Verden

Her spaserer morderne inn på et av Moskvas dyreste hotell etter å ha skutt opposisjonsleder

MOSKVA (Aftenposten): Her spaserer morderne inn på et av Moskvas dyreste luksushotell samme dag som de drepte den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov.

Her passerer mennene som drepte den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov inn på luksushotellet Ukraina i Moskva, samme dag som de drepte ham rett utenfor Kreml. I dag er det ett år siden drapet, og russisk politi hevder en privatsjåfør sto bak det hele. Det er det ingen russiske opposisjonelle som tror noe på.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
De fleste overvåkingskameraer var slått av ved Kreml kvelden for ett år siden da Boris Nemtsov ble skutt og drept. Dette overvåkingsbildet fra russisk politi viser hvordan den russiske opposisjonslederen ble skygget før han ble myrdet.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Samme dag som de skjøt ned og drepte Nemtsov rett utenfor Kreml, ble de tsjetsjenske drapsmennene fotografert på vei inn til den rådyre, stilige klubben og restauranten Tatler på luksushotellet Ukraina i Moskva.

Dette er en av møteplassene for de 200 tsjetsjenske sikkerhetsfolkene som til enhver tid befinner seg "på oppdrag" i Moskva, skriver den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

Luksushotellet Ukraina. Her ligger den rådyre restauranten hvor drapsmennene ble fotografert samme dag som de drepte Nemtsov.

Vanlige russere har ikke råd til å sette foten innenfor luksushotellet, hvor en frokost koster like mye som en vanlig russisk ukelønn.Hit gikk de tsjetsjenske drapsmennene samme dag som de myrdet den fremste russiske opposisjonslederen. De var 100 prosent sikre på at de ikke ville bli tatt.

De som sto bak drapet på Boris Nemtsov har fått det som de ville. Den russiske opposisjonen er redd, uten innflytelse og splittet ett år etter drapet på opposisjonslederen.

— En trussel mot landets sikkerhet.

Boris Nemtsov var en av de fremste russiske opposisjonslederne. Han er en av en rekke fremtredende opposisjonelle som er drept i Russland de siste 10 årene.

Lørdag er det ett år siden drapet på Boris Nemtsov. I Moskva forsøker en splittet og engstelig opposisjon å samle flest mulig demonstranter til en minnemarkering. — Jeg er overbevist om at Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov er skyldig i mordet på Boris Nemtsov, sa den russiske opposisjonspolitikeren Ilja Jasjin da han la frem en ny rapport i Moskva denne uken.

Her advarer opposisjonspolitikeren mot at Russlands president Vladimir Putin har latt Kadyrov lage "en stat i staten", hvor tsjetsjenske banditter får plyndre Russland uten innblanding.

Kadyrov styrer en tsjetsjensk republikk som mottar enorme summer i skattepenger fra Putins stadige trangere budsjett. Selv har han garasjen full av dyre luksusbiler, og bruker millioner av dollar på å leie inn kjendiser til sine fester.

Diktatoren gjør hva han vil på Instagram:

Les også

Til slutt gikk han over streken 

Forsøkt stoppet av politi

Tsjetsjenias mektige mann og diktator Ramzan Kadyrov styrker den russiske republikken med jernhånd, og enorme subsidier og pengestøtte fra Kreml.

Opposisjonens pressekonferanse ble forsøkt sabotert av en uniformert politimann, som troppet opp og hevdet det var kommet en bombetrussel.— Du behøver ikke prøve deg. Her er det ingen bomber. Dere prøver bare å stoppe vår presentasjon, svarte Jasjin.

Kadyrov selv kommenterte rapporten før den var publisert.

— Sludder og tull, skrev han på Instagram, hvor han har svært mange følgere.

Hvorfor er Putin så populær blant mange russere?

Les også

«Putins selvdisiplin, høflighet og styrke representerer alt vi ønsker at guttene våre skal bli»

Saken avsluttet

FSB-styrker pågrep fem mistenkte tsjetsjenere for drapet etter knapt en ukes etterforskning. Dette tolkes som om viktige miljøer i Kreml ikke var klar over drapsplanene. Drapsmennene virket meget overrasket da de ble pågrepet i Gronzni i fjor.

Alle overvåkingskameraer langs gatene ved Kreml var slått av da Boris Nemtsov gikk hjem fra en restaurant kvelden for ett år siden med en ukrainsk venninne.Drapsmennene hadde skygget ham i flere måneder, før de drepte ham med fire skudd et par steinkast fra kontorene til Putin.

FSB har pågrepet fem tsjetsjenere som er anklaget for å ha utført drapet for 200.000 dollar.

En av drapsmennene er tidligere offiser i Kadyrovs private sikkerhetsbataljon. Kadyrov selv beskrev drapsmannen som en "patriot" og en av hans tapreste krigere.

Russisk politi hevder at drapet ble bestilt av privatsjåføren til en av Kadyrovs sikkerhetssjefer. Ingen opposisjonelle i Russland tror en privatsjåfør ville ha gjort dette på egen hånd.

Splittet opposisjon

De fleste overvåkingskameraer var slått av ved Kreml kvelden for ett år siden da Boris Nemtsov ble skutt og drept. Dette overvåkingsbildet fra russisk politi viser hvordan den russiske opposisjonslederen ble skygget før han ble myrdet.

Ett år etter drapet er opposisjonen uten noen som helst mulighet til å utfordre Putin, selv om Russland er midt i en dyp økonomisk krise.I høst ble opposisjonspartiene utradert i lokalvalgene. Siden har de gått på flere nederlag i lange og kostbare rettssaker. De få gangene de prøver å mobilisere til demonstrasjoner, er det bare noen tusen mennesker som møter opp i en by med 20 millioner mennesker.

Mange av opposisjonslederne kobles til det økonomiske kaoset og de harde tidene under Jeltsin på 90-tallet.

— Vi lever i et land hvor du må gå rundt å frykte for å få et skudd i ryggen, sier den eneste gjenværende uavhengige representanten i det russiske parlamentet, Dmitrij Gudkov, til Moscow Times.

— Drapsmenn og banditter styrer og gjør hva de vil. De plyndrer Russland. Men lov meg ikke å skrive at jeg har sagt dette, sier opposisjonell forfatter til Aftenposten.

Les også

  1. Stempler Putins kritikere som forrædere og folkefiender

  2. Diktatoren brukte Instagram til drapstrusler. Nå blir han sensurert.

  3. Putins døtre levde et hemmelig liv. Det samme gjorde kona. Men nå har Ljudmila skaffet seg en 21 år yngre mann.

  4. Derfor elsker de Putin

  5. Britisk rapport: - Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet