksjoner fra den ekstreme høyresiden, og føre til et ytterlige spent klima i Israel.

Les også

  1. Jødiske bosettere banket opp seksåring i Hebron

  2. Jødiske bosettere angriper israelske soldater

  3. Bosettere angrep palestinere

20 personer fra begge parter ble skadet i utkastelsesaksjonen.
Jødiske kvinner motsetter seg tvangsevakueringen.