Island på kokepunktet

Den politiske situasjonen på Island er på kokepunktet. Koalisjonsregjeringen i Reykjavik balanserer på kanten av stupet, og kan bli nødt til å skrive ut framskutte nyvalg.

Demonstrasjoner i Reykjavik natt til fredag.

Utenriksminister Ingibjörg Gisladottir sier hun vil ha valg i løpet av året. Men utenriksministeren, som tilhører koalisjonens sosialdemokratiske juniorpartner, lover å fortsette samarbeidet med det konservative Selvstendighetspartiet så lenge som mulig.

– Men jeg mener det bør holdes valg i løpet av året, og jeg vil arbeide for dette, tilføyer Gisladottir. Statsminister Geir Haarde fra Selvstendighetspartiet, det største partiet i koalisjonen, sier han vil bli sittende selv om oppslutningen om regjeringspartiene stuper.

«På avgrunnens rand»

– Den politiske situasjonen på Island er nå på kokepunktet, og det er ingen overdrivelse å si at koalisjonen står på avgrunnens rand. Nyvalg skulle etter planen ikke holdes før i 2011, men dagens koalisjon vil neppe vare så lenge, spår tankesmia Glitnir Research.

Ledelsen i Selvstendighetspartiet famler seg fram, og islendinger flest blir stadig mer harme over partiets opptreden i krisen, skrev Financial Times fredag. – Demonstranter krever at hoder må rulle, tilføyde den britiske finansavisen.

Denne uken kastet illsinte islendinger egg, stein og brannbomber under demonstrasjoner i Reykjavik. Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene, og situasjonen har de siste dagene roet seg noe ned.

Latt i stikken?

– Den harde kjernen blant demonstrantene er aktivister, men de gir uttrykk for en misnøye som preger brede lag i det islandske samfunnet. Folk er sinte og føler at de er latt i stikken, sier Danmarks Reykjavik-ambassadør Lasse Reiman til København-avisen Politiken.

På det politiske plan ser opposisjonen ut til å tjene på krisen. Ifølge en meningsmåling denne uken ville det radikale opposisjonspartiet De Venstregrønne bli største parti i Islands nasjonalforsamling Alltinget, hvis det ble holdt valg nå.

Landet styres i dag av en koalisjon mellom Selvstendighetspartiet, som har 25 av de 63 plassene i Alltinget, mens den sosialdemokratiske Alliansen har 18. Islands økonomi brøt sammen sist høst, og de fleste av landets husholdninger merker krisen.

Demonstranter med et bilde av Islands justisminister Björn Bjarnason under en demonstrasjon i Reykjavik onsdag. Den politiske situasjonen på Island er på kokepunktet.